A 2008-as év legnépszerűbb keresései

Vágólapra másolva!
Sarah Palin, Britney Spears, az új Batman film és a különféle nemzeti közösségi oldalak, no meg a Facebook uralták a webkeresési trendeket idén, míg itthon az OTP, Csisztu Zsuzsa és az iWiW a menő. A YouTube-on az év végén a Népszigeten élő kutyusok, az olimpia alatt pedig egy lesérült magyar súlyemelő volt a sztár.
Vágólapra másolva!

Az év végével a legnagyobb keresőcégek rendre megjelentetik az évet összefoglaló toplistáikat, ami nagyjából rávilágít arra, mi foglalkoztatta leginkább az internetezőket ebben az évben.

Google: közösségi oldalak éve

A Google-nál idén az olimpia, a politika és a közösségi oldalak dominálták a webkeresést - igaz, nem egészen ebben a sorrendben. A cég Zeitgeist, vagyis "korszellem" címmel ad ki minden év végén jelentést arról, hogy mi foglalkoztatta leginkább a netezőket.

A leggyorsabban felívelő népszerűségű, vagyis a keresések tömegéből idén leginkább kiemelkedő kifejezések listájának élén Sarah Palin republikánus alelnökjelölt áll, akire a jelölése idején lettek hirtelen kíváncsiak főleg az amerikai netezők - és ezt megelőzően szinte teljesen ismeretlen volt. Barack Obamá-nak, aki régebb óta jelen volt a hírekben, csak a 6. hely jutott a listán.

A 2. helyen következik a pekingi olimpia (Bejing 2008), amely érthetően a nyári hónapokban foglalkoztatta a netezőket - más, a sporteseménnyel kapcsolatos keresőszó viszont nem került be az összesített top 10-be. Ehelyett az iWiW-hez hasonló közösségi oldalak határozták meg az évet: a 3. helyen áll a Facebook login, vagyis sokan a Google-on keresztül próbáltak meg eljutni a népszerű amerikai oldal kezdőlapjára. Ezt követi a 4. helyen a Tuenti nevű spanyol oldal, majd 7. és a 8. helyen egy lengyel és egy német szájt, a Nasza Klasa (Az osztályunk) és a Wer kennt wen.

A hírességek közül - az amerikai elnökválasztási kampány sztárjait leszámítva - csupán egyvalaki került fel a listára: az idén váratlanul elhunyt Heath Ledger (5.). A pekingi olimpia mellett a futball európa-bajnokság is belefért a top tízbe, az euro 2008 a 9. helyezett. A vezető keresések listáját egy fiúcsapat, a Jonas Brothers nevű együttes zárja.

Forrás: [origo]

A Sötét Lovag volt a legkeresettebb film

A gazdasági válság jelei leginkább abban nyilvánultak meg a Zeitgeist szerint, hogy az amerikai netezők erőteljesen elkezdtek érdeklődni a részletfizetéses vásárlás iránt. A layaway-nek nevezett opció azonban nem a szokásos áruhitel, mivel itt a terméket addig nem adja át a kereskedő, amíg a vevő nem törlesztette az árát teljes egészében. Ez a megoldás elsősorban októberben, a New York-i tőzsde erőteljes esése után lett keresett, főleg azért, mert a karácsonyi szezonra sok áruházlánc ismét bevezette az év végén - azok után, hogy az elmúlt években a hitelkártyás fizetések és más hitelopciók miatt szinte teljesen kiment a divatból.

A nyár folyamán az üzemanyag drágulásának köszönhetően megnőtt az érdeklődés a hibrid autók és az alternatív energiaforrások iránt is. A showbizniszben az új Batman-sikerfilm, A sötét lovag volt kiemelkedően keresett, igaz, itt a Batman keresőszót emelték ki az összesítésben, nem a film pontos címét.

A magyarok toplistás keresései

Bár a Google magyar részlege nem publikált a Zeitgeisthoz hasonló adatokat, szerencsére ha nem is teljesen pontosan, de képet alkothatunk, hogy netkapcsolattal rendelkező honfitársainkat mi érdekelte leginkább 2008-ban, mivel az [origo] keresője, az Ok.hu is a keresőóriás motorját használja, de a Websztár csak az [origo]-ról indított kereséseket elemezte ki.

