Mégis megfigyelhetik a németek internetezését

Vágólapra másolva!
Élesen bírálta a német parlamenti ellenzék szerdán az internetes adatforgalom ellenőrzéséről született koalíciós megállapodást.
Vágólapra másolva!

A németországi nagykoalíciót tagjai hosszú vita és rendkívül erőteljes alkotmánybírósági kifogások után megegyeztek a törvénytervezetről, amelynek keretében lehetővé teszik a magánlakásokban lévő számítógépek internetes adatforgalmának ellenőrzését. Max Stadler, a liberális német Szabad Demokrata Párt helyettes frakcióvezetője ennek kapcsán szerdai nyilatkozatában hangsúlyoztä az FDP elutasítja az intézkedést, s azon az állásponton van, hogy az a jogállam megsértését jelenti. Hasonlóan vélekedtek a másik két ellenzéki párt, a Zöldek és a Baloldal jogi, illetve biztonságpolitikai szakértői is.

Az ellenzéki pártok elismerték ugyan, hogy a koalíció az új tervezet kidolgozásánál figyelembe vette az alkotmánybíróság fenntartásait, mindennek ellenére úgy vélekedtek, hogy a megállapodás durva beavatkozást jelent a magánszférába, s a hatóságokat túlzott hatalommal ruházza fel. Mindhárom ellenzéki párt annak a nézetnek adott hangot, hogy az otthoni számítógépek "központi" ellenőrzése nem a megfelelő eszköz a terrorizmus veszélyének kiküszöbölésére.

A koalíciós pártok között egyfajta kompromisszumos megállapodás született az internet ellenőrzésének lehetővé tételéről. A Wolfgang Schäuble konzervatív belügy- és Brigitte Zypries szociáldemokrata igazságügyi miniszter által kidolgozott törvényjavaslat értelmében a hatóságok képviselői magánlakásokba nem léphetnek be, a megfigyelésre kizárólag a virtuális teret használhatják. A karlsruhei alkotmánybíróság februárban erős fenntartásokat fogalmazott meg a Schäuble által kezdeményezett törvényjavaslattal kapcsolatban. A testület állásfoglalásában kikötötte, hogy a megfigyelés csakis az állam tényleges terrorfenyegetettsége esetén, továbbá az emberi élet védelme érdekében lehetséges, de akkor is csak előzetes bírói jóváhagyással.

A létrejött koalíciós megállapodás ellenére a Német Szociáldemokrata Párt több képviselője szerdán fenntartásait hangoztatta a tervezettel kapcsolatban, megkérdőjelezve, hogy az abban foglaltak valóban összhangban állnak az alkotmánybírósági határozattal.