Őrült zöld ötletek versenye

Vágólapra másolva!
Őrült zöld technológiák versenyét hirdette meg az X-Prize. A Prize Capital által szponzorált megmérettetésen huszonötezer dollárt nyerhet a legjobb problémát kitaláló versenyző - adta hírül a Guardian.
Vágólapra másolva!

A What is your crazy green idea? című megmérettetés célja, hogy a következő tízmillió dolláros X-díjhoz ötletet adjon. A korábbi díjak nyomán készült már nem állami pénzből épített űrhajó, és folyamatban vannak egyéb űrkutatással kapcsolatos pályázatok is. A mostani verseny nyertese lehet viszont az eddigi legemberközelibb, környezetvédelmi X-díj alapja.

A verseny YouTube csatornájára beérkezett 133 pályázat közül hármat választottak ki a verseny kurátorai. Az döntős videók teljesen kimerítik az őrültség követelményét. Az első javaslat szerint a mai is használt kondenzátorokat alapul használva kellene a versenyzőknek olyan akkumulátort építeniük, amely egy perc alatt feltölthető, nem tartalmaz semmilyen káros anyagot és kibír ötszázezer újratöltést. Az új technika tesztje egy kétszáz kilométeres út lenne valamilyen elektromos autó energiaforrásaként, igaz félúton engedélyeznének egy újratöltést. A második az emberek összefogására építve csökkentené az energiafogyasztást.

A legmegyőzőbb a harmadik ötlet, amely az elektromos hálózattól függetlenül működni képes fenntartható lakóház építését tűzi ki célul. A videó gazdája szerint a probléma megoldásával húsz százalékkal csökkenthető lenne az amerikai háztartások által termelt szennyezés.

A döntőbe nem bejutott ötletek is kellően ambíciózusak voltak. Szerepelt közöttük javaslat arra, hogy az űrbe telepített hatalmas szélmalmokkal fejlesszünk energiát. De olyan felhívást is találtunk, amely szerinta napenergiát elnyelő fekete felületek helyett inkább azt visszatükröző fehér anyagokkal kellene csökkentenünk a globális felmelegedést.

A felhívásra beküldött videókat a YouTube-on tekinthetik meg a környezetvédelem vagy az X Prize iránt érdeklődők.