Robotkutya is enyhíti az idősek magányát

Vágólapra másolva!
Robotkedvencek enyhíthetnek az öregek otthonába költözők magányán. A Saint Louis Egyetem kutatóinak adatai szerint a mesterséges háziállatokra ugyanúgy reagáltak az öregek, mint a valódi kutyára - adta hírül a Reuters.
Vágólapra másolva!

Mindegy, hogy etetni kell vagy elég esténként töltőre kötni, egyformán enyhítik a magányt és ugyanúgy képesek kötődést kialakítani a hús vér és a szilícium-műanyag házikedvencek. A hét héten keresztül tartó vizsgálatban egy otthon 38 lakója vett részt. A vizsgálatban résztvevőket három csoportra osztották, az elsőhöz az egyik kutató Sparky nevet viselő valódi kutyája, a másodikhoz a Sony által gyártott AIBO robot járt látogatóba, a kontrollként szolgáló harmadik csoport tagjainak életében pedig semmi változás nem történt. A kutatók legnagyobb meglepetésére a valódi állatra alig hasonlító robotkutyához ugyanannyira kötődtek az idősek, mint szőrös, hús-vér társához.

A kutatást vezető Dr. William Banks, geriátrista orvos szerint az otthonokba bekerülő időskorúak többnyire kénytelenek lemondani addig tartott kedvencükről, pedig a háziállatok jelentette kötelék jelentősen csökkenti az elmagányosodás érzetet. "A robotok rendkívül hasznosnak bizonyulhatnak azok számára, aki valamilyen oknál fogva nem tarthatnak valódi állatot." - nyilatkozta a kutató. A jövőben talán arra is képesek lesznek arra ezek a kütyük, hogy tulajdonusok egészségügyi állapotát figyeljék, és veszély esetén riasszák a gondozókat. - vélte a professzor.

Forrás: [origo]

Bár a kutya alakú AIBO robot gyártását megszüntette a Sony, alternatívák vannak a kísérletező kedvűek számára. Az eBay digitális piacon már ezer dolláros induló áron lehet ilyen robotokat kapni, az építeni szeretőknek pedig számos oldal áll rendelkezésére robot építésről. A MAKE barkácsmagazin még ahhoz is biztosított dokumentumokat, hogyan lehet a BBC legendás Doctor Who sorozatának kutyarobotját megépíteni, igaz ebben talán csak a sorozatot ismerő időseknek telne kedve.