Szuperkicsi laptopok párbaja

Vágólapra másolva!
Közel félmillió és hétszázezer forint körüli árú luxus noteszgépek mérkőztek meg kezeink között. A kihívó az Apple vadonatúj pengevékony gépe, a MacBook Air, balról az Asus bőrborítású U2E gépe, jobbról pedig a Toshiba R500-as támadta be. Praktikumot, minőséget, teljesítményt és akkumulátoridő alapján osztályoztuk a pehelykönnyű minilaptopokat.
Vágólapra másolva!

Itthon még csak előrendelhető a világ legvékonyabb laptopjának tartott Apple MacBook Air, de a Macbolt.hu-tól kölcsönkaptunk egy példányt a dosszié nagyságú masinából, amellyel kapásból leteszteltük, hogy bár egy amerikai borítékban bőven elfér, az itthon kapható típusok túl kicsinek bizonyultak számára. Az Air legfőbb riválisa a szuperlapos noteszek körében a Lenovo X300-as lesz, erre azonban még várni kell egy darabig, ezért két jelenleg is kapható modellel, az Asus U2E-vel és a Toshiba R500-assal hasonlítottuk össze - tesztünk során igyekeztünk általános képet is adni az ultrakönnyű laptopokról, hiszen ez a kategória borsos ára miatt nem túl elterjedt idehaza. Öt szempontból vizsgáltuk meg a gépeket.

Külcsín és minőség: a MacBook Airé a serleg

A három vetélytárs közül a legkorrektebbül a MacBook Air volt összerakva, gépháza fémből készült, ezért igen masszív, egyáltalán nem recseg-ropog. A kivitel nagyon igényes, nagyon tetszetős, az egyedüli hátránya, hogy vékonysága miatt elég nehéz szétnyitni a gépet, egyszerűen nem lehet hol megfogni. Ellenben az Airnek volt a legkényelmesebb a billentyűzete, ennek gombjai ugyanis jó szellősen helyezkednek el, nagyon jól kézre esnek. Nem sokkal ugyan, de 1,36 kilogrammos tömegével az Apple terméke volt a legnehezebb a tesztelt masinák közül, bár cserébe a képernyője is a legnagyobb volt, 13,3 colos átlójú.

A másik két gép háza műanyagból készült, de az Asus U2E esetében fekete bőrbevonattal is megspékelték a fedlapot és a billentyűzet melletti felületet: ez ugyan elég dögös, de rücskös felülete hajlamos összeszedni a koszt. A krómutánzat műanyag betétekre pedig érdemes vigyázni, a tesztkészüléken ugyanis mikroméretű karcolások mutatkoztak ezeken. A billentyűk kissé sűrűbben vannak, de aránylag kényelmesen lehet pötyögni ezeken is. A tajvani laptopnak van a legkisebb, 11,1 colos képernyője, ennek ellenére 1,2 kilós tömegével csak a középső helyet foglalja el a rangsorban.

A legkönnyebbnek ugyanis a Toshiba R500-as bizonyult, ez a 12,1 colos LCD-vel szerelt gép egy kilogrammnál is kevesebbet nyom a mérlegen, a legoptimálisabb kieépítésben. Billentyűzete hasonló az Asuséhoz, viszont a kivitel sajnos nem a legjobb, a műanyag borítás már-már gagyinak mondható. Nagyon sérülékenynek tűnik, és a képernyőnél semmiképp nem szabad megfogni, mert az annyira vékony: erre a gépre vigyázni kell, mint a szemünk fényére!

Praktikusság: nyert a PC

A tesztben részt vevő három gép közül egyedül a MacBook Airbe építettek világító gombos billentyűzetet, a billentyűzet háttérvilágítása a kijelző feletti szenzorok által érzékelt fényviszonyoknak megfelelően kapcsol ki és be. Ugyanezek az érzékelők vezérlik a képernyő háttérvilágítását is: az operációs rendszer automatikusan beállítja a LED technológiás kijelző fényerejét, biztosítva, hogy a gép használata a legkevésbé terhelje a felhasználó szemét. Nem ez az egyetlen kényelmi funkció az Apple gépében, a hatalmas, gesztus parancsokat is támogató tapipad a tesztben résztvevő gépek közül a legkényelmesebbnek bizonyult; ugyanakkor a tapipaddal azonos méretű hosszúkás egérgomb egyszerre nagy és kényelmetlen. Annak ellenére, hogy a géppel érkező operációs rendszer egyre több helyen igényli a második egérgomb használatát, ezt csak szoftveresen tudja az Air.

