Újra lebukott egy illegális DVD-forgalmazó

Vágólapra másolva!
Újra lebukott egy DVD-másoló, aki a Verseny utcai piacon kereskedett filmeket tartalmazó portékáival. Az árus két évvel ezelőtt már lebukott, de ítélet még nem született.
Vágólapra másolva!

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítványtól (ASVA) nyert információk alapján a napokban a rendőrség büntetőeljárást kezdeményezett egy házaspárral szemben, akik a fővárosban a Verseny utcai piacon kalózfilmeket árultak, illetve más, ott árusító kereskedőnek továbbforgalmazás céljából nagy mennyiségben másoltak filmeket tartalmazó DVD lemezeket.

Az eljárás során a rendőrség házkutatást tartott a házaspár vidéki lakhelyén, ahol a másoláshoz használt számítástechnikai eszközöket valamint 5400 darab jogellenesen másolt DVD lemezt foglaltak le. A kihallgatás során a házaspár hölgy tagja vallomásában elismerte a bűncselekmény elkövetését. A hölgy ellen 2 évvel ezelőtt már folyt büntetőeljárás hasonló cselekmény miatt, ám az ügyben még nem született ítélet.

A nyomozás következő szakasza arra irányul, hogy felgöngyölítsék és leleplezzék a letartóztatott házaspár állandó kapcsolatrendszerét és terjesztési csatornáit. A sértett kiadók, filmforgalmazók számának, valamint a cselekménnyel okozott vagyoni hátrány mértékének megállapítására szakértő bevonásával kerül majd sor. Az ügyben szereplő kalóz termékek mennyisége tetemes, így a szakértő igénybevételéből adódó bűnügyi költség akár az 1 millió forintot is meghaladhatja, melynek megfizetése a vádlottakat terheli majd.

Miután visszaeső elkövetőről és különösen nagy vagyoni hátrány - mely meghaladhatja az 50 millió forintot - okozásáról van szó, a házaspár tagjai akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.