A legtöbbet lopott szoftverek

Vágólapra másolva!
Norton Antivirus és Adobe Acrobat az élen - a Software & Information Industry Association (SIIA) szervezet toplistát készített azokról a szoftverekről, amelyekből világszerte a legnagyobb számban használnak kalózkópiákat.
Vágólapra másolva!

A SIIA minden évben jelentést készít a szoftverkalózkodás helyzetéről, amelynek talán az egyik legérdekesebb része az a két top 10-es lista, amelyben az azon szoftverek találhatók meg, amelyeket a legtöbb cégnél használnak illegálisan, egy másikban pedig az internetről a legtöbb alkalommal kalózkópia formájában letöltött alkalmazást tartalmazza.

2007-ben a cégeknél fellelt tíz legnépszerübb illegálisan használt szoftver:

1. Symantec Norton Anti-Virus
2. Adobe Acrobat
3. Symantec PC Anywhere
4. Adobe PhotoShop
5. Autodesk AutoCAD
6. Adobe DreamWeaver
7. Roxio Easy CD/DVD Creator
8. Roxio Toast Titanium
9. Ipswitch WS_FTP
10. Nero Ultra Edition

2007-ben az internetről illegálisan legtöbbször letöltött programok:

1. McAfee VirusScan
2. Symantec Norton Anti-Virus
3. McAfee Internet Security Suite
4. Intuit TurboTax
5. Adobe Photoshop
6. Adobe Acrobat
7. Intuit Quicken Home and Business
8. Symantec Norton pcAnywhere
9. Symantec Norton Ghost
10. Adobe Creative Suite

Az Office-alkalmazásokat lopják leginkább

A SIIA statisztikái szerint a legnagyobb arányban a produktivitást segítő programokat (34 százalék), így például Office-csomagok, szövegszerkesztő és weboldal-készítő alkalmazásokat használnak illegálisan. A warezolók körében a második legnépszerűbbnek számítanak az operációs rendszerek (23 százalék), illetve a különböző dokumentumkezelő alkalmazások (8 százalék). Érdekes módon a kategórialistán csupán az ötödik helyre szorultak a biztonsági szoftverek (6 százalék), hatodikra pedig a segédprogramok (6 százalék), a tervező, és könyvelőprogramok, valamint szerverekre szánt alkalmazások is a lista végére kerültek, csupán 1-1 százalékos részesedéssel, a fennmaradó szegmensen egyéb típusok osztozkodnak.

(PC World-[origo])