Forrás: [origo]
Még több kép a MacBook Airről

A bővíthetőséget gyakran áldozta fel az Apple a dizájn oltárán, az gép akkumulátora nem cserélhető - az iFixit adatai szerint az akkumulátor kivételéhez 19 rendkívül kis csavart kell kicsavarni. USB portból egy jutott a gépre, az is annyira szűk helyre eldugva, hogy egy nagyobb csatlakozót vagy bumfordibb mp3-lejátszót csak hosszabbítóval lehet bedugni. Kimaradt a hagyományos Ethernet port is, hálózatra a legújabb N szabványú wifi csatoló segítségével lehet csatlakozni. Mobilinternetet csak külső USB-s modemmel vagy esetleg Bluetoothon csatlakoztatott mobiltelefonnal tud kezelni a gép. A rendkívül vékony házban nem volt hely optikai meghajtónak sem, a géphez külön vásárolható 99 dolláros áron külső DVD író, illetve képes más számítógépek meghajtóit használni, amennyiben telepítették rá az Apple saját Remote Disk kliensprogramját.

A LED-es háttérvilágítású kijelző mellett az Airre csatlakoztatható külső DVI vagy VGA monitor is, az ehhez szükséges speciális kábelek járnak is a géphez, a kijelző felett pedig megtalálható a Mac gépeken megszokott iSight webkamera is. Az Air az Intel processzoros Macintosh vonallal bemutatott mágneses tápcsatlakozóval érkezik, ennek előnye, hogy a drótot megrántva nem esik le a gép a földre, viszont nagyon könnyű véletlenül is kihúzni a helyéről.

Az Asus gépe szubnotebookhoz képest hatalmas, nehéz kartondobozban érkezik. A súlyra a gép kicsomagolása után érkezik magyarázat: a vásárló a világ összes konnektorához kap tápkábelt, a folyamatos üzemet biztosítandó a csomag része egy egy nagykapacitású pótakkumulátor is. A kissé beépített tapipad mellé a vásárló kap egy kisméretű Bluetooth egeret, ez különösen annak fényében hasznos kiegészítő, hogy az U2E tapipadja recés felülete miatt hosszútávon meglepően kényelmetlennek bizonyult, ráadásul a virtuális görgetési funkció is hiányzik róla. A mozgó alkatrészek nélküli 32 gigbájtos merevlemez szűkösségét enyhítendő egy bőr borítású 160 gigabájtos winchestert is kapnak az U2E-t megvásárlók, igaz ez a tesztcsomagunkból kimaradt.

Forrás: [origo]
Még több kép az Asus U2E-ről

A gép felszereltsége is impresszív, míg Apple gyártmányú versenytársához mindent kívülről lehet csatlakoztatni, az U2 házát megtömték technológiával. Három USB port, Bluetooth-csatoló, modem, vezetékes és wifi hálózati csatlakozó biztosítja, hogy a laptop tulajdonosa minden körülmények között elérje az internetet. A gép bővíthetősége is remek: kétfajta video-kimenetet, memóriakártya-olvasót, és egy kis ExpressCard bővítőhelyet kínál az új funkciókra vágyóknak. A gépen tárolt adatok biztonságát és a felhasználó kényelmét a beépített ujjlenyomat-olvasó biztosítja. Az extrák mellett a gép tartalmaz hagyományos fülhallgató- és mikrofon csatlakozót, arra az esetre, ha a beépített, közepes színvonalú eszközöknél jobb minőségűre lenne szükség.

