Karácsonyi kalauz a játékgépekhez

Vágólapra másolva!
Ha azt mondjuk, játékkonzol, Ön talán rávágja, hogy Nintendo, Xbox, vagy Playstation. De azt talán már nem, hogy pontosan mik is ezek, mit tudnak, mit lehet hozzájuk kapni, és mennyiért - ami fontos információ lehet, ha ajándékba készül játékgépet vásárolni. Segítünk eligazodni.
Vágólapra másolva!

Játékkonzol, vagy játékgép - így nevezzük a tévére csatlakoztatható, vagy elemes/akkumulátoros, hordozható készülékeket, amelyeken elsősorban játszani, másodsorban filmet nézni, zenét hallgatni, internetezni lehet. Mivel a legalapvetőbb különbség a nappaliba és az utazáshoz szánt, kézbe vehető készülékek között van, célszerű eszerint két részre bontanunk a felsorolást.

Konzolok a tévéhez

Persze rögtön felmerülhet a kérdés: miért éri meg a játékhoz külön gépet venni, ha ott a PC? A legújabb játékok futtatásához elég erős számítógép 200-300 ezer forintba kerül, ha pedig az asztali gépet már notebookra cseréltük, azon valószínűleg nem is indulnak el ezek a szoftverek. Ha játékra is alkalmas hordozható számítógépet szeretnénk, az már közel félmilliót kóstál. Az asztali PC-nél is számolni kell azzal, hogy a gépet folyton bővítgetni kell, és karban kell tartani rajta a Windowst, hogy a játékok gond nélkül, a legjobb teljesítmény mellett fussanak.

Ha ettől meg szeretnénk kímélni magunkat, akkor célszerű megvenni egy játékkonzolt, amivel nincsenek ilyen gondok: az ember csak beteszi a gépbe a szoftverek DVD-korongját, és máris szórakozhat. Az egyes típusoknál 4-5 évente van olyan generációváltás, amikor az ember cserére kényszerülhet, addig minden gond nélkül élvezheti a játékokat, nem kell a gépbe több memória, vagy izmosabb grafikus kártya, mint a PC-nél. A játékkonzolok ráadásul kisebbek és csendesebbek, mint egy böhöm nagy PC, aminek a csendes hűtését ráadásul nem is egyszerű és főleg nem olcsó megoldani. Mostanra már a legújabb generációs játékgépek alapára is versenyképes egy játékra alkalmas, erős PC-konfigurációval.

Emellett fontos érv lehet az is, hogy bizonyos játékok egyáltalán nem, vagy csak késve jelennek meg PC-re, mivel a gyártók sokan ma már a konzolos piacot tartják elsődlegesnek. Persze a döntésnek meg lehet az a hátránya, hogy bizony maguk a szoftverek nem olcsók. A játékkonzolba zsúfolt technológiát ugyanis nyomott áron kínálják a gyártók, amit a szoftverek árán igyekeznek behozni. A játékgépekkel újabban már nem csak a nappaliban összegyűlt társasággal, vagy magunkban játszhatunk, hanem az interneten keresztül másokkal is, bár ehhez egyelőre minden esetben szükséges idegennyelvi ismerete, mivel a szolgáltatásokat még egyik cég sem magyarította. Lássuk a jelenleg kapható asztali konzolokat!

Xbox 360

Az új generációs konzol elnevezés alatt leginkább a 2005 után megjelent játékgépeket értjük, ezek közül a Microsoft Xbox 360-a, és a Sony PlayStation 3-a képes HD-minőségű, vagyis nagyfelbontású grafikát előállítani, a Nintendo Wii esetében a puritán megjelenítést ötletekkel próbálják ellensúlyozni. Jelenleg a legolcsóbban, bruttó 44-45 ezer forintért az Xbox 360 Arcade jelű alapváltozatát lehet hazavinni, ehhez merevlemez helyett csupán egy 256 megabájtos memóriakártya, és a nagyfelbontáshoz szükséges komponens vagy HDMI-kábel sincs a dobozában, ami további 8-9 ezer forintos költséget jelent. Az 55-56 ezer forintos Pro verziót már 60 gigabájtos winchesterrel szerelik, a 75 ezer forintos Elite-ot pedig 120 gigabájtos háttértárral szállítják (erre többek köztejátékállások, videók és demók menthetők), ezekhez HD-kábelt is csomagolnak.

