Letöltés: krimiben tudós?

Vágólapra másolva!
Rejtélyek, fejtörők, gyilkosság, tolvajlás, csak a legszükségesebb erőszakkal találva: klasszikus point&click krimijátékokat gyűjtöttünk csokorba. Lépjen Poirot, vagy Sherlock Holmes nyomdokaiba, fürkésszen és kutasson,  nyomozzon - ezek a programok alaposan próbára teszik majd agytekervényeit!
Vágólapra másolva!

Agatha Christie Nyaraló gyilkosok című regényének PC-s játékváltozata magyarított verzióban került a hazai boltokba, a Szoftverbázisról letölthető demó azonban csak angol nyelven érhető el. A kalandjátékok kategóriájában meglehetősen tetszetős grafikájú programban nem mindennapi szituációt élhet át a játékos: Hastings kapitány bőrébe bújhat.

A játékban azonban többnyire Hercule Poirot-t lehet irányítani, az alaptörténet szerint ugyanis az éles eszű mesterdetektív és barátja London bombázása alatt egy elsötétített szobában ülve beszélget Poirot egy korábbi megoldott esetéről. Végül unaloműzéskét azt ötlik ki, hogy szerepjátékot játszanak, melyben Hastingsnak a detektív bőrébe bújva kell megoldania a híres krimitörténetből ismert hotelbeli gyilkossági ügyet. Bár időnként Poirot is szolgál segítséggel, a rejtély megoldásához mindenkit alaposan ki kell kérdezni, s mindent alaposan át kell kutatni a helyszíneken, ami nem kétperces munka - mindenesetre előnyben vannak, akik olvasták a regényt, vagy látták annak filmfeldolgozását.

A játék teljes verzióját megnyerheti, ha helyesen válaszol a cikk alján olvasható kérdésünkre!

SHERLOCK HOLMES VS. ARSENE LUPIN (NEMESIS)

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Sir Arthur Conan Doyle klasszikus krimihősének szerepében nyomozhat a játékos ebben a programban, melyben Arsene Lupin, a hírhedt francia tolvaj ellen kell felhúzni a kesztyűt. A cél: Sherlock Holmesszal és hűséges segítőjével, Watsonnal túljárni a mestertolvaj eszén, s különböző fejtörők megfejtésével megakadályozni, hogy a gazfickó kifossza London nevezetességeit, a nevezetes, Baker Streeten lévő szalonból útnak indulva.

JUMURDZSÁK GYŰRŰJE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Magyar fejlesztésű nyomozós játék, melynek története az Egri csillagok-on alapul. A Gárdonyi-regény által ihletett program tulajdonképpen egy számtalan panorámafelvételből álló interaktív film, egyebek mellett Jordán Adél, Görög László és Bárdy György főszereplésével. A program magyar nyelvű demóverziójában a játékos egyebek mellett egy egri pincészet falain kereshet nyomokat, valamint bemehet a Líceumba, ahol akár a toronyban lévő lyukkamera, a Camera Obscura segítségével szét is nézhet a városban (a lámpát kell lekapcsolni az indításhoz). Mindenképpen érdemes még betérni az első emeleten lévő érseki könyvtárba, ahol a könyvtáros hasznos információkkal szolgál. A teraszon Eger városképét lehet megszemlélni, de a Csillagda kiállítása is teljesen bejárható, a feladatokhoz nagyon jól eltalált, sejtelmes háttérzene társul.

STILL LIFE

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A Syberia készítőinek néhány éve megjelent játéka a Still Life, amely ennek köszönhetően gyengébb PC-n is futtatható különösebb fennakadás nélkül. A programban egy Victoria MacPherson nevű fiatal FBI-ügynök hölgy szerepét tölthetjük be, akit egy hideg, havas estén egy sátánista sorozatgyilkosság legújabb helyszínére riasztanak. Vigyázat, ezt a kalandjátékot véres jelenetei miatt a Sherlock Holmesszal szemben csak felnőtteknek ajánljuk!

