Karácsonyi üzenethajrá mobilon

Vágólapra másolva!
Jelentősen nőtt a szöveges és multimédiás mobilüzenetek száma a karácsonyi ünnepek idején. A nagy forgalom jelentős - bár nehezen becsülhető - többletbevételt is jelent a telefontársaságoknak.
Vágólapra másolva!

Idén is jelentős ugrás tapasztalható az elküldött sms-ek és mms-ek számában - adta hírül a Napi Gazdaság. Az üzleti lap körkérdéséből kiderül, hogy a három napos ünnep alatt előfordult, hogy öt-tízszeresére nőtt az egyes hálózatokon küldött szöveges és multimédiás üzenetek száma. A T-mobile-nál a jókívánságok csúcsideje december 24-én délután és este volt, amikor óránként egymillió üzenetet indítottak a szolgáltató előfizetői. A pannonosok 24-én délután 4 és 6 között küldték a legtöbb üzenetet.

Míg a Vodafone arról számolt be, hogy mms-ből háromszor annyit küldtek a hálózaton, a T-mobile is a multimédiás üzenetek ötszörös ét bocsátotta útjára, a Pannon egyenesen csökkenő tendenciáról nyilatkozott a Napi Gazdaságnak.Az adatforgalom ünnepek alatti változásáról szintén ellentmondásosan nyilatkoztak a telefontársaságok: a Vodafone-nál a karácsony első két napján változatlan adatforgalmat mértek, a harmadik napon duplázódott a netes forgalom, a Pannon "kifejezett növekedést" jelzett. A T-Mobile nem számolt be az ünnepi adatforgalmáról.

Bár a telefontársaságok konkrét számokat évek óta nem szívesen közölnek az ünnepi üzenetekről, csak a növekedés mértékét jelzik, ezúttal a T-Mobile kivételt tett. Az általuk jelölt hatszoros növekedés, és az óránkénti 500 ezer sms alapján kiszámolható: egy átlagos hétköznapon percenként közel 1500 sms-t küldenek a szolgáltató ügyfelei.