Vágólapra másolva!
Legutóbb közép- és felsőkategóriás noteszgépeket vizsgáltunk, most azonban kimondotan a megfizethetőségre törekedtünk: a körképünkben tesztelt öt laptop egyike sem kerül többe bruttó 150-160 ezer forintnál, operációs rendszerrel együtt.
Vágólapra másolva!

Összeállításunk elkészítésekor nem törekedtünk kizárólag az alacsony árra, bár az olcsóság is szempont volt, olyan konfigurációkat próbáltunk ki, amelyek a következő évekre is elegendő teljesítményt biztosítanak majd tulajdonosuknak, és legális operációs rendszert is tartalmaznak. Az egyes modelleknél csak azt tüntettük fel, hogy hány év garancia jár hozzájuk, a jótállás egyéb feltételeiről azonban hét eleji cikkünkben ennél jóval bővebben olvashat.

Acer Aspire 5735z

A tajvani gyártó egyik legolcsóbb noteszgépét durván 140 ezer forintért lehet hazavinni a Windows Vista operációs rendszer Home Basic verziójával. A laptop fedlapja tetszetős, zongoralakkot mímelő műanyagból készült, az viszont már kevésbé tetszett rajta, hogy ez olyan puha, hogy ujjal is be lehet nyomni. Könyvelők és statisztikusok imádni fogják ezen a modellen azt, hogy a laptopoktól szokatlan módon nem hiányzik róla a numerikus billentyűzet sem, viszont sajnos a fedlapját elég kényelmetlen felnyitni, és az egérgombok is kopogósak.

Forrás: [origo]
Még több kép az olcsó laptopokról

A T3200-as Core 2 Duo processzor hétköznapi feladatokra kellően gyors, a két gigabájt memória is elegendő, a 250 gigabájtos háttértár pedig kifejezetten bőségesnek számít, a 16:9-es képarányú monitor pedig filmek lejátszásakor optimális, mert kisebb lesz a képernyő tetején és alján lévő csík a megszokott, 16:10-es típusokhoz képest. Az összes laptopot a szokásos módon teszteltük: wifin keresztül játszattunk le vele Google Videót, a gépek minden esetben ugyanazon az asztalon voltak, és ugyanazon a hotspoton érték el a világhálót, kiegyensúlyozott energiagazdálkodási beállítások és felére csökkentett fényerő mellett. Az Acer gépe két és fél órán át bírta szuflával egyetlen töltéssel.

Bruttó ár: 137 ezer forinttól, Windows Vista Basickel
Képernyő: 15,6 col, 1366x768-as felbontás,
Processzor: Intel Core 2 Duo T3200 - 2 GHz
Memória: 2 GB
Merevlemez: 250 GB
Video: Intel GMA4500
Optikai meghajtó: DVD-újraíró
Akkumulátoros üzemidő: 2,5 óra körüli, wifivel
Tömeg: 2,7 kg
Extrák: numerikus keyboard, 16:9-es képernyő, memóriakártya-olvasó, webkamera, ExpressCard-foglalat, SPDIF-hangkimenet, 3 db USB, külön hangerőszabályzó gombok
Garancia: 1 év

Fujitsu Siemens Amilo Pi 3525

Az olcsó Amilo nem a konzervatív vásárlóknak való. A nyolcvanas évek szögletes sportautóit idéző - azaz nagyrészt fehér és szögletes - dizájnját csak szeretni és gyűlölni lehet, középút nincs. Aki a laptop egyedi külsejével meg tud barátkozni, valószínűleg tesztünk legerősebb masináját veheti meg. Az Amilóban ugyanaz a T3200-as Intel mag dolgozik, mint a többi olcsó gépben, ezen a gépen viszont nem az erőforrásigényesebb Vista futott.

