Bojkott a legnagyobb aukciós szájt ellen

Vágólapra másolva!
Az eBay egy vállrándítással elintézte az eladók bojkottját, holott 13 százalékkal kevesebb új aukciót indítottak.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, az eBay megváltoztatta a a visszajelzések készítésének jól bevált módját, gyakorlatilag egyoldalúan elnémítva az eladókat, és megemelte az aukciók díjait. A lépés óriási felháborodást keltett az oldalt használó eladók közt, akik - javarészt amerikai eBay felhasználók által támogatott - bojkottot terveztek a február 18-25. közötti időszakra. Míg több külső elemző szerint is erős visszaesés volt megfigyelhető ebben az időszakban, az eBay álláspontja szerint a forgalmat nem érintette a bojkott.

A Deal Scart statisztikái szerint az eBay aukciók száma 13 millióra esett vissza a múlt héten, ami 13 százalék körüli csökkenést jelent. Mindössze egyetlen hét alatt ilyen jelentős csökkenés mindenképp meg kellett volna, hogy szólaltassa a riasztócsengőt az eBaynél, de ennek ellenére Jim Griffith a USA Today-nek úgy nyilatkozott, hogy a cég adatai szerint a bojkottnak nem volt hatása az eBay forgalmára és az intézkedések hatályban maradnak.

Olyan erős konkurenciával, mint az Amazon és a Google hasonló szolgáltatásai, az eBay nem engedheti meg magának, hogy az eladók elpártoljanak tőle, különösen, hogy a Skype megvásárlásának számláját is ki kell még fizetni. Az eredeti tiltakozó fórumtéma az eBay-en most már 200 oldal felett jár, és jól látszik, hogy mind a kicsiben, mind a nagyban "utazó" eladók dühösek az eBay döntései miatt és keresik a módját, hogy elhagyják az eBay-t.

Griffith nyilatkozatának némileg ellentmond, hogy az eBay a bojkott megkezdése előtt két nappal, arra az egy napra jelentős kedvezményt adott az akkor indított aukciókra, ami valóban 20 százalékos növekedést jelentett, de egy napi jó eredmény nem pótolhat egy heti kiesést. A bojkott ugyan véget ért tegnap kérdés, hogy hogyan alakul az eBay forgalma a továbbiakban illetve, hogy a cég ragaszkodik-e a továbbiakban az eladóknak nem tetsző lépéshez.

(ComputerWorld.hu)