Telefonkönyv lesz a web a .tel domainnel

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől lehet regisztrálni az első .tel domaineket, amely alatt nem weboldalakat, hanem a felhasználók bárhonnan elérhető névjegyadatait találhatjuk majd.
Vágólapra másolva!

Új felsőszintű domainnel gazdagodik az internet, hívta fel a figyelmet a New York Times Bits blogja. A .tel cím alatt található oldalak virtuális névjegykártyaként funkcionálhatnak majd.

Az új domain legnagyobb trükkje, hogy a betáplálható információkat nem egy hagyományos webszerveren lakó honlapon tárolja, hanem a web telefonkönyvének számító DNS szervereken. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a .tel címeket támogató készülékeken - például majd a mobiltelefonokon - automatikusan frissülhetnek a felvett kontakt információk. Ha ez a megoldás elterjed, soha többet nem kell körlevelet küldeni a megváltozott telefonszámokról vagy a hamarosan megszűnő email címekről.

Csak az alap infókat tartalmazza

A regisztrációt intéző Telnic oldala szerint a .tel címet vásárlók ötféle tartalmat rakhatnak majd új oldalukra. A virtuális névjegykártya kontakt információt, a cég lapjaira, blogjaira mutató linkeket, navigációs és térképes infókat valamint a tulajdonoshoz köthető kulcsszavakat, ismertető szöveget tartalmazhat. Minden mást továbbra is kénytelenek lesznek a vállalati oldalakon tárolni. A magánszemélyek Facebook profiloldalt, Xbox gamer oldalt, Flickr galériát vagy éppen a bloguknak a címét linkelhetik be a .tel-es oldalra.

A Telenic néhány példaoldalt is létrehozott a csütörtökön megkezdődő regisztráció előtt bizonytalankodók számára. A Hotels.tel a több kontinensen működő vállalatoknak mutat példát, a Largeco.tel pedig a teljesen feltöltött névjegy oldalra mutat példát. A Telenic oldalán demó is van, ahol a felhasználó kipróbálhatja, milyen adatokkal töltheti fel a .tel lapját.

Az érdeklődő fejlesztők október óta férhettek hozzá a Telnic rendszeréhez, így a holnapi indulásra néhány szolgáltatás talán már képes lesz kezelni a .tel címeket. Az új domain alá való regisztráció kezdetben évi négyszáz dollárba kerül, ekkor azonban még csak a védjegyeiket, bejegyzett neveiket levédő vállalatok vásárolhatnak .tel címet. A szabad vásár február elején kezdődik, ekkor már bárki vehet új címet százötven dolláros áron. A kezdeti roham után megmaradó címek közül március 24-ét követően évi húsz dolláros regisztrációs díjért lehet vásárolni.

Olcsóbb, ha nem frissül magától

A webes névjegykártyát vagy információs oldalt létrehozni kívánók eddig is válogathattak a felsőszintű domainek között. A .name, .me vagy a .info ugyanolyan jó választásnak tűnhet úgy magánembereknek mint cégeknek. Ezek a címek egy marék dollárét dollárért beszerezhetőek, az egyelőre aranyárban mért új névvel szemben, ráadásul tulajdonosuk szabadon dönthet arról is, hogy milyen információkat rak az ilyen címen üzemeltetett oldalra, igaz ez nem is frissül automatikusan minden ismerősénél.