Szeretik a FaceBook mobil verzióját

Vágólapra másolva!
Maguk a FaceBook készítői sem számítottak ilyen mértékű sikerre, amikor elindították a közösségi oldalon a státuszüzenetek mobiltelefonra optimalizált megjelenítését. A bevezetést követő 24 órában a regisztráltak közel 1 millió üzenetet küldtek el a FaceBook mobilos verziójáról.
Vágólapra másolva!

A FaceBooknak már korábban is létezett telefonra optimalizált verziója, de míg egy évvel ezelőtt a készítők megpróbáltak minden egyes funkciót belesűríteni egy mobiltelefonra szabott készülékre, addig az idei verzió már jóval inkább felhasználóbarát. A megújult oldal rögtön a közösségi oldalon felvett barátaink státuszüzenetével nyit, minek alapján a felhasználó azonnal tudhatja, hogy az ismerősei éppen mivel vannak elfoglalva.

Bár a FaceBook rengeteg különféle információ megosztására is alkalmazható, mégis a legnépszerűbb szolgáltatásnak, a Twitterhez hasonló rövid státuszüzenetek bizonyultak, melyekben a felhasználók pár szóban leírják, hogy éppen mivel foglalatoskodnak. Az egyes státuszüzenetekhez kommenteket is lehet írni, így akár interaktív beszélgetések is folytathatók mobilon keresztül.

Míg az év elején még csak 5 millió felhasználó használta mobiltelefonról a közösségi oldalt - ez a szám 2008 végére 15 millióra bővült. A Facebook oldaláról elérhető változatot úgy alkották meg, hogy elérhetőség szerint minden egyes telefon kijelzőjén egységes és felhasználóbarát képet mutasson. Az okostelefonokkal rendelkező felhasználók számára külön site-ot hozott létre a FaceBook, így még több funkciót érhetnek el a látogatók.

Az elmúlt héten Budapesten tartott Mobil Konferencia 2008-on Dobó "Doransky" Mátyás is kiemelte, hogy az igazi "killer application" maga az "always on", vagyis, hogy a felhasználó telefonja állandóa jelen van a világhálón. Továbbá hozzátette azt is, hogy a weben ismert szolgáltatásokat nem egy az egyben kell átültetni telefonra, hanem olyan elemeket kell megjeleníteni, amelyek egy mobil kijelzőjén is élvezhetők. Ilyen a fentebb említett FaceBook státuszüzenet is, vagy a Google egyszerű keresője.