2008: legek a technológia világából

Vágólapra másolva!
Karácsony előtt beragadt a rajtnál a hazai digitális tévé, de a Skype alkotóinak internettelevíziója sem lett sikeres. A netbookok és notebookok viszont aratnak, az év legjobb videojátéka egyben a legrosszabb is. 2008-ban is akadt pár kedvenc szoftverünk, egy szakértő az egész internetre alaposan ráijesztett, a torrentes kalózok térhódítása nyomán pedig továbbra sem alhatnak nyugodtan a film- és zeneipari fejesek. Mi pedig az új Windows megérkezésének reményében várjuk a 2009-es évet.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb csalódások

Bár az év elején még hihettünk abban, hogy a tévézés jövőjét az asztali kliensprogramokkal és peer-to-peer átvitelt használó terjesztéssel kísérletező cégek jelentik, de decemberre egyik ilyen próbálkozás sem vált sikeressé. Az Azureus torrentkliensre felépített Vuze-ről sincs sok hír mostanában, a Skype alapítójinak internettévés projektje, a Joost pedig a hónap elején jelentette be, hogy érdeklődés hiányában megszünteti a letölthető kliensprogramját. A webes videóoldallá változó szolgáltatásnak komoly versenytársai lesznek. A nemrég a HD-minőségű és szélesvásznú anyagok támogatásával megújuló YouTube vagy a teljes sorozatrészeket is tartalmazó, ám csak az Egyesült Államokból elérhető Hulu.com önmagában is nagy falat lenne az új érkezőnek - nem nagyon hiszünk benne, hogy maga mögé tudná utasítani ezeket a szájtokat.

A webes tévézést kedvelőknek jó hír, hogy a BBC sikeresen működteti az iPlayer névre keresztelt videómegosztó rendszerét. A példásan működő közszolgálati csatornák műsorait sugárzásuk után hét napig lehet megnézni a weben, az iPlayer letöltő szofvere segítségével pedig egy hónapra el is rakhatják a felhasználók az adásokat. A videók csak brit IP-címekről elérhetőek - rádiót viszont bárki hallgathat - abban azonban lehet reménykedni, hogy a hazai adók is tanulnak a példából - például az MTV vagy a Magyar Rádió honlapjáról már most is elég tekintélyes archívum érhető el.

Egyelőre még a földi sugárzású tévéadásokkal sem érdemes számolnia az átlagembernek: bár az Antenna Hungária december elején már elindította a DVB-T technológiát használó műsorszolgáltatást MinDig TV néven, még alig néhány csatorna érhető el. Bár a Duna TV-t HD-minőségben sugározzák, a Duna 2 Autonómia hagyományos minőségben jön, az MTV 1-2 viszont csak kísérleti adásban működik (ugyancsak nagy és hagyományos felbontásban), az ATV és a Hír TV viszont fizetős. Vételükhöz ezért dekóderkártyát is fogadni képes beltéri egység, vagyis set-top box szükséges, ráadásul az ezekről információkat tartalmazó honlap sem működik még.

Az autóban való mobilozást biztosító DVB-H szolgáltatást csak jövőre lehet majd használni, erről egyelőre azt tudni, hogy kizárólag mobiltelefonokkal működik majd, hiszen csak a SIM-kártyát tartalmazó készülék használóját lehet beazonosítani, ami egy fizetős szolgáltatás esetében elengedhetetlen. A szolgáltatás - tesztüzemben - egyelőre azonban ingyen érhető el a főváros egyes részein, és egyedül a DunaTV csatornája fogható vele - olyan telefonkészülékkel, amelyben van a vételhez alkalmas dekóder.

A legkelendőbb termék

Az iSuppli piackutató cég legfrissebb adatai szerint idén már világszerte több laptopot adtak el, mint asztali PC-t, ennek elérésben pedig a viszonylag olcsó netbookoknak is fontos szerepe volt. Ez utóbbiak tekinthetők az év slágertermékének: az elnevezés azokat az olcsó minilaptopokat takarja, amelyek ugyan csak korlátozott teljesítményre képesek, pici, legfeljebb tíz colos képernyőjük van, nincs optikai meghajtójuk sem, cserében viszont könnyen hurcolhatók. Való igaz, az első ilyen gép, az Asus Eee PC premierje előtt ilyen picike hordozható PC-t csak 400 ezer forint feletti kategóriában lehetett megtalálni, ugyanakkor a netbookok ára inkább felfelé kezdett indulni, bár a kedvezőtlenebb árakat a dollárárfolyam módosulása is jelentősen befolyásolta.

