Teszteltük a Vodafone HSDPA-hálózatát

Vágólapra másolva!
A decemberi nagy 3G-tesztünkből sajnos technikai okok miatt kimaradt a Vodafone hálózatának közelebbi megismerése. Ezúttal alaposan pótoltuk ezt a hiányosságot.
Vágólapra másolva!

2006 nyarának elején a Feneketlen-tónál lévő exkluzív étteremben jelentette be a Vodafone vezetősége, hogy a másik két szolgáltatóhoz képest csaknem egy évvel később, de elindult a várva várt 3G-hálózat Budapest egész területén. A bejelentést számos szolgáltatás megújítása követte, így egy felfrissített Vodafone Live oldal, a fél millió letölthető zeneszámot tartalmazó online zenebolt és mobiltelefonon keresztül nézhető streaming tv-csatornák is szerepeltek a megújult portfóliójában.

2007-ben a nagyobb vidéki városok szinte egytől egyig 3G lefedettséget kaptak, sőt, elindult a jóval gyorsabb HSDPA felhúzása is az adótornyokra. 2007 őszén pedig a jelenleg itthon elérhető leggyorsabb elméleti sebességre, 7,2 Mbit/sec-re kapcsolták az egyes tornyokat Budapest belvárosában, ezzel is felzárkózva a másik két szolgáltatóhoz. A Vodafone nemcsak a hálózati fejlesztések terén érte utol a két versenytársat, hanem kedvezményes roaming-csomaggal (internet-napijegy) és korlátlannak kikiáltott, 5000 forintos csomaggal is sikerült számos új, egyéni ügyfelet szereznie a vállalatnak. Azt már régóta tudjuk, hogy a Vodafone is a Huawei eszközeit preferálja, ennek megfelelően a fehér HSDPA-modemektől egészen a PCMCIA-kártyákig gyakorlatilag minden olyan eszköz megtalálható a portfólióban, amelyekkel maximálisan kihasználható a mobilszélessáv.

Idén februárban, egy igen borongós délutánon a Vodafone futára egy Dell-laptoppal, egy hozzávaló McLaren Mercedes-táskával és egy hófehér Huawei E272 HSDPA modemmel örvendeztetett meg bennünket. A megújult modem elődjénél jóval kecsesebb, pontosabban illeszkedik egymáshoz az alja és a teteje, a súlya maradt hasonló, de összességében jóval igényesebb terméket tarthatunk a kezünkben - az iPod termékvonalával húzott párhuzam valóban megállja a helyét.

Forrás: [origo]

A megújult modem elődjénél jóval kecsesebb, pontosabban illeszkedik

A Dell laptojáról legyen elég annyit elmondani, hogy minőségi anyagokból készült, vérbeli üzleti masina, széles LCD-kijelzővel, 1 GB RAM-mal és egy kétmagos Intel processzorral. Szerencsére nem a még mindig kissé instabil Windows Vistat kaptuk készhez, hanem az általam kedvelt XP-t, amely hét évvel a bemutatása után már nem tartogat különösebb meglepetéseket.

Forrás: [origo]

Minőségi anyagokból készült, vérbeli üzleti masina, széles LCD-kijelzővel

A modem oldalába kell behelyezni a SIM-kártyát, amely egy újabb nyomással egyszerűen kiugrik a foglalatból. Az USB-kábel mini végét helyezzük a fehér eszközbe, a normál méretű USB-kimeneteket (lehetőleg mind a kettőt) pedig dugjuk a laptop vagy az asztali PC oldalába. Az eszköz továbbra is plug'n'play, úgyhogy amennyiben a portok megfelelően lettek installálva, úgy a készülék azonnal feltelepíti önmagát - ezúttal a Vodafone Mobile Connect Lite alkalmazás formájában. A szoftver képes magyarul kommunikálni és a beállítások menüpont alatt mindössze a megfelelő APN-t kell megadnunk, a többi opciót hagyjuk üresen. Amennyiben a készülék megfelelően kap áramot a laptop USB-kimenetéből, úgy a modem körkörös irányban, piros fényben izzik, ami félhomályban igen látványos.

