Linux-alapú Motorola a láthatáron

Vágólapra másolva!
A V3 RAZR sikere úgy tűnik, végleg letűnőben van, így az amerikai gyártónak mindenáron szüksége van egy új csúcskészülékre. A Motorola VE66 5 megapixeles kamerával, Linux operációs rendszerrel, wifi-vel és HSDPA-val is fel van szerelve.
Vágólapra másolva!

A Motorola az idei évben igazi vesztő szériába került: elbocsátások, sikerkészülékek hiánya, csökkenő piaci részesedés... És ha ez nem lenne elég, még a valaha volt egyik legnépszerűbb telefonjuk, a V3 RAZR is lekerült a sikerlista éléről, átadva helyét az Apple iPhone-nak. Az amerikai gyártó ezúttal egy Montavista Linux v2.6.10 operációs rendszerrel felszerelt telefont mutatott be, amely több szempontból is kuriózum. Egyrészt a gyártó eddig a Windows rendszerét preferálta, másrészt a mobiltelefonok világában egyáltalán nem általános a PC-ről már ismert nyílt forráskódú megoldások alkalmazása - leszámítva talán az éppen feljövőben lévő Google Android platformot.

Az elcsúsztatható telefon viszonylag kicsi, 2,2 inches TFT LCD lesz felszerelve, amelynek felbontása 320x240 pixel. A videók rögzítésére is alkalmas, hátlapba épített 5 megapixeles kamerával remélhetőleg valóban minőségi fotókat lehet készíteni, köszönhetően az autófókusz-funkciónak. Az 500 Mhz-es processzor mellett wifi, Bluetooth és microSD-memóriakártya is található a telefonban. A készülék EDGE- és HSDPA-támogatást is kapott, és a tervek szerint Kínában kerül majd értékesítésre egy 3G nélküli verziója.

Az érintésérzékeny navigációs felülettel, az úgynevezett FastScrollal felszerelt újdonság a gyártó ígérete szerint gyors és pontos görgetést tesz majd lehetővé a felhasználóknak, így például könnyebb lesz a weboldalak megtekintése is. A 2008 év végére ígért készülék hazai bevezetésének időpontja és ára egyelőre nem ismert.