Két amerikai torrentoldalt is bezárattak

Vágólapra másolva!
Az illegálisan működő Showstash.com és Cinematube.com oldalak egy bírósági ítélet értelmében több millió dolláros büntetést kötelesek fizetni a nagy hollywoodi stúdióknak.
Vágólapra másolva!

A Los Angeles-i szövetségi bíróság a napokban 2,7 millió dolláros bírságot rótt a Showstash-re, több mint száz jogvédett nagyjátékfilm és televízióshow jogsértése miatt. Május 7-én pedig egy szövetségi bíró 1,3 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Cinematube-ot. A filmstúdiók nemrégiben nyertek egy 110 millió dolláros pert is, a TorrentSpy.com-mal szemben.

John G. Malcolm, az MPAA (az Amerikai Mozgókép Szövetség) executive alelnökének és igazgatójának harcos nyilatkozata szerint "- Az a célunk, hogy végre megálljt parancsoljunk ennek az otromba, illegális tevékenységnek. Ezek az ítéletek arra hívják fel a figyelmet, hogy a filmstúdiók a jövőben is töretlen energiával indítanak majd perest eljárást az effajta oldalak ellen."

A ShowStash és a Cinematube a bírság ítélete szerint jogsértő magatartást folytattak azáltal, hogy aktívan kerestek, azonosítottak, gyűjtöttek, katalogizáltak majd a honlapjukra kihelyeztek olyan, harmadik felek honlapjaira mutató linkeket, melyek nagyjátékfilmek és tévésorozatok kalóz másolataira vezették a felhasználókat, lehetőséget nyújtva ezáltal arra, hogy a felhasználók kalóz tartalmakat találjanak és megnézhessék azokat. Az ítélet a vádlottakat eltiltottaa attól, hogy a jövőben a filmstúdiók jogvédett alkotásait sértő tevékenységet folytasson. Az MPAA 2007 júliusában illetve szeptemberében perelte be a ShowStash és a Cinematube oldalakat.

A világ teljes mozgóképipara - beleértve úgy a külföldi, mint a hazai producereket, filmforgalmazókat, mozikat, videó-értékesítő hálózatokat, a pay-per-view vállalkozásokat - vesztesége a kalózkodásból adódóan évente több mint 18 milliárd dollár. Több mint 7 milliárd dollár veszteség az interneten történő illegális forgalmazásnak tudható be, míg a fennmaradó 11 milliárd dollár a kalóz-másolatokból adódik.