Forrás: [origo]

Az eszköz továbbra is plug'n'play, úgyhogy a készülék azonnal feltelepíti önmagát

A laptoppal felszerelkezve Budapest belső kerületeit, Budaörsöt, Nyíregyházát és a budai hegyeket vettük alaposabban szemügyre. A modem aktiválása után a felugró szoftverben csak a csatlakozás gombot kell megnyomnunk, és amennyiben nem áll elő semmilyen hálózati anomália, úgy a termék azonnal felcsatlakozik a Vodafone éppen elérhető hálózatára. A belvárosban igen érdekes jelenségre lettünk figyelmesek: a Fővám téri Sóház épületében előfordult olyan, hogy a letöltési sebesség mindösze 400 kbps volt, ellenben szabadtéren, az éppen átépítés alatt álló tér kellős közepén 2,4 Mbit/sec-et is mértünk. Összességében a letöltési adatok szórása rendkívül nagy. A megfelelő tesztoldal is több ízben lefagyott vagy csak teljesen leállt, amikor éppen a letöltési sebességet mértük. A feltöltési sebességekkel elégedettek voltunk: a belvárosban sikerült 8-900 kbps mérni, a budai kerületekben pedig 300-450 kbps-el tudtunk adatok továbbítani a világhálóra.

A meglepő továbbá az a jelenség volt, hogy amennyiben egy élő csatlakozással elindultunk autónkkal Budapest belvárosában, úgy bár a szoftver azt jelezte, hogy továbbra is aktív a kapcsolat, egy bitnyi adat sem akart megmozdulni a laptopunkon. A teszt során a Fővám tér után a Clark Ádám tér felé vettük az irányt, ahol a modem olyannyira feladta a szolgálatot, hogy az alkalmazást be kellett zárni, a modemet deaktiválni, majd kezdeni az egész folyamatot elölről. Általánosságban, ha egy helyben maradtunk a kapcsolat, ha ingadozott is, nem szakadt meg.

Következő állomásunk a belváros V. kerülete volt, a Váci utca és a Régiposta utca magassága. Itt az egyik pillanatban előfordult 500 kbps-es letöltési adat is, majd 2 perc múlva már stabilan jött lefelé az 1 Mbit is (lefelé 1 Mbit-et mértünk). A Vodafone hálózata általánosságban mindenhol működik, de gyakorlatilag utcánként változik az elérhető sebesség, és általában véve elképesztően gyakran ingadozik a rendszer sebessége. A XII. kerületben, a budai hegyekben folytattuk az utunkat, ahol a Fodor utcában mértünk 2 Mbit-et, majd két utcával (Nárcisz utca) lejjebb már csak 1,5 Mbit-et írt ki a Speedtest. Amennyiben a Széchenyi-hegyen tovább mentünk fölfelé úgy csökkentek a letöltési adatok: a fogaskerekű vége felé található Galgóczy utcában már csak 400 kbps-et mértünk és mindössze annyit tettünk, hogy az irányítószámot "kicseréltük" 1126-ról 1125-re.

Forrás: [origo]

Gyakorlatilag utcánként változik, és általában véve elképesztően gyakran ingadozik a rendszer sebessége

A budaörsi mérésünk már-már tradíciónak mondható, ellenben itt is inkább a feltöltési értékekkel voltunk megelégedve (600-700 kbps), a letöltés terén nem tudtunk 400 kbps fölé kerülni. A vidéki kirándulásunkat Nyíregyházán folytattuk, ahol a elérhető legmagasabb letöltési értéket, 2,5 Mbit/sec-et mértünk lefelé, 1 Mbit/sec-et fölfelé.

Simon Péter