Minden ötödik netező Firefoxot használ

Vágólapra másolva!
A Mozilla Firefox a nyár közepe óta tartja magát a 20 százalék körüli piaci részesedésnél, miközben az Internet Exploreresek tábora szép lassan fogyatkozik.
Vágólapra másolva!

A Net Applications mérései szerint a legújabb verzió megjelenése óta kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de 20 százalékos részesedés közelében tartja magát a Mozilla böngészője - derül ki a TGDaily által publikált adatokból. A Firefoxot fejlesztő alapítvány júniusban adta ki a szoftver 3-as verzióját, amelyet egy sikeres beharangozó kampánnyal népszerűsítettek, ennek köszönhetően egy időre 20 százalék fölé ment a piaci részesedése.

Az azóta eltelt hónapokban ez az arány ingadozott ugyan, de a TGDaily értékelése szerint a böngésző stabilan tartja a pozícióját. Október végén a szoftvert a netezők 19,97 százaléka használta, ami jobb eredmény, mint a szeptemberi 19,46 százalék. Mint a számokból látható, a böngészőpiacon az ősz folyamán nem mentek végbe eget rengető változások, mivel a felhasználók százalékos aránya hónapról hónapra rendre csak tized-százalékokat változik.

A böngészőháború barométerének ezek a rezdülései azonban továbbra is azt mutatják, hogy az Internet Explorer népszerűsége csökken. A mérések szerint a piacvezető szoftver szeptemberről október végére 71,52 százalékról 71,27 százalékra esett vissza. A változás inkább az év elejéhez mérten számottevő, mivel január óta a Microsoft szoftvere már 4,2 százalékot veszített a felhasználói táborából az alternatív böngészők javára. Az Opera 0,13 százalékot, a Safari 0,75 százalékot söpörhetett be magának az Explorert elhagyó felhasználók táborából, de a legnagyobb nyertes a Firefox volt a maga 2,99 szézalékával.

A Google szeptemberben bemutatott böngészője, a Chrome egyelőre nem vetette meg a lábát a piacon. A szoftver legelső próbaverzióját olyan sokan töltötték le, hogy a Chrome pár nap alatt közel 2 százalékos részesedést nyert, ami viszont pár hét alatt szertefoszlott. A Net Applications szerint jelenleg a netezők 0,74 százaléka használja a szoftvert, azonban érdemes megjegyezni, hogy az még mindig fejlesztés alatt áll, és még nem készült el belőle véglegesített verzió: jelenleg a harmadik tesztváltozatnál tartanak a készítői.