Forrás: [origo]
Még több kép az olcsó laptopokról

A Fujitsu Siemensbe szerelt cseppálló, jókora gombokkal rendelkező billentyűzetet és a kényelmes tapipadot könnyű megszeretni, egyedül az év legrosszabb dizájnötletének számító kék ledből került túl sok a gépre. A két és fél órás wifis üzemidő jónak számít a kategóriában. Az sem elhanyagolandó érv a gép mellett, hogy a rá vállalt egyéves garancia viszonylag olcsón hosszabbítható meg.

Bruttó ár: 140-150 ezer forint, Windows Vista Basic vagy XP Home Edition operációs rendszerrel
Képernyő: 15,4 col, 1280x800-as felbontás
Processzor: Intel Core 2 Duo T3200 - 2 GHz
Memória: 1 GB
Merevlemez: 160 GB
Video: Intel® Graphics Media Accelerator X4500
Optikai meghajtó: DVD-újraíró
Akkumulátoros üzemidő: 2,5 óra wifivel
Tömeg: 2,3 kg
Extrák: VGA és DVI kimenet, 2 db USB, ExpressCard kártyahely, webkamera, eSata-csatlakozó, kártyaolvasó, 7.1-es hangkártya, cseppálló billentyűzet
Garancia: 1 év

HP Compaq 6735s

A fekete műanyag ellenére elegáns kivitelű a HP Compaq gép, fedlapja azonban az Aceréhez hasonlóan kissé puhára sikeredett, kézzel benyomható. A tapipad gombjai nagyon kényelmesek, a billentyűzet átlagosnak számít. Ez az egyetlen olyan gép mostani körképünkben, nem Intel, hanem AMD processzor található, ez is kétmagos, sebességére nincs is panasz, a fogyasztása azonban nagyobbnak tűnik, ez a gép ugyanis már 2 órányi használat után lemerült.

Forrás: [origo]
Még több kép az olcsó laptopokról

Ehhez valószínűleg az alapnál valamelyest jobb teljesítményű Radeon HD3200-as videokártya is hozzájárult. Komolyabb játékokat ezzel sem lehet futtatni, azonban például HD-felbontású videók lejátszásakor jól jöhet az izmosabb grafikus lapka.

Bruttó ár: 150-160 ezer forint közötti áron Windows Vista Basis/Business operációs rendszerrel
Képernyő: 15,4 col, 1280x800-as felbontás
Processzor: AMD Turion X2 Dual Core Mobile 2 GHz
Memória: 2 GB
Merevlemez: 160 GB
Video: ATi Radeon HD3200 - 512 memória
Optikai meghajtó: DVD-újraíró
Akkumulátoros üzemidő: 2 óra
Tömeg: 2,5 kg
Extrák: VGA-kimenet, webkamera, 4 db USB, memóriakártya-olvasó, ExpressCard-bővítőhely, LightScribe-os (megfelelőlemezre mintát égetni képes) DVD-író, 159 ezerért Bluetooth is,
Garancia: 1 év

Lenovo N500

Az N500-ast kevéssé ismert cégek alkatrészeit felhasználva építette fel a Lenovo. Ez csupán annyiban mutatkozik meg, hogy a szinte szabványosnak tűnő részegységeket újszerű felületeken kell beállítani, például a tapipad vezérlőpultján nem a gépek tucatjairól ismert Synaptic logó fogad. Az összetevőkre azonban nem lehet panaszunk, sőt az összeszerelés minőségével sem voltak gondok, nyoma sincs hajló, recsegő műanyagnak.

A teszt során viszont fény derül néhány apró, de annál bosszantóbb hibára. A tervező valamiért a legidegesítőbb színű jégkék ledeket használta fel az állapotjelzőkhöz, amelyek időnként ráadásul szivárványszínre váltanak. A hangerő és a tapipad kapcsolására szolgáló érintőgombokat viszont egészen jól sikerült elrejteni, mivel csupán akkor villannak fel, ha átkapcsolják őket, ezt követően sötétek maradnak, alig lehet megtalálni őket.