Forrás: [origo]

Az Xbox 360 ugyan hagyományos tévével is használható, de a tetszetős grafikáját csak HD-képes készüléken lehet élvezni. Míg korábban elsősorban a profi gamereknek való autós, lövöldözős programok készültek rá, mostanra már kvízjáték, Guitar Hero és más hasonló, kocajátékosok igényeit is kiszolgáló program is megjelent rá, bár böngészni ezzel sem lehet, csak chatelni. A napokban pedig New Xbox Experience néven egy virtuális karaktereket felvonultató, online közösségi funkciókkal is bíró rendszerszoftver vált elérhetővé a gépre, ezzel az is lehetővé válik, hogy a játékokat a winchesterre telepítse a felhasználó: a betöltés így gyorsabbá válik, bár az eredeti DVD-re az indításkor így is szükség van.

Az Xbox 360 online játéklehetőséget is kínál (ehhez otthoni routerre vagy PC-re is szükség van), ám ez csupán egy hónapig ingyenes, utána fizetnie kell mindenkinek, aki a világ egyéb részein élő játékostársaival szeretne megmérkőzni. Ennek éves díja 12 ezer forint, bár egy áruházban az ehhez szükséges feltöltőkártyát 17 ezres áron is láttuk a polcon (szerencsére játékdemókat, frissítéseket ingyen is le lehet tölteni). A Live nevű szolgáltatást még nem lehet magyarul elérni, ráadásul használatához a Google-ról levadászott külföldi kamu postacímekre is szükség van, ugyanis csak létező utca és házszám birtokában lehet regisztrálni rájuk, pénzért megvehető pontokért régebbi letölthető játékokat is meg lehet venni az online felületen, a fizetéshez magyar bankkártyát is elfogadnak. Ha valaki csak játszani szeretne, ez a gép tűnik a legjobb választásnak.

Pro: a legolcsóbb új gép, sok magyar játék van rá
Kontra: elég hangos játék közben a gép hűtése
Ár: 45--65-75 ezer forint (merevlemez nélkül, vagy 60, 120 gigabájtossal)
Játékok ára: 7-16 ezer forint
Játékok, amiket érdemes megnézni: GTA IV, Halo-sorozat, Call of Duty-sorozat, Gears of War-sorozat, Star Wars: The Force Unleashed
Ami az alapgéphez még kellhet: extra kontroller (10 ezer forint), merevlemez (120GB, 32 ezer forint), kormány (20 ezer forint), mikrofonos fülhallgató online játékhoz (8 ezer forint), Live kamera (9 ezer forint)

PlayStation 3

A PlayStation 3 a konzolok nagyágyúja: bár a játékok grafikáján igazából nem látszik, a Sony játékgépe rendelkezik az összes gép közül a legfeljettebb hardverrel, a PS3-on pedig akár nagyfelbontású Blu-ray filmeket is lehet nézni - persze ehhez ugyancsak HD-képes készülékre van szükség mellé. Egyelőre a legújabb PlayStationért kell a legtöbb pénzt kipengetni, legolcsóbb változata is 99 ezer forintba kerül, ennyiért egyes boltokban adnak hozzá HDMI-kábelt is, másutt ez külön beszerzendő tétel, bár ehhez a géphez csak 3-4 ezer forintba kerül.

Bár már rég el kellett volna startolnia, a PlayStation Home nevű, leginkább a Second Life-ra hasonlító közösségi szolgáltatás indulásának ideje még nem ismert. Más játékosokkal versenyezni a PS3-ra készült programokkal is lehet, és demókat is le lehet tölteni a gép merevlemezére. Bár az Xbox Live-nál kevésbé kiforrottabb az ehhez szükséges rendszer, legalább ingyen van, bár a regisztrációhoz itt is kamu külföldi címekre van szükség, a használatot viszont könnyíti, hogy a gép alapból támogatja a wifit, és webböngészővel is felszerelték.

Forrás: [origo]

A Sony játékgépének hűtése jóval csendesebb az Xbox 360-énál, ez a gép egyáltalán nem búg, ami házimozizásra, digitális fotók nézegetésére vagy zenehallgatásra is alkalmassá teszi. A PS3-hoz a gyártó zsebkonzolját, a PSP-t is csatlakoztatni lehet, ezen keresztül a filmeket, zenéket és képeket a lakás egyéb pontjain is elérheti a tulajdonos. A szimulátorok és akciójátékok mellett a Sony konzoljára is egyre több a nem profiknak szánt játék, melyek például webkamerás irányítást kínálnak. Drágasága miatt ezt a gépet annak érdemes választania, aki profi házimozis felszereléssel is rendelkezik, mivel ennél olcsóbban nem tud venni Blu-ray-lejátszót a piacon.