Forrás: [origo]
Netbook, az olcsó minilaptop az új sláger

Míg az első hírek még ötven-nyolcvanezer forintos gépekről szóltak, most már egy jobban felszerelt, komolyabb modell 100-110 ezer forintba kerül, de kapható luxusváltozat is 180 ezerért - ami persze tudásában semmiben nem múlja felül olcsóbb társait. Eleinte kis kapacitású SSD-meghajtóval érkeztek ezek a gépek, manapság azonban a gyártók visszatértek a hagyományos winchesterekhez: ezekből ugyanis olcsón nagy, 120 gigabájtos kapacitásút is tudnak mellékelni a konfigurációkhoz. Gyakori, hogy kicsi, csupán háromcellás akkumulátort mellékelnek a gépekhez, viszont egyre jobban kezdenek elterjedni a beépített mobilinternetes modemmel szerelt típusok: ezek praktikusak, hiszen nem lóg ki belőlük semmi, ám vagy komoly hűségnyilatkozattal, vagy komoly felárral kell fizetni ezért az extráért. 2009-re várható a legtöbb netbook szívéül szolgáló Intel Atom processzor nagyobb teljesítményű, kétmagos változata, ezt már nagyon várjuk, akárcsak az Eee PC asztali változatának új változatát, ami az Asus ígérete szerint már HD-filmek lejátszására is képes lesz majd.

A legjobb és legrosszabb játék

2008 talán legjobb játéka a GTA negyedik része: a sikeres, 18 éven felülieknek szánt bűnözőszimulátor legújabb epizódja minden korábbi résznél látványosabb grafikával rendelkezik, emellett ráadásul a bejárható játéktér is hatalmas. A programbéli Liberty City alapjául New York szolgált, így a sohasem alvó város számos ismert épülete és egyéb helyszíne visszaköszön a játékban: például elmetrózhatunk a Times Square-re vagy áthajthatunk a Brooklyn hídon is. Gyakorlatilag csak az utazgatással, autózgatással napokig el lehet szórakozni - de persze ebből a részből sem maradt ki a sorozat egyik védjegyének számító autótolvajlás és a rendőrök elől való menekülés sem. Amennyire jól sikerültek a tavasszal megjelent konzolos (Xbox 360, PlayStation 3) verziók, akkora csalódást okozott a GTA IV PC-s verziója: ez ugyanis hatalmas gépigénnyel bír, és sok vásárló számára a telepítés is gondot okozott, nem túl jól sikerült a program konverziója, laikusoknak érdemes elkerülnie ezt.

Forrás: [origo]
Itt olvashat a GTA konzolos, itt pedig a PC-s verziójáról


Bár a játékot kiadó Take-Two Interactive cég az év végén a vártnál rosszabb pénzügyi eredményekről számolt be, a Grand Theft Auto legújabb része 710 millió dolláros, azaz mintegy 130 milliárd forintos bevételeket produkált. A gengszterszimulátor a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint a "a 24 óra alatt a legnagyobb bevételt hozó szórakoztatóipari termék" és a Halo 3-tól is megszerezte a "a 24 óra alatt legnagyobb példányszámban eladott videojáték" címet. A PC-s verzió már jóval kevésbé volt sikeres: a játékok toplistáján megjelenésekor sem volt képes a hetedik helynél előkelőbb pozíciót elérni, a második héten pedig a top 10-ből is kiszorult - noha az előrendelések révén a konzolos változatok már a premier előtt messze vezették az eladási rangsorokat.

A legmenőbb szoftverek

Forrás: [origo]
Letöltés

2008 áprilisában mutatkozott be kedvenc csevegőszoftverünk, a Digsby, amely nem csak azt teszi lehetővé, hogy egyszerre több chathálózat - például az MSN, a GTalk vagy az ICQ - rendszereibe bejelentkezett ismerőseinkkel csevegjünk, hanem még például a FaceBookon és a Twitteren zajló történésekről is tájékoztat. A Digsby emellett alapból támogatja az GMailhez és a Live Mailhez hasonló ismert e-mail-szolgáltatásokat, így a beérkező leveleket is rögtön jelzi.

