Jobban terjed a kábelnet, mint az ADSL

Vágólapra másolva!
Évek óta nő a szélessávú internethozzáférések száma, ezen belül azonban egyre kevesebb új ügyfél választ ADSL-t, s mind többen kábeltévés internetet.
Vágólapra másolva!

Míg 2006 elején a 600 ezer széles sávú előfizető kétharmada ADSL-es volt, tavaly év végén már csak a gyorsnetezők ötödének volt ADSL-je, több mint felének kábeltévés hozzáférése, a többiek pedig valamilyen vezeték nélküli hozzáférést választott. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tájékoztatása szerint az elmúlt 4 évben 74 százalékkal nőtt a széles sávú előfizetések száma, ugyanakkor az összes internet-hozzáférés 90 százaléka ma már széles sávú, tehát a korábbi modemes hőskorszaknak végleg leáldozott.

Tompa fényű vezetékes jövő

A vezetékes telefónia jövője nem fényes - egy év alatt 3 százalékkal csökkent az előfizetők száma (109 ezerrel 3,2 millióra). A vzeteékes telefonok legszebb éve egyébként az 1999-es volt: akkor 3 724 200 készüléket lehetett csörgetni. Mobiltelefonból már több van, mint ahányan Magyarországon élünk: több, mint 11 millió sim-kártya található az országban, ami egymillióval több, mint tavalyelőtt volt. Egyébként bár a mobiltelefonok terjedési üteme a piac telítődése miatt ugyan évek óta csökken, de 2006-ról 2007-re a korábbi évi 6-7 százalékos növekedési ütemet túlszárnyaló, 10 százaléknyi bővülést regisztrált a hatóság.

Az NHH régóta emlékeztet: a telekommunikációs költségek évek óta csökkennek. Miközben a KSH által közreadott fogyasztói árindex adatok 2002 óta évről évre 3-8 százalékos növekedést mutatnak, a távközlési árindex 2004 óta csökken - 2007-ben a 2006-os áraknak csak a 96,5 százalékát fizettük, ha távközlési szolgáltatást vettünk igénybe.

Míg 2006-ban a hatóság piacfelügyeleti bírságként közel százmillió forintot rótt ki, tavaly már csak 59 milliót kaszáltak. A tavalyi legmagasabb bírság egyébként 40 millió forint volt - ezt a UPC-re rótták ki -, tehát a büntetések több mint 50 százaléka egy helyre ment. Spambejelentés több mint ezer érkezett, ám mindössze 15 esetben értékelte úgy a hatóság, hogy bírság kirovására van szükség.