Pro: Blu-ray-t is lejátszik, csendes működés
Kontra: drága, kevesebb magyar program
Ár: 99-117 ezer forint (60, 80 vagy 160 gigabájtos merevlemezzel)
Játékok ára: 7-16 ezer forint, a Blu-ray filmeké 6-10 ezer forint
Játékok, amiket érdemes megnézni: MotorStorm, KillZone, Resistance 1-2, GTA IV, Metal Gear Solid 4,
Ami az alapgéphez még kellhet: extra kontroller (13 ezer forint), távirányító Blu-ray-hez (8 ezer forint), billentyűzet chateléshez, böngészéshez (2-5 ezer forint), kormány (17 ezer forint), Sony Eye kamera (12 ezer forint)

Nintendo Wii

A barátnők és a kisebb gyerekek, nagymamák és nagypapák kedvenc játékgépe. Bár a Wii-s játékok grafikájának minősége jócskán elmarad fenti két riválisáétól, számos olyan program készül rá, amelyekkel egy videojátékokban nem jártas júzerek, akár még a nagyi is elboldogul legfeljebb néhány perc gyakorlást követően. Titkos fegyvere a mozgásérzékelős kontroller, amely egyaránt képes betölteni a játékbeli kard, kormány, bowlinggolyó vagy bármi más szerepét: játék közben ezzel kell hadonászni, így például egy virtuális bokszmeccs valódi fizikai kimerültséget eredményez.

A Nintendo Wii-vel egyáltalán nem lehet HD-minőségben játszani, egyedül hagyományos tévén néznek ki jó minőségűnek a játékok. Mind közül talán erre a gépre lehet megvenni a legtöbb erőszak-, szex-, és káromkodásmentes játékot, hiszen a gyakori szereplőnek számító Super Mario és barátai békés lények, bár rengeteg az európai agyunk számára idegesítő ázsiai fejlesztés is. A japán játékgép mostanra már nem a legolcsóbb, 60 ezer forint körüli összegért lehet hazavinni, ezért az összegért viszont az ingyenes sportjátékot is mellékelik hozzá. Ezt viszont roppant unalmas egyedül játszani - eleve a legtöbb Wii-s programot is csak a családdal, barátokkal érdemes nyúzni -, ezért kapásból érdemes venni hozzá egy második kontrollert a rácsatlakoztatható nuncsaku-kiegészítővel együtt - ez utóbbit számos játék igényli.

Forrás: [origo]

Gyereknek kétségkívül ez a gép az ideális választás, mert nem kell új tévét venni hozzá, ráadásul annak köszönhetően, hogy maga a játszás is aktív fizikai tevékenységet igényel, nem lehet órákon át előtte roskadni, mert kifárad a játékos. Külön megvásárolható Wii-pontokért letölthető régi játékokat és Opera böngészőt is lehet vásárolni a játékgéphez. Jelentősebb, 25 ezer forintos beruházást igényel az egyik legnépszerűbb kiegészítő, a Wii Fit, amely egy egyensúlyozópaddal szállított, személyi edzőt helyettesítő szoftver.

Pro: szuper mozgásérzékeny irányító
Kontra: nem túl látványos grafika
Ár: 58-60 ezer forint
Játékok ára: 6-13 ezer forint
Játékok, amiket érdemes megnézni: Super Mario bármelyik kalandja, FaceBreaker K.O. Party, Rayman Raving Rabbids 2, Resident Evil
Ami az alapgéphez még kellhet: extra kontroller (10-13 ezer forint), extra nuncsaku-vezérlő (6 ezer forint), Wii pontkártya 2000 pont (8 ezer forint), Wii Fit (25 ezer forint)

PlayStation 2

A konzolok nagypapájának tekinthető a második PlayStation, amely 8 évvel ezelőtt került a boltokba, de még mindig árulják, és játékok is jelennek meg rá. Természetesen mai szemmel nézve már nem túl tetszetősek a PS2-es játékok. Ettől a masinától sem érdemes HD-minőségre számítani, mostanra egyedül talán alacsony ára az egyetlen komoly érv mellette.

Forrás: [origo]

Ugyanakkor jó hír a tulajoknak, hogy legalább 2010-ig még biztosan jelennek meg rá új játékok, mivel a világszerte 140 millió eladott példány olyan jelentős vevőkört jelent, amelyet a Sony nem hagyhat figyelmen kívül. Bár nem csak a pazar grafikától lesz jó egy játék, összességében már úgy véljük, újonnan már nem nagyon érdemes venni PS2-t.

