Bővül, de drágul is a Steam kínálata

Vágólapra másolva!
Több játék lesz elérhető a Steam digitális játékboltban, ám az áremelések miatt az európai játékosoknak jobban megéri offline vásárolni.
Vágólapra másolva!

Rejtett európai áremeléssel kezdte a hetet az Steam videojáték-bolt. A Valve által üzemeltetett szolgáltatás az egész kontinensen áttért az euró alapú árakra, ám igen rossz átváltási arányt állapított meg. Az egyszerűséget kedvelő amerikai cég egy az egyben váltja a két valutát, annak ellenére, hogy a mostani árfolyam szerint egy euróért 1,38 dollárt is adnak.

Az emelés azokat érinti a legkellemetlenebbül, akik eddig halogatták egy-két játék megvásárlását. Az akció ellen tiltakozó számos fórum egyikében a stranded nevű felhasználó a frissen megjelent Savage 2-t hozza példának, amely egyik nap még 9,9 dollárba került, most viszont már csak ugyanennyi euróért lehet megvásárolni. A

Hackelni nem éri meg

A fórumozó szerint az amerikai proxykon keresztüli vásárlás lehetősége még nyitott, ám ezzel a szolgáltatásból való kitiltást kockáztatják a bátrak. Ehelyett azt javasolja, hogy a felháborodott játékosok írják meg panaszukat az Európai Bizottsághoz, illetve csatlakozzanak az 1€ =/=1$ (1euro1us) felhasználói csoporthoz.

Forrás: [origo]

Öröm az ürömben, hogy míg eddig az áfátlan árakat tüntette fel a rendszer, most már automatikusan beleszámolja a forgalmi adót a megjelenített összegekbe. Az áremelkedés ezzel a változással is húsz százalékon felül van hazánkban. A változással egyelőre a hazai videojáték üzletek jártak jól, a tiltakozók által összehasonlítási alapként használt Call of Duty 5 mostani Steam-es ára 13,300 forint, míg a boltokban már 11 ezer forint körüli áron hozzá lehet jutni a szoftverhez.

Új kiadó csatlakozik a Steam-hez

Az Electronic Arts (EA), a második legnagyobb játékkiadó is csatlakozott a Steam-hez, a Half-Life-fal hírnevet szerző Valve által üzemeltetett digitális játékbolthoz - adta hírül a Gamasutra. A megvásárolható szoftverek közé első körben olyan idei slágerjátékok kerültek fel, mint a Mass Effect, az általunk is tesztelt Need for Speed Undercover, illetve az evolúció újrajátszását lehetővé tevő Spore és kiegészítői. Januárban pedig a Red Alert sorozat frissen megjelent harmadik részét, a Dead Space űrhorrort és a Mirror's Edge is bekerülhet a Steamből megvásárolható programok közé.

A DRM-ből mindenki, a játékból csak Európa marad ki

Nem csak az online megjelenés az újdonság, hanem az is, hogy az Electronic Arts eltekintett a Steames programok esetében a játékosok által kevéssé kedvelt SecuROM másolásvédelmi rendszertől. Míg a DVD-s kiadású programok tartalmazzák a telepítések számát ellenőrző és időnként hazatelefonáló DRM-et, a Steam esetében megelégedtek a bolt saját védelmével.

A Valve rendszerétől sokáig távolmaradó Electronic Arts lépése nem fogja felborítani a hazai játékboltok életét. A cég fizetős letöltései csak az amerikai Steamben tűntek fel. Az EA saját videojáték boltjából sem volt magyar kiadás, ehelyett az 576kbyte online boltját ajánlja a türelmetlen - vagy a CD-s kiadásokat nem kedvelő - gamereknek.