A Toshiba R500, a tesztben résztvevőként egyedüliként, tartalmaz dokkoló csatlakozót, sejtetve, hogy tervezői gondoltak a gép asztali használatára is. A biztonság kedvéért a gép enélkül is bővíthető, oldalán csatlakozók erdeje található. A hagyományosnak számító fülhallgató és mikrofon aljzat mellett három USB csatoló, egy Firewire-csatlakozó, teljes méretű ExpressCard-kártyahely és memóriakártya-olvasó szolgálja a felhasználó kényelmét. A biztonságot az R500-on is ujjlenyomat-olvasó garantálja, és a hardvernek köszönhetően aktiválható a Toshiba saját lopásgátló szoftvere is.

A tapipad normál méretű, tud virtuális görgetést, azonban az egérgombok kicsit kopogósak, amíg ezek be nem kopnak, izomból kell kattintani. A gép billentyűzete a kis méret ellenére kényelmes, ám nyomába se ér a MacBook Air klaviatúrájának. Bár a tesztelt laptopok közül a legkisebb az R500-as, mégis volt benne hely egy DVD-írónak. Az R500-as család legnagyobb tagja extraként tartalmazhat még mobilinternetes modemet is, amely egyedülállóvá teszi a kategóriáján belül.

Forrás: [origo]
Még több kép a Toshiba R500-ról

A legerősebb a MacBook Air

A három gép teljesítményét a Mac OS X-re és Windows alá egyaránt elérhető GeekBench szoftver segítségével teszteltük, hálózatról, illetve akkumulátorról működtete, többszöri méréssel, a végeredményt ezek átlagaiból képeztük. Az ingyenesen letölthető program eredményei szerint az Air bizonyult a leggyorsabbnak 2075,5 pontos átlaggal. A második leggyorsabb masina a Toshiba R500-as lett, pontszáma 1516,75 lett, míg az Asus U2E 1276-os pontszámmal. Érdemes megemlíteni, hogy mindhárom gépet ajánlott az asztalra téve használni, mert az ölben, ágyban, vagy más puha helyen szellőzőréseik egy része eltakaródik, ilyenkor pedig sivítani kezdenek bennük a hűtőventilátorok.

A hardverek felszereltségét tekintve a legizmosabb processzor - egy 1,6 gigahertzes Intel Core 2 Duo - a MacBook Airben dolgozik, a Toshibában egy 1,33 gigahertzes Intel Core Do U7500-as lapkát építenek be, az Asusba pedig ugyancsak az amerikai lapkagyártó 1,06 gigahertzes U7500 chipjét. Memória tekintetében az Apple és a Toshiba tesztgépben 2 gigabájt, az Asusban 1 gigabájt ram volt beszerelve. Hagyományos winchestert (80 gigabájtosat) csak a kölcsönkapott olcsóbbik Air tartalmazott, a két rivális már az energiatakarékosabb és gyorsabb, ám drágább és kisebb kapacitású SSD-meghajtóval szerelték fel: az Asust 32 gigabájtossal, a Toshibát 64 gigabájtossal.

Stopperrel lemértük a rendszerek indulásának és leállásának sebességét is, a gyártó által az operációs rendszer mellé alapból feltelepített szoftverek módosítása nélkül. Teljesen kikapcsolt állapotból meglepetésünkre nem a MacBook Air, hanem az Asus U2E startolt a legfürgébben többszöri próbálkozásra is, átlagosan 48,1 másodperc alatt, míg a második helyre az Air futott be 56,8 másodperccel. A Toshiba harmadik helyre futott be 59,4 másodperccel, minden bizonnyal a gépre telepített, nem feltételenül szükséges segédprogramnak köszönhetően.

A félig kikapcsolt állapotnak tekinthető alvás-módból (ekkor bizonyos alkatrészek bekapcsolva maradnak) való indítás mindhárom rendszeren nagyjából egyforma gyors volt: 2-3 másodpercet vett igénybe. Az érdekesség kedvéért a leállás sebességét is stoppereztük: ebben az 1-2 másodperc alatt alvó módba kapcsolódó Air durván ugyanennyi időt vert rá a két riválisára. A teljes kikapcsolás ugyancsak a Macen volt a leggyorsabb, mindössze 5-6 másodpercet vett igénybe, szemben az Asus és a Toshiba 20-30 másodperces átlagával.

