Mobiltelefonos tárlatvezetés a Műcsarnokban - kipróbáltuk

Vágólapra másolva!
A német kortárs művészet kiemelkedő alkotásait tekintettük meg a napokban a Műcsarnok frissen nyitott kiállításának keretében. Ezúttal nem kellett kikapcsolnunk a mobiltelefonunkat, sőt, a használata több mint ajánlott volt.
Vágólapra másolva!

A tárlatvezetők felkészültsége és hozzáállása - tapasztalataim alapján -, igen nagymértékben befolyásolhatnak egy kutyaütő és egy professzionális tárlatot is. Éppen egy hete volt szerencsénk megnézni a Mediciek fénykora című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban, ahol egy rendkívül lelkes és felkészült szakértő társaságában tudtuk megtekinteni az önmagában is lenyűgöző gyűjtemény kiváló darabjait.

A Műcsarnokban sajnos élő tárlatvezetésre nem volt lehetőségünk, így a T-Mobile IVR-rendszere számos izgalmas háttérinformációval szolgált számunkra. A szolgáltatás használata igen egyszerű, mindössze egy megadott telefonszámot kell felhívnunk, amelyen az ügyfélszolgálati menürendszerekhez hasonlóan a telefonunk nyomógombjaival tudunk navigálni. Annak fényében, hogy a falakon, illetve a kiállítási tárgyak mellett nem szerepelt túlzottan sok adat az adott témáról vagy művészről, így az élményt határozottan fokozta az amúgy áttekinthető és felhasználóbarát telefonos menürendszer.

Rögtön a bejárat után jobbra fordulva az első teremben bekapcsoltuk telefonunk Bluetooth-szolgáltatását, és természetesen a készülékünket "látható" állapotba helyeztük, így a T-mobile Bluetooth-rendszere, amely folyamatosan pásztázza az eszközöket, szinte azonnal megtalált bennünket és máris megkezdte egy több, mint háromperces videó letöltését a telefonunkra. Tilo Baumgärtel: Megafon című munkáját érdemes is magunkkal vinni, ugyanis bár a tárlaton egy kisebb méretű LCD-kijelzőn megtekinthető, a dinamikus képi világot és a számos elvont szimbólummal tarkított alkotást emészteni kell.

Foto: Tuba Zoltán [origo]
Mindössze egy megadott telefonszámot kell felhívnunk, amelyen az ügyfélszolgálati menürendszerekhez hasonlóan a telefonunk nyomógombjaival tudunk navigálni

Számunkra a legizgalmasabb terem a Bad painting névre keresztelt helység volt, amelybe belépve a látogató azt érezhette, hogy általános iskolások rajzórán temperával készített alkotásait tekinti meg. A képek ráadásul igen csak szemmérték alapján megalkotott tereptárgyakat, főleg épületeket ábrázolt, amelyeken a párhuzamosság vagy a térbeliség jegyeit csak nyomokban lehetett felfedezni. Ellenben miután a mobiltelefonos tárlatvezetőnket újra segítségül hívtuk, a terem üzenete szinte azonnal kikristályosodott.

Foto: Tuba Zoltán [origo]
Miután a mobiltelefonos tárlatvezetőnket újra segítségül hívtuk, a terem üzenete azonnal kikristályosodott

Tekintve, hogy az időjósok már-már nyárias hétvégét jósolnak, a kimozdulni vágyók figyelmébe ajánlom a Lipcse-jelenség-kiállítást, amely után egy forró capuccinóval tehetjük teljessé a délutánt a Műcsarnok lépcsőjén.

Simon Péter