Ötvenszer drágábbak lehetnek a nemzetközi adattarifák

Vágólapra másolva!
Egy telekommunikációs tanácsadó értékelte a mobilszolgáltatók adatroaming díjainak csökkentésére irányuló lépéseit. Szerinük a beígért díjak közel ötvenszer drágábbak, mint az indokolt lenne.
Vágólapra másolva!

A mobilszolgáltatók adatforgalmi díjai belföldi használat esetén (nem akciós árakkal számolva) nettó 0,83 és 1 forint között mozognak megabájtonként abban az esetben, ha a felhasználó kihasználja a havidíjban biztosított 5 gigabájtot. Amennyiben ezt nem használja ki, a díjak fajlagosan magasabbak lehetnek. Ha a felhasználó túllépi az 5 gigabájt forgalmat, ellentétben a hang esetén megszokott konstrukciókkal, nem kevesebbet, hanem többet kell fizetni. Ebben az esetben az ár nettó 5 és 10 forint között mozog megabájtonként, amit 10 kilobájtonként kell fizetni - adta hírül közleményében a SciamuS telekommunikációs tanácsadó cég.

Olyan, mint a perc alapú számlázás

A SciamuS szerint a külföldi adatforgalomért a T-Mobile ígérete alapján nettó 525 Ft-ot kell majd fizetni megabájtonként. A SciamuS megítélése szerint ez is irreálisan magas, hiszen 50-100-szor magasabb összeg, mint belföldi adatforgalom esetén. Tovább rontja a helyzetet, hogy a külföldi használatért nem 10, hanem a Pannon és a T-Mobile 100, a Vodafone 500 kilobájtonként számláz. Ez hasonlóan hátrányos, mint a hangszolgáltatás esetén a percdíj alapú elszámolás.

A Vodafone nettó 2500 forintért 50 megabájt forgalmat biztosít egy kedvezmény keretében, aminek három buktatója van. Ez a csomag kizárólag preferált hálózatra vonatkozik, illetve az 50 megát túllépve (amit figyelemmel kísérni szinte lehetetlen) nettó 1042 forintot fizethetünk megabájtonként. Ezen felül az elszámolás 500 kByte-os egységekben történik, ami szintén nagyon hátrányos a fogyasztókra nézve. De ha ezeket a rejtett csapdákat figyelmen kívül hagyjuk, akkor is irreálisan magas a napi 2500 forint 50 megabájtért a belföldön havonként fizetendő 4167 forintos díjhoz képest, mely 5 gigabájtra elég.

Akár kétszázszor drágább is lehet

A Pannon ára jelenleg nettó 667 forint megánként, ez 67-szer annyi, mint a belföldi díj. Ez az ár is kizárólag preferált partnerhálózatban érvényes, melyből a Pannonnak kevesebb van, mint a másik két szolgáltatónak. Nem preferált hálózatban az ár nettó 2000 forint megabájtonként, ami a belföldi ár kétszázszorosa!

A SciamuS szerint a szolgáltatóknak minimális adminisztrációs munkát jelent csupán a külföldi használat, így tapasztalataikra alapozva az ár nem lehetne több a belföldi árak maximum másfélszerese. Emellett a külföldre utazók szokásainak megfelelően indokolt a napi csomagok alkalmazása. A SciamuS számításai alapján a reális ár, napi csomag esetén, nettó 3-500 forint, mely a tanácsadó javaslata alapján magában foglalna 100 megabájt forgalmat (így lenne nettó 3-5 Ft/megabájt az adatroaming díja), az e feletti használat esetén (alkalmazkodva a mobilszolgáltatók nem túl logikus szokásaihoz) nettó 12 Ft/mega összegért internetezhetnénk külföldön, 10 kilobájtos egységekben számlázva.