Ausztráliában figyelnék a dolgozóik e-mailjeit

Vágólapra másolva!
A terrorizmusellenes törvények újabb tervezete szerint Ausztráliában lehetővé tennék, hogy a gazdaság számára kulcsfontosságú szolgáltatást nyújtó cégek megfigyeljék dolgozóik elektronikus levelezését és más internetes kommunikációját.
Vágólapra másolva!

"Megígérhetem: nem azokra az e-mailekre vagyunk kíváncsiak, amelyekben valaki a karácsonyi partin történtekről számol be" - próbálta megnyugtatni a közvéleményt hétfőn Julia Gillard miniszterelnök-helyettes. "Arról van szó, hogy gondoskodnunk kell az infrastruktúra létfontosságú részéről. Ha a bankrendszerünk vagy az elektronikai hálózatunk összeomlana, az súlyos következményekkel járna a társadalom számára. Védetté akarjuk tenni a lakosságot a terrorista támadásoktól" - mondta Gillard az egyik helyi televízióban.

Az ausztrál kormány jelenlegi távközlési törvénye, amelynek hatálya egy év múlva, 2009 júniusában jár le, csak a biztonsági ügynökségeknek engedi meg, hogy figyeljék alkalmazottaik kommunikációját a beleegyezésük nélkül. A tervezett új törvények miatt kifejezték aggodalmukat a polgári szabadságjogok védelméért küzdő csoportok. "Valószínűbb, hogy ezeket (a lehetőségeket) hallgatózásra és vállalati boszorkányüldözésre fogják felhasználni, mint arra, hogy megvédjék Ausztráliát valamifajta számítógépes támadástól" - vélekedett Dale Clapperton, az internethasználók érdekeit védő szervezet, az Electronic Frontiers Australia egyik képviselője.