Másik kedvencünk az Evernote, amelyet legegyszerűbben úgy lehet jellemezni, hogy olyan, mintha a Google Docs szövegszerkesztőjét a PC-re telepítenénk. A programmal készített jegyzeteket az automatikusan feltölti egy webes tárhelyre, ha pedig egy másik - például munkahelyi - számítógépről bejelentkezünk, oda magától letölti azokat, így a felhasználó ott folytathatja a gépelést, ahol abbahagyta. A szoftver kézírásos szöveget, fotókat is képes fogadni, bár az ingyenes verzióhoz járó havi legfeljebb 40 megabájtos feltölthető mennyiség inkább csak egyszerű szöveg alkalmazására elegendő, arra viszont bőven.

Bár már 2007-ben megjelent, igazán az idei évben terjedt el a Techsmith cég Jing Project nevű, Mac OS X és Windows alá egyaránt elérhető szoftver, amellyel akár a teljes képernyőről, akár egy-egy megnyitott alkalmazás ablakairól lehet mozgó-, vagy állóképeket lementeni. A szoftverből ingyenes regisztráció után egy online tárhelyre is egy gombnyomással fel lehet tölteni a képernyőmentést, így azt rögtön át is lehet küldeni az ismerősöknek, ami például akkor rendkívül hasznos, ha a távolból próbáljuk elmagyarázni egy-egy szoftver működését.

Ugyancsak a szívünkhöz nőtt a RocketDock nevű ingyenes alkalmazás, amellyel Windows XP és Vista alatt is olyan dokkot lehet alkotni, mint amilyen a Mac OS X csinos alkalmazásindítója. Alkalmazásával az összes idegesítő ikont eltüntethetjük az Asztalról, ráadásul mérete, effektjei állíthatóak, és gyönyörű ikonokat lehet letölteni hozzá. Látni sem akarunk többé ikont.

Nem vadonatúj termék, de újításai miatt továbbra is egyik első számú kedvencünk a Google Earth, amelynek budapesti műholdképeit néhány hete frissítették, így végre nem évekkel ezelőtti állapotot tükröz, ráadásul elkezdtek készülni hozzá fővárosi középületek látványos, háromdimenziós modelljei is. Hazánk esetében azonban még fehér hollónak számítanak a térkép síkjából kiemelkedő épületek, míg például New York vagy Miami, vagy Las Vegas esetében már megdöbbentő részletességet értek el, a házak, felhőkarcolók jelentős részéről készült már virtuális makett.

És persze nem feledkezhetünk el egy fontos legről sem: a Firefox 3-as verziója bekerült a fentebb már említett Guinness Rekordok Könyvébe, mint az egy nap alatt legtöbbször letöltött program. Az egyre népszerűbb böngésző fejlesztői komoly marketinggel készültek az eseményre, ami végül 24 óra alatt 8 002 530 letöltéssel zárult (hazánkból 226 867-en kattintottak aznap a letöltés gombra). A rekord állítólag valóban bekerült a Rekordok Könyvébe - bár az is igaz, hogy soha korábban ilyen próbálkozást nem jegyeztek a rekordgyűjtő szakemberek, tehát nem volt leverhető magas léc.


Az év legnagyobb pánikja

Forrás: IBM
Forrás: IBM

Dan Kaminskynek sikerült az egész internetet megijesztenie. A kutató egy olyan hibát talált az internet telefonkönyveként szolgáló DNS rendszerben, amivel az egymást útbaigazító szervereket félre lehet vezetni. A rendszer azért felelős, hogy az emberek által megjegyezhető URL-eket (például origo.hu) IP-címmé (esetünkben 195.228.240.145) oldja fel. Az IP-cím már alkalmas arra, hogy a böngésző megkeresse a szervert és elkérje az őt érdeklő adatot. Ha valamit nem talál a felhasználóhoz legközelebbi DNS szerver, akkor továbbküldi egy olyan névszerverhez, ami közelebb található a célhoz, hátha az majd meg tudja mondani. A Kaminsky-féle sebezhetőséget kihasználó bűnözők egy-egy URL-t más szerverekre tudtak volna irányítani, például banki belépőfelületes vagy levelező szolgáltatásos adathalász oldalt hozhattak volna létre saját gépükön. A hiba nem csak a neten szörfözőket veszélyeztette, a programok automatikus frissítéseit is át lehett volna verni vele, például vírusos verziókat juttatva a felhasználó gépére.

