Véletlenül kikerült a netre 1300 híresség fotója

Vágólapra másolva!
Letartóztatással fenyegette meg a pekingi rendőrség mindazokat, akik részt vesznek a hongkongi popsztárok meztelen fotóinak terjesztésében.
Vágólapra másolva!

Januárban fiatal hongkongi celebritások 1300 privát fotóját lopta le egy számítógépes javítóműhely személyzete Edison Chen kanadai származású énekes-színész javításra leadott laptopjáról. Az ismert énekesnők és színésznők képei mellett Chen meztelen felvételei is a gyűjteményben voltak. Azóta hatalmas médiabotránnyá dagadt az ügy, mert az internetre került "szeméremsértő" fényképek szédületes sebességgel terjedtek el.

A hongkongi rendőrség vizsgálatot indított és már több személyt őrizetbe vett az üggyel kapcsolatban. A szomszédos Sencsenben (Shenzhen) pedig helyi sajtójelentések szerint 10 embert tartóztattak le a fotókból összeállított CD-lemez készítésének és árusításának vádjával. A pekingi rendőrség közleményében hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy nemcsak a fotók árusítása büntetendő cselekmény, hanem az is, ha csak a barátjának mutatja meg valaki vagy felteszi a blogjára, illetve bármilyen online beszélgetőfórum oldalára. Ezért a törvényszegésért büntetésül akár 15 napos elzárás is kiszabható, s ha valaki egy csomagban több mint 200 ilyen képet továbbít az interneten, az ellen bűnvádi eljárás indul - fenyegetőztek az illetékesek.

Személyes természetű fotók

A hongkongi, tajvani és kínai sajtó az eset nyomán számos publikációban tárgyalta az ügy etikai, emberi méltósághoz és magánélethez való jogot érintő, valamit internetpolitikai aspektusait. Edison Chen - akit a magyar nézők az Átok 2. című horrorfilmből vagy a Szigorúan piszkos ügyekből azonosíthatnak - csütörtökön tartott sajtókonferenciáján szemmel láthatóan nagyon idegesen viselkedett, és mondanivalóját előre leírta.

A sztár bocsánatot kért a történtekért a hongkongiaktól, és a képeken szereplő kollégáitól, valamint azok családjától is. Bejelentette, hogy miután korábban vállalt fellépéseinek eleget tett, meghatározatlan időre visszavonul a hongkongi szórakoztatóiparból. Azt mondta, hogy jótékonysági és közmunkában keres feloldozást. "Ezek a fotók nagyon személyes természetűek voltak, nem mutogattam őket senkinek és nem is volt olyan szándékom, hogy bárkinek megmutassam" - vallotta meg 27 éves énekes, aki a skandalum kirobbanása óta először jelent meg nyilvánosan.