Forrás: [origo]
Még több kép a MacBook Airről

Akkumulátor: PC-s győzelem

Aktív használattal teszteltük le a laptopok akkumulátoros üzemidejét: kiválasztottunk két kétórás filmet a Google Videóról, és wifin keresztül ezeket játszattuk le az előzetesen teljesen feltöltött gépeken, így produkálva az átlagosnál kissé intenzívebb, a vezeték nélküli modult és a processzort is terhelő feladatot. A laptopokat egymás mellé raktuk le, és ugyanazon a hotspoton keresztül töltötték, és játszották le a videót, nagyjából azonos hangerőn, az LCD háttérfényét durván a felére vettük vissza. Legelsőnek az Asus U2E kapcsolt le 1 óra 47 perc után, bár az is igaz, hogy a kisebb, csupán 2400 mAh kapacitású akkumulátorával használtuk - az alapcsomag részét képezi egy második, elég nagy (7800 mAh) kapacitású áramforrás is, ez azonban hátul kilóg, így ezzel együtt a noteszgép el sem fér a hozzá adott hordtáskában. Nem mértük le, de becsléseink szerint a nagyobbik akkuval 5,75 órán át bírt volna működni a tajvani gép.

Másodikként a MacBook Air kapcsolt le 2 óra 35 percnyi lejátszás után - bár nem tudtuk beállítani rajta azt, hogy automatikusan ne aktiválja a billentyűzet világítását időnként, valószínűleg ezzel együtt sem érte volna el a három órát az 5000 mAh-s akkumulátor. A leghosszabb ideig, 3 óra 55 percig a Toshiba R500-as bírta szuflával, ezt 5800 mAh kapacitású, de kis és könnyű akkumulátorával érte el.

Ár: döntetlen

Bár hagyományosan drágának tartják, a tesztünkben résztvevő gépek közül - alapkiépítésben - a MacBook Air volt a legolcsóbb: a hagyományos merevlemezzel szerelt verziót 468 ezer forintos áron lehet előrendelni. Az SSD meghajtós verzió ára már borsosabb lesz: 773 ezer forintot kérnek el a csúcstechnikával szerelt szupervékony laptopért, ez annak a fényében érdekes, hogy a tesztben résztvevő többi laptop alapból SSD meghajtóval érkezik. Információink szerint a gép egy hónapon belül érkezik meg a hazai piacra, magyar billentyűzettel.

A bőrkötésű Asus U2E több kiszerelésben kapható, a legkisebb típus ára 540 ezer forintról indul, a minden extrát tartalmazó csomag ára pedig 670 ezer forinton ér véget. Az ár magában foglal két akkumulátort, Bluetooth-egeret és a dizájnjában illeszkedő 160 gigabájtos külső winchestert is.

Az ultrakönnyű Toshiba Portégé R500 alapkiszerelésben 550 ezer forintos árért vihető haza, a 3,6 Mbps-os integrált HSDPA-kártyát is tartalmazó csúcsmodell ára pedig 630 ezer forint.

Forrás: [origo]
Felülről: Asus, Toshiba, MacBook Air

Összbenyomásaink

A három könnyen hordozható laptoppal szerzett tapasztalataink alapján a MacBook Airt inkább második gépnek mernénk ajánlani egy erős asztali számítógép mellé, legnagyobb hátrányának a nehézkes bővítés számít: minden extra funkciót - például DVD vagy mobilinternetes modem - az egyetlen USB-portra kell ráaggatni.

Jóval több funkciót kínál a két rivális PC, ezek már többek közt DVD-íróval, kártyaolvasóval, bővítőkártya-hellyel is fel vannak szerelve. Az Asus előnye a géphez mellékelt kiegészítők garmadájában és a jó minőségben rejlik, bár az üzleti felhasználók minden bizonnyal hiányolják róla a dokk-csatlakozót. A Toshiba remek akkuidejét és az opcionális HSDPA-modemét a gépház gyenge minősége árnyékolja be.

Straub Ádám - Szedlák Ádám