A veszélyes sebezhetőség hírének kiszivárgását kémfilmbe illő módszerekkel sikerült megakadályozni. A téma szakértőit - a pontos részletek ismertetése nélkül - felkérték, hogy repüljenek Redmondba. A Microsoft által felajánlott konferenciateremben előbb Kaminsky ismertette a felfedezését, majd nekiláttak megbeszélni a rendszer javításának módját. A végeredmény pedig a DNS szerverekhez egyszerre megjelenő javítások tömege volt. Az akció sikerétől függetlenül Kaminsky megkapta idén augusztusban az év legtúllihegettebb sebezhetőségéért járó Pwnie-díjat. Az ügy nyilvánosságra kerültével Kaminskyból ünnepelt geek hős lett, a történet megfilmesítése azonban még várat magára.

Mobilon az internet a menő

Forrás: [origo]
iPhone: sokan koppintják

A készülékek piacán idehaza 2008-ban a legnagyobb szenzációt az iPhone 3G készülék piacra kerülése jelentette, bár az Apple mobiltelefonjának pontos eladásai számairól nem ad ki információt a forgalmazó T-Mobile. Teljes előlapját lefedő érintőképernyőjével, speciális, összesen egy darab hagyományos billenytűjével, több gigabájtos háttértárával az iPhone még akkor is igen menő telefonnak számít, ha beépített digitális kamerája manapság már nem számít túl fejlettnek, menüjét nem fordították le magyarra, és mms-ezni sem lehet róla.

Cserében fejlett internetes képességekkel bír, a 3G mellett wifin keresztül is tud a tulajdonos például YouTube-ot nézni, aránylag kényelmesen böngészni a hagyományos monitorokra optimalizált weboldalakat, vagy éppen üzeneteket váltani az ismerősökkel, de a hatalmas képernyőn akár filmet nézni is lehet. A nagy gyártók is sorra hozzák ki iPhone-ra hajazó készülékeiket, az eddigi érintőképernyős modellek közül nekünk a legjobban eddig az LG Renoir tetszett.

Ezzel szemben idehaza 2009-ig várni kell az első olyan készülék megjelenésére, amely a Google Android nevű mobiltelefonos szoftverét futtatja, várhatóan a jövő év elejétől lehet majd megvenni a T-Mobile G1-es márkajelzésű telefont, amelyet egyébként a tajvani HTC cég gyárt, és teljes méretű QWERTY-billentyűzettel rendelkezik. Ezt leszámítva a kínálat a magyar boltokban is elég bőséges, már a kedvezőbb árú készülékek között is találhat magának az érdeklődő az átlagosnál egy kicsivel jobb minőségű digitális kamerával, vagy éppen extra zenelejátszási funkciókkal felvértezett készüléket. A keveset letöltögető felhasználók számára mostanra már a mobilinternet is reális alternatívája az otthoni világhálós elérésnek, a legújabb, pendrive méretű HSDPA-modemekkel már sok megabites tempót lehet elérni. Mindenesetre vásárlás előtt érdemes tájékozódni a lefedettségről és elolvasni az olcsó tarifákkal együtt járó hűségszerződés feltételeit is alaposan.

Újabb Windows az év reménye

Forrás: [origo]
Előzetes

Bár a Windows Vista már 2007 tavaszán megjelent, nem hozott akkora átütő sikert, hogy a felhasználók sorban álltak volna a boltok előtt, hogy megvásárolják az XP utódját. A legtöbb Vista-licencet újonnan vásárolt konfigurációval adják el, de az előd, az XP máig népszerű: netbookokon még jó pár évig tovább él majd, de még hagyományos - új - PC-ket is lehet vele vásárolni. Gőzerővel dolgoznak ugyanakkor a redmondiak a Vista utódján, a Windows 7-en. Ez az operációs rendszer tulajdonképpen a Windows Vista feljavított változata lesz, amely teljesen kompatibilis lesz elődjével - nem úgy, mint az XP-től eltérő kialakítású Vista. Bár pontos megjelenési ideje még nem ismert, jó eséllyel már ez a rendszer kerülhet a jövő karácsonyra ajándékul szánt számítógépekre.

Korai tesztverzióját mi is kipróbáltuk, a napokban egy újabb béta verziója vált elérhetővé a torrentoldalakon: a megújult Tálca már most elnyerte tetszésünket, hasonlóan a leegyszerűsített hálózati beállításokhoz. A Microsoft azt ígéri, gyorsabban indul és fürgébben is működik majd a Vistánál, emellett kezelni tudja majd az iPhone-hoz hasonlóan egyszerre több ponton is tapintható érintőképernyőket is. Így legyen.

