A levélszemét felét a Srizbi trójai küldi

Vágólapra másolva!
Jött, látott és győzött: jelenleg a világ leghatékonyabb levélszemét-küldő zombigépezetét a Srizbi trójai működteti, amely napi 60 milliárd üzenetet küld ki.
Vágólapra másolva!

A világ összes kéretlen levelének felét a Srizbi, másnéven Cbeplay vagy Exchanger trójai zúdítja a felhasználókra, amely körülbelül 300 ezer gépet fertőzött meg világszerte - írja a Computerworld Australia. Az így létrejött botnet, vagyis zombigép-hálózat sokkal hatékonyabb, mint a korábbi csúcstartók: a még ma is aktív Viharféreg (Storm Worm) még legalább félmillió gépet kellett, hogy uralma alatt tartson, és pályafutásának csúcsán is csak a globális spam-mennyiség egyharmadáért volt felelős.

A Srizbi az általa kiküldött napi 60 milliárd üzenettel abszolút rekorder, és a biztonsági cégek szerint a teljes egészében rejtve (a rendszermag szintjén) működő kártevő arra is képes, hogy más, rivális rootkiteket eltávolítson az általa megfertőzött gépről. A kártevő idén év eleje óta a szokványos botnet-hálózatokhoz képest viharos gyorsasággal növekedett a mostani szintre: a spammerek rendszerint lassan, de kitartóan építgetik hálózatukat, hogy elkerüljék a lebukást.

A Srizbi a Mega-D féregtől vette át a vezetést, és általa kiküldött levelek többek között karórákat, tollakat és persze Viagrát reklámoznak. A Marshal biztonsági cég felmérése szerint a leginkább fertőzött országok az USA (messze az élen), ezt követi Törökország, Kína és Oroszország, viszont kontinensre lebontva a legtöbb kéretlen üzenet Európából jön.