Forrás: [origo]

A Websztáron megnézheti, mi érdekelte leginkább honfitársainkat

A Websztár összeállításából kiderül, hogy az aktuális témák közül 2008-ban egyértelműen a gazdasági válsággal kapcsolatos keresőkifejezések szerepeltek, élükön az OTP-vel és az APEH-hel és a valutaárfolyam szóval, míg a negyedik legtöbbet begépelt kifejezés a tragikusan elhunyt riporternő, Albert Györgyi neve volt.

A legnépszerűbb külföldi sztár az OK.hu felhasználói körében Angelina Jolie volt, a második helyen Paris Hilton áll, a harmadik helyet viszont meglepetésünkre Emma Thompson brit színművésznő szerezte meg. A magyar sztárok közül a legkeresettebb a 2008-ban a médiában leginkább bulvárhírekben jelen lévő Csisztu Zsuzsa lett, a második helyre meztelen fotóival és botrányaival hódító Keleti Györgyi, a harmadikra az egykori Nagy Ő, Molnár Anikó futott be.

Filmek terén látogatóink közül a legtöbbet a High School Musical című filmre voltak kíváncsiak, de a második helyen is egy zenés alkotás, a Mamma Mia! szerepel, a harmadikra pedig a Batman - A sötét lovag repült be. Webes szolgáltatások terén az [origo]-n keresők közül a legtöbben az iWiW, meglepő módon a Google, és a Videa irány érdeklődtek.

A Yahoo-t uralják a hírességek

Forrás: Getty Images
Britney Spears idén is tarolt

A Yahoo nem a hirtelen népszerűvé vált kereséseket összesíti a top 10-es listáján, hanem összességében a legnépszerűbb kereséseket, és ezt a listát idén Britney Spears vezeti. A popdíva és botrányhősnő körül idén zajlottak az események rendesen: őrizetbe vették, kórházba került, megállapodott az exférjével, kiadott egy új lemezt és fellépett az MTV zenei díjátadó showján.

A második helyen a nálunk kevésbé népszerű WWE, vagyis a pankrátor-liga áll, a harmadik helyre szorítva vissza Barack Obama-t. Az újonnan megválasztott amerikai elnök után egy sor híresség szerepel a listán: Miley Cyrus tinisztár, színész- és énekesnő (4.), aki főleg a róla napvilágot látott erotikus fotók miatt lett ismert nem csak a tengeren túlon, de rajta van Jessica Alba (7.), Lindsey Lohan (8.) és Angelina Jolie (9.) is, hogy aztán a listát az amerikai Megasztár (American Idol) zárja.

A hús-vér hírességek mellett sokan keresték a Yahoo-n Naruto-t (7.) is, a japán rajzfilmsztárt, és úgy látszik, a második legnépszerűbb webkereső felhasználóinak körében kitüntető figyelmet élvez a RuneScape online szerepjáték, amely az 5. helyezéssel megelőzi a legtöbb celebet. Ami a tech-témájú kereséseket illeti, a Yahoo-n a digitális fényképezőgép (digital camera) vezet, a második helyen áll az iPhone, a 3. és 4. helyezett pedig a Wii és az Xbox 360 játékkonzol.

Magyar topok a YouTube-on

A világ legnépszerűbb videomegosztóján két magyar vonatkozású videó is a legnézettebbek közé került idén. Az egyik még a pekingi olimpia alatt, amikor Baranyai János súlyemelő balesetet szenvedett: a sportolónak a könyöke ficamodott ki. A sérülés akkor súlyosabbnak tűnt, és a világ a YouTube-on keresztül ismerhette meg az esetet egy latin-amerikai felhasználó egyébként igen ízléses feldolgozásában. A perui user egy zenés slideshow-t vágott össze az eset képeiből, és a videó a legnézettebb film lett a pekingi olimpiáról. A film nézettsége jelenleg hétmillió fölött van.

A másik sikert egy hazai készítésű film érte el karácsonykor: az újpesti Népszigeti kutyaiskola kiképzői a saját kedvenceikkel forgattak egy vicces kis klipet, amelyben a kutyusok díszítik fel a karácsonyfát. A filmet több mint egymillióan nézték meg, és rengetegen küldték tovább, de nem csak a számok elismerésre méltók: a YouTube felhasználói a lehető legjobb, öt csillagos értékelést adták a klipnek, és a kommentekben is lelkesednek érte. A film egyben jól példázza, mivel lehet sikereket elérni a videomegosztón keresztül.