Alacsony fogyasztású LTE chipet fejlesztenek Japánban

Vágólapra másolva!
Japán legnagyobb mobiltelefon szolgáltatója, az NTT DoCoMo, rendkívül alacsony fogyasztású adatkommunikációra alkalmas chipeket fejlesztett ki, amelyeket szupergyors letöltésre lehet majd alkalmazni mobiltelefonokban.
Vágólapra másolva!

December végén jelentette be Japán első számú mobiltelefon szolgáltatója, az NTT DoCoMo, hogy a sikeres fejlesztéseknek köszönhetően olyan chipet fejlesztett ki, amely mindössze 0,04 Watt áramot fogyaszt, amellet, hogy támogatja az úgynevezett MIMO (multiple-input, multiple-output) technológiát. Utóbbi segítségével ezek a chipek alkalmasak lesznek arra, hogy a jövőben támogassák a Japánban hamarosan bevezetésre kerülő Super 3G vagy az Európában hamarosan megjelenő LTE (Long Term Evolution) megoldásokat, amelyekkel akár 100 Mbps letöltési sebességet lehet majd elérni a jövőben. A jelenleg mobilinternetezéshez használt chipek, mint például amelyek gyakorlatilag az összes HSDPA-kompatibilis eszközben találhatók, 3,6-7,2 Megabit/másodperces sebességre képesek.

Az úgynevezett LSI (large-scale-integration) chipek olyan eszközök, amelyekből könnyedén elő lehet állítani különféle adatátviteli technológiákat alkalmazó modemeket, és erre az eszközre építve jóval olcsóbban lehet legyártani a különféle adatátviteli technológiák alapjaiul szolgáló megoldásokat. 2007-ben már bemutatott az NTT egy ehhez hasonló LSI chipet, amely már ismerte a MIMO technológiát, és mindössze 0,1 Watt áramfelhasználás mellett 200 Megabit/másodperc sebességre volt képes.

A most bemutatott chip különlegessége, hogy olyan helyeken is nagy sávszélességet tud biztosítani, ahol a jelenlegi HSDPA megoldások jeladói akadoznak vagy ledobják a felhasználót a hálózatról. A 65 nanométeres technológiával készült chip segítségével hamarosan a mobiltelefonokba épített LTE eszközök is kézzel fogható valósággá fognak válni.