A legnagyobb átverések

Az internet 2008-ban sem lett biztonságosabb hely, az óvatlanok nagy pénzeket, fontos adatokat veszíthettek el. A Threat Level blog olvasói által az év legnagyobb szélhámosságának választott esetben azonban csak segítőként volt jelen a világháló. Négyszázezer dollárt szerzett az a bűnöző, aki egy páncélautó sofőrjét permetezőből kifecskendezett kapszicin oldattal - ilyen van a paprikában és a gázsprayben is - tette ártalmatlanná, majd egy zsák pénzzel távozott a helyszínről. Az ötletes bűnöző menekülési útvonalat is készített, a Craigslist apróhirdetés-oldalon permetezős, láthatósági mellénybe, munkavédelmi szemüvegbe, gázmaszkba és kék ingbe öltözött embereknek hirdetett állásfelvételt. A kiérkező rendőrök gyanúsítottak tucatjai közt válogathattak, míg az igazi tolvaj megpattant zsákmányával. A 28 éves Anthony Curciót végül egy hajléktalan által adott személyleírás alapján fogták el, épp Las Vegas-i vakációjáról tartott hazafelé.

Bár nem volt érdemes a lista első helyére, az FBI is végrehajtott egy zseniális átverést. A DarkMarket.ws címen működő lopott személyes adatokkal, bankkártya-számokkal kereskedő oldal üzemeltetését vállalta magára az ügynökség, még egy kelet-európai kiberbűnözőt is kreáltak a projekthez. A Master Splynter által vezetett oldal csúcsidejében 2500 taggal rendelkezett. A feketepiacot az egyik társ-adminisztrátor letartóztatása miatt zárta be a rejtélyes bűnöző, akiről nem sokkal később kiderült, hogy az FBI ügynöke. A két évig üzemeltetett csali oldal nyomán 56 letartóztatás indult, az FBI becslése szerint 70 millió dollárt sikerült megóvnia a bűnözőt játszó ügynöknek.

A legviccesebb hiba

Bár nem szándékosan került a szoftverbe, a Google Maps Budapest térképére egy eddig nem ismert módon egy nem létezi Fekete Pákó utca került fel Csepelen. A keresőóriás számára az alaptérképet a TeleAtlas cég szolgáltatta, megkeresésünkre nem tudták megmondani, hogyan kerülhetett a nem létező utca az online térképre, hiszen a felhasználóktól beérkező visszajelzések többszörös szűrőn esnek át - mindenesetre e sorok írásakor a szájton még mindig megtalálható a feltehetően tréfának szánt közterület. Tekintsük tehát a legbohókásabb hackelésének, egyben a legnehezebben javítható hibának is.

Forrás: [origo]
Még mindig elérhető a Fekete Pákó utca

A legnagyobb adatvesztés

2008 nem hozott akkora mérvű adatvesztést, mint a 2007-es év TJX áruházláncot érő hackertámadás, ami 94 millió embert érintett a DatalossDB adatai szerint. Az idei év rekordere a Deutsche Telekom, ami most vallotta be, hogy a 2006-os év során több mint másfél Magyarországnyi előfizetőjének adatait vesztette el egy merevlemezen. A Der Spiegel információi szerint nagyon nem tűntek el az adatok, az interneten ismeretlen tettesek eladásra kínáltak 17 millió rekordot tartalmazó adatbázist.

Az év sikere, hogy a hatóságok idén elfogták a TJX incidens egyik főszereplőjét, Makszim Jasztremszkij-t, aki a török hatóságok rendkívüli rábeszélőképességének hatására még a titkosított adataihoz szükséges jelszót is elmondta a nyomozókak. A rendőrök által használt eszközök legalábbis kérdésesek, így korántsem biztos, hogy a megszerzett adatokat fel tudják majd használni a bűnöző elítélésére.

A legrosszabb ómen

Nem alhatnak nyugodtan a zene- és filmipar fejesei, mert 2008-ban újabb torrent rekordok dőltek meg. A legnagyobb nyilvános trackernek számító The Pirate Bay az utolsó jelentések szerint elérte a 25 millió letöltős határt, két és fél Magyarországnyi ember töltött le onnan származó torrenteket. A letöltögetőknek alig több mint a tizede regisztrált az oldalra, a 3,27 milliós felhaszálói tábor így is hatalmas; például majdnem egy iWIW-nyi. A fájlcsere előretörését hazánkban is érezni lehetett. A warezrazziák után hatalmas eséseket lehetett megfigyelni a BIX grafikonjain, hogy aztán az ijedtség elmúltával ismét a szokásos magasságba kússzanak az értékek.