Videó: így fejlődött a mobiltelefon 1985 óta

Vágólapra másolva!
Gondolta volna, hogy az első szétnyitható mobilt a Star Trek inspirálta? Vagy hogy az első kamerás mobil egy Sharp volt, amely 2001-ben került forgalomba? A brutális méretű ős-mobiloktól a legtrendibb, mindentudó érintős kütyükig sok mindent megmutat az e2save.com látványos videója.
Vágólapra másolva!

"Egy kicsit nosztalgikus hangulatba kerültem" - ezekkel a szavakkal vezeti fel a mobiltelefon evolúcióját bemutató videóját az e2save.com blog szerzője. A klip 1985-től napjainkig mutatja be a készülékek fejlődését, elsősorban a dizájn evolúcióját, de felvillant néhány érdekességet a technológiai részletekkel vagy a piaci viszonyokkal kapcsolatban is.

http://www.youtube.com/v/2uQLeE_LYx0&hl=en

Az e2save.com videója a YouTube-on. Eredetiben itt.

A videóban szövegesen is kiemelt érdekes részletek a következők:

  • A nyitóképen látható Motorola DynaTac volt az első "igazi" mobil, amelyhez nem kellett egy méretes táskát is cipelni az akkumulátorral. Elődei igazávól autóba szánt telefonok voltak. A következő képen egy ilyen modell is látható.
  • 1980-ban a McKinsey&Co. úgy jósolta, hogy 2000-ben évi 900 ezer mobiltelefon kel majd el világszerte. Napjainkban három nap alatt fogy el ennyi készülék.
  • 1996-ban jelent meg az első "kagyló" (clamshell) formájú kinyitható mobil, a Motorola StarTac, amelyet a Star Trek sorozat hasonló formájú kommunikátora inspirált. Ugyancsak ez volt az első, rezgő funkcióval ellátott készülék.
  • 1998-ban már több mobiltelefont adtak el a világon, mint autót és PC-t együttvéve.
  • Az 1999-ben kiadott Nokia 7110-es a Mátrix című filmben látható, szétcsúsztatható 8110-es mintájára készült. A filmhez módosított modell eredetileg nem volt szétcsúsztatható. A 7710-es en jelent meg a WAP.
  • A 2000-ben bemutatott Nokia 3210-es volt az első belső antennás, T9 szövegbevitelt ismerő készülék.
  • A Sharp 2001-ben mutatta be az első kamerás mobilt, a J-SH04-est, természetesen Japánban. Ma már keresve is alig találnánk mobiltelefont kamera nélkül.
  • 2003-ban kelt el az egymilliárdodik darab a piacvezető mobilgyártó, a Nokia készülékeiből: egy 1100-es volt, amelyet a fejlegyzések szerint Nigériában adtak el. Azóta több mint 200 millió darabot adtak a modellből, amelyet a fejlődő országok igényeihez igazítva porálló burkolattal láttak el.
  • 2000-ben 17 milliárd sms-t küldtek világszerte. 2001-ben már 250, 2004-ben 500 milliárdot: 2007-ben pedig 1,9 trilliót.
  • Az USA-ban évi 130 millió mobil használódik el. Európában ez a szám évi százmillió körül van.
  • Az amerikai mobilosok 35 százaléka sohasem sms-ezik, saját bevallása szerint.
  • Az amerikaiak 40 százalékának van mobiltelefonja, szemben a britek 80 százalékával (és a magyarok több mint 100 százalékával, ha hihetünk az eladási statisztikáknak).
  • A 2007-ben bemutatott Nokia N95-ös a legtöbb funkcióval bíró készülék, a mobilok svájci bicskája: amellett, hogy 3G-s, van benne wifi, bluetooth, GPS, accelorméter, Flash, Java, mp3- és videolejátszó, RSS olvasó, 5 megapixeles kamera és a csúcsmodellben 8 gigabájtos memória.
  • Nagy vetélytársa az Apple iPhone, az első multitouch, vagyis több ujjal érinthető készülék, amely könnyű kezelése és esztétikus külseje miatt azonnali siker volt az USA-ban. A mobil premierjén több százan álltak sorba napokig a New Yorik-i Apple boltnál.

És hogy mit hoz a jövő? A klip néhány olyan koncepciómodellt és még csak a Photoshop révén létező elkézelést is felvillant, amelyek talán megvalósulhatnak.