Friss közlekedési információk 3G-vel GPS-hez

Vágólapra másolva!
A Nokia bejelentette, hogy a beépített GPS-szel felszerelt mobiltelefonjai számára elérhetővé tett egy új szoftveres szolgáltatást, amely 3G-n keresztül tölti le a felhasználó előtt megjelenő térképre a legfrissebb közlekedési információkat.
Vágólapra másolva!

A Nokia a Navteq felvásárlása óta számos új, autónavigációval kapcsolatos szolgáltatást mutatott be. Ennek megfelelően a finn mobiltelefon-gyártó az egyre népszerűbb Nokia Maps szoftverhez egy valóban újszerű megoldást kínál. A TMC-technológiát már ismerhetik az autójukban beépített GPS-szel rendelkező felhasználók, bár a szolgáltatás hazánkban még mindig nem érhető el. A Nokia által kifejlesztett RTTI (Real Time Traffic Information - valós idejű közlekedési információ) megoldás a TMC-vel ellentétben, nem a FM-rádióhoz hasonló frekvencián keresztül érkezik meg a felhasználó mobiltelefonjára, hanem a készülékben lévő adatkapcsolaton keresztül töltődik le folyamatosan.

A frissen bemutatott Nokia Maps 2.0 szoftverhez is elengedhetetlen a mobilinternet-kapcsolat, ugyanis a térképeket nem kapjuk készhez az alkalmazással, csak magát a kliensoldali kezelőfelületet. A térképek letöltése és a telefonban lévő GPS aktiválása után még szükségünk van egy külön, immáron térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatásra, amelynek keretében a GPS hang formájában is kommunikál velünk, illetve utcáról utcára navigál az utazás során. Amennyiben ezek a feltételek adottak, és az előfizetésünkhöz egy állandó adatkapcsolatot lehetővé tevő csomag is tartozik, akkor valóban azonnal értesülhetünk a legfrissebb útfelújításokról vagy dugókról.

A Nokia az új szolgáltatást, az európai autóklubbal, ismertebb nevén az ARC Transistance-szal közösen dobja piacra. A megoldás jelenleg 16 országban érhető el, és ez a szám folyamatosan nő. Az adatforgalmi díjakról és a pontos árazásról nincs hír, az ellenben bizonyosnak tűnik, hogy a szoftver egy váratlan dugó hatására automatikusan képes lesz a kijelölt útvonalat újratervezni.