JACK THE RIPPER

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

1901, New York: hajtóvadászat folyik Hasfelmetsző Jack után: ebben a játékban egy fiatal újságíró, Jimmy Palmer bőrébe bújva kell nyomára bukkanni a szadista gyilkosnak a szegénynegyed utcáin. A keresésbe később egy Abigail nevű fiatal énekesnő is bekapcsolódik, ám a gyilkosságokról készült cikkek a főszereplőre is bajt hoznak: felkeltik ugyanis a hasfelmetsző érdeklődését személye iránt.

SECRET FILES: TUNGUSKA

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

Ebben a remek kivitelezésű kalandjátékban egy Nina Kalenkow nevű fiatal, Berlinben élő lányt irányíthatunk, aki a történet szerint látogatóba indul apjához annak munkahelyére, ám irodáját felforgatva, kifosztva találja. Bár a rendőrség nem hajlandó foglalkozni az üggyel, minden jel arra mutat, hogy a tudóst elrabolták a természetrajzi múzeumból. A folytatásban vizsgálódni, kérdezősködni, kutakodni kell a titkok megfejtéséhez, s persze segítők is felbukkannak - végül pedig arra is fény derül, mi okozhatta 1908-ban a szibériai Tunguzka régióban az Hiroshimában ledobott atombombánál is nagyobb robbanást. Ez a játék a kezdőket is segítő irányítással rendelkezik, így ha még sosem próbált point&click kalandjátékot, ezzel érdemes kezdeni az ismerkedést.

NANCY DREW: LEGEND OF THE CRYSTAL SKULL

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése

A tinédzser detektív, Nancy Drew kalandjait már tucatnyi játék örökíti meg, ezek egyike a Legend of the Crystal Skull alcímű epizód, melyben a főhős barátnőjével New Orleansba repül a tavaszi szünetre. Természetesen a dolgok ezúttal sem a szokásos hétköznapi módon alakulnak, ezúttal egy kristályból kifaragott koponya nyomába erednek a lányok, amely a legenda szerint megóvja tulajdonosát a halál minden módjától - leszámítva a gyilkosságtól. A rejtély megoldásához egy rakás logikai feladvány vezet el.

Itt találhat segítséget

A most bemutatott játékok legtöbbje nem piskóta, nem nehéz bennük elakadni, s akár órákon át tanácstalanul klikkelgetni az egérrel: ilyen esetben érdemes felkeresni segítségért például a The-Spoiler.com-ot, vagy az AdventureGames.hu-t.

Nyereményjátékunk

Ha szeretné megnyerni Agatha Christie Nyaraló gyilkosok című regényének magyarított, PC-s játékváltozatát, töltse le a játék demóját, s válaszoljon helyesen az alábbi kérdésre:

Hogy hívják a Seadrift szigeten lévő Smuggler's Rest Hotel bárpultosát?

A válaszokat a [email protected] e-mail címre várjuk 2008. április 16-án (szerda) éjfélig. A helyes választ beküldők közül három szerencsés nyertes megkapja a program teljes PC-s verzióját a forgalmazó Seven M jóvoltából. A nyereményjátékon az [origo] Zrt. és a Seven M Kft. munkatársai nem vehetnek részt. Kérjük a megfejtés mellé írják meg nekünk postacímüket, a játékot ugyanis postán juttatjuk el a nyertesnek. Külföldi olvasóinkat arra kérjük, csak akkor küldjenek be megfejtést, ha meg tudják oldani - például ismerős, rokon segítségével - a nyeremény belföldi átvételét, azt ugyanis csak Magyarországon áll módunkban elküldeni. Jó játékot, sok sikert kívánunk mindenkinek!

Pályázatunk lezárult, a játékkal Kovács Dorina miskolctapolcai, Gecse Zoltán és Zöld Gabriella budapesti olvasóink gazdagodtak, nyereményüket postai úton juttatjuk el számukra. Nyerteseinknek gratulálunk, s a többi pályázónak is köszönjük a részvételt a játékon!