Pro: ez a legolcsóbb
Kontra: grafikája elavult már
Ár: 26-35 ezer forint
Játékok ára: 4500-13 ezer forint
Játékok, amiket érdemes megnézni: BurnOut Revenge, Black, Canis Canem Edit, FIFA, God of War 2, Call of Duty 3, GTA: San Andreas, Star Wars: The Force Unleashed
Ami az alapgéphez még kellhet: extra kontroller (3-6 ezer forint), kormány (6-17 ezer forint), memóriakártya a mentett állásokhoz (4 ezer forint)

Hordozható játékgépek

A hordozható játékgépek mellet a legfontosabb érv, hogy bárhová magunkkal vihetjük őket, így el lehet ütni velük egy unalmas vonatutat, rendelőben való várakozást, vagy a gyereket is el lehet velük folgalni hasonló helyzetben. Bizonyos készülékeken wifin keresztül netezni is lehet, és van, amelyik médialejátszónak is használható. A hátrányuk az, hogy bizony drágák: egy ilyen zsebre vágható készülék megvásárlására már nehezebben szánja rá magát az ember több tízezer forintért - annál nagyobb öröm ajéndékba kapni őket.

Sony PSP

A hordozható játékgépek közül a PSP (PlayStation Portable) bír a legtetszetősebb grafikával, a szélesvásznú képernyővel szerelt kütyün nagyjából PS2-es színvonalú 3D-s játékok futnak, ami figyelembe véve, hogy egy mobil szerkentyűről van szó, egyáltalán nem rossz eredmény. A PSP-ből jelenleg két típust lehet megvenni, a Slimet és a PSP-3000-et, utóbbi a korábbinál jobb minőségű és kevésbé tükröződő képernyőt, és beépített mikrofont is tartalmaz. Mindkét típust a mellékelt kábelekkel a televízióhoz is csatlakoztatni lehet, így a játékos nagy képernyőn is átélheti az akciót, persze nem HD-minőségben.

Korábban a speciális, UMD nevű minilemezeken nem csak játékot, de filmeket is lehetett venni a géphez, ez azonban nem bizonyult jó üzletnek, ezért több alkotást már nem lehet megvenni a PSP-hez ebben a formában. Memory Stick Duo memóriakártyán azonban továbbra is fel lehet tölteni a készülékre zenét, képet és filmet, utóbbi esetben egy ingyenes segédprogrammal kell átalakítani a fájlt a lejátszáshoz.

Forrás: [origo]

Nem mellékes, hogy a PSP elég fejlett online képességekkel bír, a webböngészésen kívül Skype-on is lehet vele internettelefonálni, a chatelés azonban kényelmetlen a nehézkes szövegbevitel miatt. Többjátékos mód is elérhető vezetékek nélkül a közelben lévő PSP-tulajokkal. A ketyeréhez harmincezerért már GPS-modult is lehet vásárolni, ehhez azonban még nem kapható Magyarország térképe, pedig az alkalmazás a hazai Nav'n'go fejlesztése. Nagyobb gyereknek, de akár idősebb barátnak lehet jó ajándék.

Pro: zsebgéphez képest jó grafika, wifi
Kontra: nem olcsó
Ár: 40-50 ezer forint
Játékok ára: 4-11 ezer forint
Játékok, amiket érdemes megnézni: LocoRoco, Metal Gear Solid: Portable Op, Grand Theft Auto: Liberty City Stories, WipeOut
Ami az alapgéphez még kellhet: Go! webkamera (14 ezer forint), Memory Stick Pro Duo 2 GB memóriakártya (4 ezer forint)

Nintendo DS Lite

Dupla képernyőjével meglehetősen bizarr látványt nyújt a Nintendo zsebgépe: ezek közül az alsó érintésérzékeny, a gépházból előhúzható műanyag pálcikával lehet rajzolni rá. A DS Lite esetében sem a grafika pengeségével hódít a gyártó, a Need for Speed, Call of Duty vagy más sikerjátékok DS-es verziói bizony nagyon rútul festenek a kis kütyü teljesítménybeli korlátai miatt.

Forrás: [origo]

Ellenben elérhető egy rakás egyedi játék hozzá: az egyikben például főzni kell, egy másikban kölyökkutyát felnevelni, de agytevékenységet fejlesztő logikai programokat és a manapság ritkaságnak számító stratégiai, és kalandjátékokat is kiadnak rá. Emellett kifejezetten sok csapnivaló játék készül DS-re, vásárlás előtt érdemes az online teszteket elolvasni egy-egy szoftverről. Multiplayer játék a DS-szel is lehetséges vezeték nélküli átvitellel.

Pro: egyedi játékok
Kontra: rengeteg borzalmas játék is készül rá
Ár: 32-38 ezer forint
Játékok ára: 4500-12 ezer forint
Játékok, amiket érdemes megnézni: New Super Mario Brothers, Cooking Mama, Dogz 2, Age of Empires: The Age of Kings, CSI: Dark Motives, My Sims, Spore,
Ami az alapgéphez még kellhet: képernyővédő fólia (1500 forint), tok (3 ezer forint)