Addiktív autóverseny teljesen ingyen

Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnépszerűbb, ingyenesen letölthető autós játékából két év után jelent meg új epizód: a Trackmania Nations Forever új pályákat, szebb grafikát, és persze a legjobb köridőért zajló online multiplayer versengés lehetőségét kínálja a játékosoknak. 
Vágólapra másolva!

Bár az új rész megjelenését követően a fejlesztő francia Nadeo cég néha ideiglenesen elérhetetlenné válik, a Szoftverbázisról és más letöltőoldalakról bárki ingyenesen letöltheti a Windows alá készült autóversenyes játék fél gigabájtos telepítőjét. Aki esetleg nem ismerné a Trackmaniát, annak röviden úgy lehet összefoglalni a program lényegét, hogy egy teljesen abszurd, ugratókkal, spirálokkal, akadályokkal, gyorsítómezőkkel tarkított pályán zajló autóversenyről van szó, amelyben időnként még a falon is kell száguldani.

Forrás: [origo]
A Trackmania Nations Forever letöltése

A TrackMania című játéksorozat a 2003-ban indult, első teljesen ingyenes verzióját, a TrackMania Nations-t 2006-ban adták ki, azóta ebben a játékban is összemérik tudásukat az ESWC (Electronic Sport World Cup) nevű virtuálissport-kupa versenyzői.

Országok versenye

Bár az autóversenyes programokkal Dunát lehetne rekeszteni, a TrackMania Nations, illetve az új Forever alcímű epizód meglepően egyedi színfolt a palettán, talán a legendás Stunts XXI. századi unokájának lehet tekinteni (ez utóbbi remake-jét itt érdemes megszemlélni).

A magyarul kommunikáló telepítő után a program menüje már idegen nyelven fogadja a játékost, bár egy-két menüpont mutatóban ugyancsak magyar szöveget tartalmaz. Mindez szerencsére nem sokat ront az élményen, a száguldás során ugyanis egyáltalán nincs szükség szövegértelmezésre. Az irányítás is a kezdők kedvére való, mindössze a kurzormozgató billentyűket kell nyomogatni, váltani, kuplungolni, turbózni vagy kézifékezni nincs is lehetőség.

Forrás: [origo]
A Trackmania Nations Forever letöltése

Az első indításkor a TrackMania online rendszerébe is beregisztrálhatja magát a felhasználó, így másokkal is összemérheti tudását, valamint elért eredményeivel is felkerülhet a ranglistára. Gyakorlatilag mindig van kivel játszani, mivel a játék több milliós rajongói táborral bír, s lehetőség van benne csapatokként is megmérkőzni, esténként sok magyar versenyzővel is összefuthat az ember, a többiekkel chatelni a Space lenyomása után lehet.

Az ingyenes verzióban csak a fenti képeken is látható, leginkább Forma-1-es gépre hasonlító járművekben lehet nyomni a gázt. A jármű alapesetben nemzetiszínben pompázik, extraként azonban át is lehet színezni, így a magyar játékosoknak sem szükséges feltétlenül trikolórban aratniuk a babérokat.

Vigyázat, addiktív!

Ebben a játékban a legfőbb ellenfélnek az idő számít függetlenül attól, hogy az ember egyedül, vagy a többiek ellen versenyez. Az ellenfelek autói bár látszódnak, nem lehet velük ütközni, viselkedésük leginkább a Mátrix semmiből megsokszorozódó Smith ügynökéhez hasonlít. Mindenki egy dologra hajt: ha csak századmásodperceket is, de verjen rá köridőben a többiekre akár egy kanyar hatékonyabb levágásával, akár egy jól kiszámított ugratással. Nem sikerült? Kezdjük elölről! Végül az ember csak azt veszi észre, hogy beesteledett, vagy már épp hajnalodik.

Forrás: [origo]
A Trackmania Nations Forever letöltése

Ha egyedül játszunk, "szellemautó" az ellenfél, amely a korábbi körrekordot teljesítő versenyző által leírt útvonalat követi. A legtöbb esetben egy elszámított manőver után kicsúszva rögtön tudatába kerül a játékos, hogy egy ilyen lemaradást nem lehet már behozni, ilyenkor elegendő a Backspace vagy a Del gombra bökni, és lehet újból kezdeni a startvonaltól a próbálkozást - a felborult jármű helyreállítására az Enter szolgál.

A legújabb epizódban 65 új versenypálya található, s a grafikán is javítottak némiképp. Ezek közül alapból nem mindegyiket lehet elérni, egyes pályák bizonyos feltételek teljesítése után nyílnak meg: például megfelelő számú ezüstérem begyűjtése, vagy mondjuk egy saját pálya elkészítése esetén. Ez utóbbi egyébként jó móka, ha valaki megunta a száguldozást, maga és barátai szórakoztatásául saját pályákat is tervezhet viszonylag egyszerűen. Jópofa megoldás, hogy piros-zöld 3D-s szemüveggel térhatású módban is élvezhető a játék, sajnos ezt nem tudtuk kipróbálni, mert pont nem volt kéznél egy sem belőle. Az online multiplayer módon kívül hagyományos, egymás utáni játékot biztosít a Party-mód, ekkor a sofőrök egymás után próbálkozhatnak a másik versenyzőnél jobb köridőt elérni, a program pedig jegyzi az eredményeket.

Megosztja a játékosokat

A TrackMania Nations Forever nem tucatjáték, ennek megfelelően elég rendesen megosztja a játékosokat. Egyfelől kezdők számára is ideális egyszerű irányítása miatt, másfelől viszont sokaknak elveszi a kedvét az, hogy az ellenfelek szellemként vannak jelen a pályán, az autók nem törnek, hanem átmennek egymáson. Mivel azonban teljesen ingyenes a játék, ha a képek alapján szimpatikus, érdemes tenni vele egy próbát!