Franciaországban jogsértő az iPhone kizárólagos forgalmazása

Vágólapra másolva!
Franciaországban nem lehet egyetlen mobiltársaság az iPhone kizárólagos forgalmazója a versenyjogi hivatal szerdai döntése értelmében.
Vágólapra másolva!

Az Orange mobiltársaság nem lehet többé az iPhone kizárólagos forgalmazója a jövőben, mert a távközlési cég és az Apple exkluzív megállapodása súlyos fenyegetést jelent a mobilpiaci versenyre a francia versenyjogi hivatal döntése értelmében - adta hírül a Reuters. A szerdán meghozott döntésre a Bouygues Telecom szeptemberben benyújtott panasza nyomán került sor, és a cég üdvözölte azt, egyben közölte, amilyen gyorsan csak lehet, megkezdni az Apple-mobilok forgalmazását.

A France Telecom többségi tulajdonában lévő Orange viszont fellebbez a döntés ellen, és a cég közlése szerint az exkluzivitás elvesztése aláássa a 3G-s szolgáltatások fejlesztésére vonatkozó terveit. A vállalat igazságtalannak tartja, hogy a döntés más mércével méri őket, mint az ugyanilyen, exkluzív forgalmazási jogot elnyert szolgáltatókat az EU többi országában.

A versenyjogi hivatal álláspontja szerint nem önmagában az Orange-nak adott kizárólagos forgalmazási jog volt káros, hanem az, hogy igen hosszú időtartamra, öt évre szólt, és minden jövőbeli iPhone-modellt érintett. A megállapodást még az első generációs modell árusításának idején kötötték az Apple-lel, és ugyanúgy vonatkozott az új, 3G-s változatra is. A mobilcég eddig összesen több mint 600 ezer darabot adott el a készülékekből a PC World adatai szerint.

A franciaországi döntés a többi európai piacon is inspirálhatja a forgalmazásra kizárólagos jogot kapott mobilcégek elleni fellépést, amire máshol mindeddig nem került sor.