A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Április harmadik hetének szoftvertermése meglepően jó felhozatallal bír: két teljes verziójú, ingyenes autóversenyes játék is kijött, a gyerekeknek a Kung-fu Panda kalandjait ajánljuk, de tölthet le a Szoftverbázisról friss Windows-berhelő, CD-író, konvertáló és egy újabb online tévés alkalmazást is. 
Vágólapra másolva!

A Kung-fu Panda a Dreamworks új animációs filmjéből készült játékprogram: bár alapvetően verekedős játékról van szó, erőszakossága nagyjából a Shrek szintjét éri el, azaz egy csepp vér sem folyik a játékban, vicces programról van szó, gyerekek is kipróbálhatják. Grafikája elég szép, cserébe viszont a rendszerigény sem a legalacsonyabb, az irányítás csak a legkisebbek számára okozhat problémát, a nagyobb lurkók biztosan hamar beletanulnak a macival végrehajtatható szuper harci kombókba. A letölthető 528 megabájtos demóban a mozdulatok begyakorlását biztosító helyszín mellett az első pályát küzdhetjük végig a pandával.

TRACKMANIA NATIONS FOREVER

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Egy teljesen ingyenes, abszurd autós játék, amely leginkább a Stunts unokájának tekinthető, mivel ugratókon, spirálokon, de még a falon is kell benne száguldani. Rendkívül fejlett online multiplayer játékmóddal bír, virtuális versenypályáin ráadásul rengeteg honfitársunkkal futhatunk össze. Ütközés vagy törés nincs, a harc az idő ellen folyik, bár a képernyőn a játékosnál gyorsabb versenyzők szellemautói is megjelennek. Részletes bemutató itt, készüljön fel, hogy századszorra is újrakezdi majd ugyanazt a pályát!

DRIVING SPEED 2

Forrás: [origo]
A játék letöltése

Egy másik ingyenes autóversenyes játék a hagyományosabb stílus kedvelőinek. A járgányok ugyan ebben sem törnek, ám a Driving Speed 2-ben valós pályákon lehet száguldani ötféle járművel, melyeknek színét és egyéb jellemzőit is egyedileg konfigurálni lehet a menüből. Ugyan nem a világ legmodernebb autószimulátora, de ideig-óráig el lehet szórakozni vele, csúfnak sem mondanánk, az amerikai erőgépekkel pedig jókat lehet farolni a kanyarokban a Space gombbal aktiválható kézifék segítségével. Hab a tortán az online multiplayer lehetőség, és a szellemautó - azaz saját korábbi legjobb teljesítményünk - elleni időverseny.

GOOGLE EARTH 4.3

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Végre fontos újítások is kerültek a Google Earth egyik új verziójába: a héten megjelent 4.3-as változat már tartalmazza a Mapsről ismert Street View panorámaképeket, és fejlesztették a síkból kiemelkedő, textúrázott épületeit is. További újdonság a virtuális napnyugta és napfelkelte megtekintésének lehetősége, bár ezek az extrák továbbra is csak elsősorban amerikai nagyvárosokban működnek.

BLINKX BBTV

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Nemrég mutattuk be az Adobe Media Player-ét, ami tulajdonképpen inkább internettévés szoftvernek tekinthető, a Blinkx pedig leginkább rá, illetve a Joost-ra hasonlít. A Blinkx Broadband TV előnye, hogy elég jó minőségben lehet rajta nézni az adást (noha sajnos pixeles műsorokat is találni), HD-felbontású csatornái is vannak, ám a kínálat még nem túl bőséges, ismert nevek pedig alig találhatók rajta. A későbbiekben komolyabb versenyző is válhat belőle.

PHOTOLINE

Forrás: [origo]
A szoftver próbaverziójának letöltése

Egy kevéssé ismert képszerkesztő alkalmazás, amelynek ingyen letölthető próbaváltozata 30 napon át használható, egyéb korlátozást azonban nem tartalmaz. Leginkább a Photoshop olcsóbb árú klónjának tekinthető, támogatja a rétegek (layer) kezelését, illetve a veszteségmentes (lossless) képeket. Emellett egy sor effekt és szűrő kapott helyet benne, de akár egyszerűen lehet HDR-felvételeket is alkotni a programmal.

XION AUDIO PLAYER

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Fogadjunk, hogy még sosem próbálta ezt a zenelejátszót! A Xion Audio Player egy ingyenes szoftver, fejlesztői oldalán kitűnő hangminőségét méltatják. Mivel nem rendelkezünk audiofil hangfalakkal, ennek megítélését az olvasóra bízzuk. Az mindenesetre bizonyos, hogy a program az összes fő hangfájl-formátummal elboldogul, kicsi az erőforrásigénye, menüi egyértelműek és egyszerűek, innen jelenleg csupán kétféle plugint lehet letölteni hozzá, skinből, vagyis kinézetből viszont egy csomó van itt.


ASHAMPOO BURNING STUDIO

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Az Ashampoo szuper CD-író szoftverét teljesen ingyen használhatja, ha a telepítés során regisztrálja e-mail címét a fejlesztő cég weboldalán - bár ez egyben azzal is jár, hogy az ember feliratkozik a vállalat hírlevelére - bár ez később bármikor lemondható. A szoftver a hagyományos CD-k és DVD-k mellett már a Blu-ray-lemezekkel is kompatibilis, le tudja menteni egy zenei CD tartalmát fájlba, de akár DVD-filmeket is lehet vele égetni, vagy biztonsági mentéseket archiválni. Bármelyik fizetős programnak korrekt alternatívája, ráadásul még a menüje is magyar nyelvű.

FRESH UI

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Egy újabb teljes verzió teljesen ingyen: a csupán másfél megabájtos Fresh UI egy olyan szoftveres svájcibicska, amellyel a Windows egyébként elérhetetlen beépített funkcióit lehet állítgatni. Mivel az alkalmazással rendszerbeállításokat és fontos paramétereket lehet szabályozni, érdemes ésszel használni, nem csupán össze-vissza kattintgatni. Bár a menü nem magyar nyelvű, aki kicsit is ért a Windowshoz, el fog igazodni benne. Akár a levakarhatatlan Windows Messengert is száműzheti végre az XP-ből, vagy áthelyezheti a Képek mappát, esetleg beállíthatja, ha az alaptól eltérő nézetet használna az Intézőben. Kezdés előtt érdemes lementeni az aktív beállításokat a File menü Save Windows Settings pontjában, így később egy elhibázott lépés sem okozhat helyrehozhatatlan problémát.


MEDIACODER

Forrás: [origo]
A szoftver letöltése

Bár nemrégiben alaposan kiveséztük a video-, és hangfájlok átkonvertálását lehetővé tevő programokat, most egy újabb példánnyal akadtunk szembe. A MediaCoder egy ingyenes, teljes verziójú szoftver, amellyel csaknem minden ismert formátumú multimédiás állományt át lehet alakítani egy másik típusúra (persze a folyamat sokszor időigényes). Ez a program egy rakás fontos formátumot támogat, ezek listáját és az egyéb tudnivalókat itt érdemes átfutni.