Asus R50A: célkeresztben a mobilinternet

Vágólapra másolva!
Az Asus R50A első pillantásra egy hordozható játékkonzolra emlékeztet, de valójában egy ultramodern, minatűr PC-ről van szó, amely hordozható internettáblaként is beválik, de szórakoztatóeszköznek sem utolsó.
Vágólapra másolva!

Az Asus által csak Mobil Internet Device-nak (mobilinternet-eszköz) keresztelt készüléket az Asus notebook-üzletágának vezetője, Tony Chen mutatta be a napokban a sajtó munkatársainak. A R50A elképesztően nagy, 5,6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, amely tökéletesen alkalmas akár nagyobb méretű weboldalak hibátlan megjelenítésére is. Az eszköz amúgy az év elején az Asusról leválasztott gyártóegység a Pegatron echnologies futószalagjairól gördül le, de természetesen az Asus márkaneve alatt kerül majd a boltok polcaira. A várhatóan 500 dollár körül mozgó bolti ár elsőre igen borsosnak tűnhet, annak ellenére is, hogy ez a hordozható készülék telefonmodult is tartalmaz.

Az R50A processzora a korábban megszokott 5-600 Mhz-ess lapkákhoz képest egy vadonatúj, 1,33 Gh-zes Intel Atom egységet tartalmaz, amely szédületesen gyors működést vetít előre. Az Asus R50A beépített GPS-adóvevővel és Google Maps támogatással is rendelkezik, így akár autós navigációs rendszerként is igénybe vehetjük. A SIM-kártya foglalata mellett még 3g és HSDPA-modult is kapott a készülék, így a mobil-webböngészés valóban nem okoz neki különösebb erőfeszítést. Akik azonnali üzenetküldő szolgáltatásokra vágynak, azok számára jó hír, hogy az R50A beépített mikrofonnal és videokamerával is rendelkezik, ezáltal a VOIP-alapú hívások és a videotelefonálás is megoldható a termékkel.

Az Asus vezetése 2009-re várja a termékcsalád igazi sikerét, tekintve, hogy a készülék egyelőre drága előállítási költségével és monstrumszerű méreteivel nem a legbizalomgerjesztőbb eszköz a piacon.