Letiltja a slusszkulcs a mobilt

Vágólapra másolva!
A Utah-i Egyetem kutatói egy olyan megoldást fejlesztettek ki, amely meggátolja, hogy a sofőr vezetés közben telefonáljon vagy sms-ezzen.
Vágólapra másolva!

A Key2SafeDriving névre hallgató technológia kiötlői a közúti baleseteket kívánja visszaszorítani: a mobiltelefonok vezetés közbeni használatával összefüggésbe hozható halálos balesetek száma mintegy kétezerhatszáz halálesetet okoz évente az Egyesült Államokban. Szakértők szerint vezetés közben mobiltelefonálni vagy sms-ezni ugyanolyan veszélyes, mint részegen a volán mögé ülni, mivel a készülék elvonja a sofőr figyelmét az útról - írja a LiveScience.

Az egyetem kutatói már ideiglenes szabadalommal is levédette a megoldást, melyet egy magáncég számára licencelnek. Az Accendo LC nevű társaság reményei szerint fél éven belül piacra dobja majd a vezetés közben való mobiltelefonálást gátló technológiát. Kiötlőinek közlése szerint az autóba szerelendő felszerelés mintegy ötven dollárba, azaz nagyjából tízezer forintba kerül majd, amely egy még nem ismert összegű havidíjjal fog kiegészülni. Még nem biztos, de valószínűsíthető, hogy a Key2SafeDriving megoldást a mobil operátoroktól is meg lehet majd rendelni szolgáltatásként.

A rendszer használatához egy speciális slusszkulcs alkalmazására van szükség, amely Bluetoothon vagy RFID (rádiófrekvenciás) kapcsolaton keresztül kommunikál a mobiltelefonnal. Azt követően, hogy használója gyújtást ad a motornak, azaz eltekeri a kulcsot, az abba épített adó egy olyan jelet küld a mobiltelefonoknak, amely egy STOP feliratot jelenít meg annak képernyőjén. Ezt követően sem sms-ezni, sem hívásokat indítani és fogadni sem lehet a készüléken, kivéve a helyi segélyhívó számot, illetve előzetesen beprogramozott hívószámokat lehet csak elérni arról. A beérkező hívásokat és üzeneteket a készülék automatikusan fogadja, melyben az érdeklődőt angolul szöveges vagy hangos üzenetben arról tájékoztatja, hogy a készülék tulajdonosa éppen vezet, és visszahívja, ha biztonságosan megérkezett céljához. Arról azonban nem szól a fáma, hogy ha a készüléken ki van kapcsolva a Bluetooth, miként működik a megoldás, netán folyamatosan, a felhasználó által ki nem kapcsolható üzemmódba kerül a telefon a Key2SafeDriving aktiválását követően.