Kipróbáltuk a a Taxitelly szolgáltatását

Vágólapra másolva!
A Vodafone és a Taxitelly jóvoltából az elmúlt napokban lehetőségünk nyílt a frissen bejelentett, egyelőre a fővárosi taxikban elérhető, érintőképernyővel felszerelt, interaktív szolgáltatás kipróbálására.
Vágólapra másolva!

Hazánkban kezdenek megjelenni az első olyan szolgáltatások, amelyek a mobilinternet adta szabadságot és a szélessávú kapcsolatot használják ki. Ezek nem kifejezetten a felhasználó számára nyújtanak hozzáférési lehetőséget, hanem különféle terminálokon kínálnak friss tartalmat, amelynek a hátterében a HSDPA áll. Péntek délelőtt egy fotós kollégával kiegészülve a City Taxi két járművében vettük a rendszert alaposabban szemügyre. Utunk az Astoria Hotel elől a Hősök teréig tartott, majd egy rövid szünetet követően újfent az Astoria felé vettük az irányt. A két rendelkezésünkre bocsátott jármű egy kényelmes Mercedes E-osztály, illetve egy hasonlóan tágas Toyota Avensis voltak.

A hotel előtt lehetőségünk nyílt megismerkedni a Taxitelly szolgáltatásával, amely egy, a jobb első ülés háttámlájába épített érintés érzékeny TFT LCD-kijelző formájában öltött testet. A rendszer beüzemelését a taxi sofőrje tudja kontrolálni. A boot alatt sikeresen szemügyre vettük, hogy Pentium III 650 Mhz-es processzor és 64 MB SD RAM teljesít szolgálatot az autóban, amely egy Linux operációs rendszerben csúcsosodik ki. A rendszer viszonylag hamar felállt, és a nyelvválasztás után egyből a főmenüben találtuk magunkat. Az amúgy rendkívül színes és látványos kezelőfelület végtelenül egyszerű, nagyméretű gombokkal rendelkezik, és könnyedén lehet használni pusztán az ujjunkkal - nem kell hozzá toll vagy stylus. Maga a szolgáltatás igen gyorsan reagál a kiadott parancsokra, a kijelző pedig szemből még erős napfény mellett is élvezhető képet ad. A sofőrök elmondása alapján a szolgáltatás igazán éjszaka látványos, amikor az esti fények mellett szinte fényárban úszik az autó hátsó üléssora, köszönhetően a Taxitelly megoldásának.

A főmenüből egyből elérhetők a legfontosabb menüpontok, amelyek egyelőre elsősorban színes reklámokat tartalmaznak, hol állókép, hol animáció, de esetenként lejátszható videó formájában. A tájékoztatások könnyen olvashatók, köszönhetően a nagyméretű betűtípusnak, és annak ellenére sem fárasztják a szemet, hogy általában sötét árnyaltú háttéren kell fehér színű szöveget olvasnunk. A teszt alatt megbízhatóan teljesítő rendszer bár kissé nehézkesen állt fel, de működés közben már nem tapasztaltunk fennakadást.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A rendszer kissé nehézkesen állt fel, de működés közben már nem tapasztaltunk fennakadást

A szolgáltatás kiemelten fontos része a hírek, amelyben szigorúan szöveges formában értesülhetünk a legfrissebb kategóriákra bontott hírek alapján. A rendszer hírforrás az MTI, amely kétóránként tesz fel újabb tartalmakat. Ezek a hírek a Vodafone HSDPA-hálózatán keresztül jutnak el az egyes autókhoz. A megjelenítők 800x600-as felbontásra képesek, tehát akár egy DVD minőségű film lejátszására is alkalmasak, illetve a megjelenítő átmerője igen meggyőző, 8 col. A kijelző alatt két kisméretű hangszórót is találunk, amelyek tovább növelik a szolgáltatás élvezhetőségét.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Nem igényel semmilyen előképzettséget vagy háttértudást

A sofőrök elmondása alapján a rendszer felkeltette az utasok érdeklődését, és mivel a használata nem igényel semmilyen előképzettséget vagy háttértudást, ezért azonnal igénybe tudják venni a képernyőket. A hivatalosan 2-3 héten belül bevezetésre kerülő rendszer jelenleg tesztelés alatt van, illetve még számos tartalom feltöltés alatt áll, de egy rövidebb út során éppen elegendő friss információt és érdekességet tartogat a számunkra.

Tekintve, hogy az autókban ülve igen kellemetlen lett volna akár laptopon vagy kézzel megírni e cikk vázlatát, így a fuvar után azonnal beültem egy gyorsétterembe, hogy a frissen tapasztalt élményt a lehető leghitelesebben adjam vissza az olvasóknak. Azt már hozzá se kell tennem, hogy a cikket egy T-Mobile MDA Vario III használatával fogom elküldeni a szerkesztőmnek, hála a mobilinternet adta lehetőségeknek.

Simon Péter