Forrás: [origo]
Még több kép az olcsó laptopokról

A nálunk járt tesztgép operációs rendszer nélkül érkezett, így megtapasztalhattuk, mennyire kényelmetlen összeszedni a Lenovo egyébként jó honlapjáról az illesztőprogramokat. Aki nem Linuxot akar futtatni a gépen, az jobban teszi, ha a kicsit drágább, ám előre telepített Vistával érkező gépet választja.

Bruttó ár: 155 ezer forint, Windows Vista Basickel
Képernyő: 15,4 col, 1280x800-as felbontás
Processzor: Intel Centrino Duo Core 2,0GHz T3200
Memória: 1 GB
Merevlemez: 160 GB
Video: Intel Graphics Media Accelerator X4500
Optikai meghajtó: DVD-újraíró
Akkumulátoros üzemidő: 2,5 óra wifivel
Tömeg: 2,3 kg
Extrák: VGA és HDMI kimenet, 4 db USB, ExpressCard bővítőhely, webkamera
Garancia: 1 év

Toshiba Satellite Pro L300-1C8

A Toshiba belépő szintű gépét az alsó szegmensnél kicsivel komolyabb, 2 gigahertzes, kétmagos Intel processzorral is elvihető, ha az ember kicsit utánanéz online az áraknak. A Windows Vista Home Premium mellett ezt a típust még XP-vel is lehet rendelni. Az L300-as Toshiba nem kimondottan feltűnő darab, de tisztességesen össze van rakva, egyedül az egérgombokat találtuk túl kopogósnak.

Forrás: [origo]
Még több kép az olcsó laptopokról

Ahogy az összes Toshiba modellen, ezen is tekerős hangerőszabályzó található, ezt jóval kényelmesebb használni, mint azt a tipikus megoldást, amikor egy billentyűkombinációval lehet emelni vagy csökkenteni a hangerőt. Akkumulátoros üzemidőben valamelyest gyengébben teljesített például a Lenovónál, ugyanakkor ez az egyetlen gép a most tesztelt típusok közül, amelyhez alapból 2 év garanciát biztosít a gyártó.

Bruttó ár: 140 ezer forinttól, Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel, de XP-vel is kérhető
Képernyő: 15,4 col, 1280x800-as felbontás
Processzor: Intel Core 2 Duo T3200 - 2 GHz
Memória: 2 GB
Merevlemez: 160 GB
Video: Intel GMX3100
Optikai meghajtó: DVD-újraíró
Akkumulátoros üzemidő: 2 óra 10 perc körüli, wifivel
Tömeg: 2,5 kg
Extrák: tekerős hangerőszabályzó, külön kapcsoló a wifinek, 3 db USB, webkamera, VGA-kimenet, ExpressCard-bővítőhely
Garancia: 2 év

Összehasonlításunkból jól látszik, hogy a 140-150 ezer forint körüli árkategóriában nagyjából hasonló paraméterekkel rendelkező noteszgépeket lehet venni. Az árlistákat böngészve azért ezeken belül is ki lehet fogni jó vételeket, melyek például több memóriát vagy mondjuk nagyobb kapacitású merevlemezt tartalmaznak. Ennél olcsóbban csak a nem túl fejlett Celeron processzorral szerelt, illetve operációs rendszert nem tartalmazó gépeket, esetleg netbookot, vagyis olcsó, de korlátozott képességekkel bíró minigépet lehet hazavinni.

Aki számára fontos a garancia, a Toshiba gépet érdemes választania, míg a Lenovo gépének extrája a HDMI-csatlakozó, amelyen keresztül egyszerűen lehet lapos képernyőt tévéhez csatlakoztatni. Az Acer masina nagy méretű, numerikus gombokat is tartalmazó billentyűzetével és filmnézésre optimalizált képarányú LCD-jével tűnik ki, a Fujitsu Siemens nem mindennapi megjelenésével és cseppálló tasztatúrájával, a HP modell extrája pedig az izmosabb videokártya.