A számítógépek 98 százaléka sebezhető

Vágólapra másolva!
A személyi számítógépeknek kevesebb, mint két százaléka rendelkezik a PC biztonságban tartásához elengedhetetlen összes frissítéssel a Secunia felmérése szerint. A felhasználók lazasága teret enged a kártevőknek.
Vágólapra másolva!

Mindössze a számítógépek 1,91 százaléka rendelkezik az összes szükséges biztonsági frissítéssel - állapította meg a Secunia. A rendkívül alacsony értéket egy hét alatt, a Personal Software Inspector sebezhetőség vizsgáló szoftvert letöltő húszezer új felhasználó gépéről gyűjtött adatok alapján számolta ki a biztonsági cég.

A vizsgálatban résztvevők egyharmadának számítógépén 1-5 problémás alkalmazás található, a következő 25 százalék gépén hat-tíz sebezhető szoftver található. A fennmaradó 45 százaléknyi géphasználónak tizenegynél több olyan hibával rendelkező programja van, aminek résein a gazemberek beférkőzhetnek a rendszerbe. Az általunk használt gépen egy régebbi Flash Playert és a Java futtatókörnyezet elavult változatát tartotta problémásnak a PSI.

A program szakértői módba is átkapcsolható, így nem csak az újabb kiadással rendelkező szoftverekre hívja fel a figyelmet, hanem a lejárt támogatású alkalmazásokat is megkeresi. Ebben a módban futtatva a problémás szoftverekről is jóval több információt szolgáltat a PSI.

A Secunia blogja felhívja a figyelmet arra, hogy a programot letöltő felhasználók valószínűleg a tudatosabbak közé tartoznak. A valóságnak jobban megfelelő mintán végzett mérés valószínűleg még rosszabb eredményeket hozna. A statisztika azokat sem szűri ki, akik előbb a PSI-vel megkerestetnek minden hibás programot, majd a frissítések letöltése után a PSI-t újratelepítve teljesen védett géppel rendelkező friss felhasználónak állítják be magukat.

A biztonságukért aggódó felhasználók ingyenesen tölthetik le a Secunia sérülékenység-keresőjét a cég weboldaláról. A Secunia Personal Software Inspector pár perc alatt átnézi a gépet és a letöltendő frissítéseket is javasol. Telepítés után a PSI folyamatosan fut a háttérben, figyelve a telepített alkalmazásokat.