Terrorveszély esetén figyelhetnék a német netforgalmat

Vágólapra másolva!
Több havi vita után megállapodott egymással kedden Németországban a kormányzó nagykoalíció két pártja a magánlakásokban lévő számítógépek internetes adatforgalmának ellenőrzéséről.
Vágólapra másolva!

A kereszténydemokrata párti Wolfgang Schäuble belügyminiszter és a szociáldemokrata párti Brigitte Zypries igazságügyi miniszter által kialkudott egyezség értelmében a hatóság képviselői nem léphetnek be magánlakásokba - amint a konzervatívok szakértői szorgalmazták -, hogy telepítsék az ellenőrzést végző programot közvetlenül a megfigyelni kívánt számítógépre; kizárólag a virtuális teret használhatják a megfigyelésre.

A német alkotmánybíróság februári határozatában szigorú korlátokat szabott az otthoni számítógépeken tárolt és továbbított adatok hatósági ellenőrzésének. A testület állásfoglalása szerint a megfigyelés csakis konkrét veszély esetén jogszerű, így az állam tényleges terrorfenyegetettsége esetén, illetve az emberi élet vagy szabadság közvetlen védelme érdekében, de ezen esetekben is kizárólag konkrét bírói jóváhagyással lehetséges.

A jogszabálytervezet kialkudott szövege a karlsruhei alkotmánybírák által felállított korlátokon belül bővíti a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) a terrorizmus elleni küzdelemben megillető jogköröket; ezek az internetes adatforgalom ellenőrzésén kívül kiterjednek a megfigyelés más módszereire és az adatok felhasználásának módjára.

Az ellenzék bírálta a kedden megszületett koalíciós kompromisszumot. Claudia Roth, a Zöldek elnöke szerint az egyezség "méreg a jogállam számára". Jan Korte, a Baloldal pártjának képviselője pedig azt vetette a kormány szemére, hogy nem vette figyelembe a tervezethez fűzött javaslatokat. A jogszabály tervezetét jóváhagyásra megküldik a tartományoknak. A szöveg ezután - az elképzelés szerint még a nyári szünet előtt - a kormány elé kerül, amely elfogadja a végső változatot, amelyet majd beterjeszt a parlament elé.