Influenzakövető oldalt indított a Google

Vágólapra másolva!
A betegségre utaló webkeresések alapján rajzol térképet és állít össze statisztikát a Google az influenzajárvány terjedéséről Amerikában. A módszer tudományos alapját még vitatják, de úgy tűnik, hatékonyabb, mint az eddigi előrejelzések.
Vágólapra másolva!

Flu Trends, vagyis Influenza Trendek néven indította el járványkövető oldalát a Google karitatív tevékenységet folytató ága, a Google.org. A szájton az amerikai lakosság webkereséseinek elemzésével rajzolják fel térképre az influenza terjedését az országban, és vezetnek statisztikát a vélt betegek számáról. (A szolgáltatás az alábbi webcímen érhető el: http://google.org/flutrends)

Az influenzás trendelemző hasonlóan működik, mint a webkeresési trendeket figyelő Google Trends alkalmazás. A cég szakemberei kiválasztottak egy rakás olyan kifejezést, amelyek a betegséggel kapcsolatosak, és az egészségükért aggódó, vagy már fertőzött internetezők ütik be őket a leggyakrabban a Google-ba.

Két héttel előzik a járványügyet

A figyelt keresőszavak között szerepel többek közt az infulenza mellett a láz, a lázmérő, az izomfájdalom, a rosszullét, az orrfolyás és más hasonló kifejezések, amelyek a betegség tüneteit írják le. A kezdeményezés komolyságát jelzi, hogy a Google az így nyert adatokat az USA járványügyi hatóságainak (CDC) is átadja, és az addigi elemzések szerint a webes trendkövetés két héttel gyorsabb, mint annak előrejelzései.

A Flu Trends által folyamatosan gyűjtött adatok mellett a Google az elmúlt öt év keresési adatait is összevetette a járványügyi rekordokkal, és a statisztikák meggyőző egyezést mutattak. Az internetes vállalat szerint a szolgáltatás nem csak az orvosok számára segíthet, hanem az internetezők is időben felkészülhetnek a közelgő járványveszélyre.

A legközvetlenebb visszajelzés a netezőktől

Az ötlet nem a Google-tól származik: az iowai egyetem járványtani tanszékén készült egy tanulmány, amely még a Yahoo által összegyűjtött adatok alapján igazolta, hogy a webkeresési statisztikák segíthetnek az influenza korai észlelésében - írja a New York Times. A kutatók szerint a módszert akár más betegségek követésére is fel lehetne használni, akár világszerte.

A Google térképe egyelőre az Egyesült Államokra korlátozódik, ahol az országra, vagy az egyes államokra lebontva lehet tanulmányozni a statisztikákat. A Flu Trends hitelességét az orvosok egyelőre vitatják, de az internetes vállalat komolyan veszi a dolgot, és hamarosan a Nature magazinban publikálják annak működési elvét.

A webkeresők által összegyűjtött adatok a szakemberek szerint azért különösen hasznosak, mert az oda beírt kifejezések jól leképezik az internetezők aktuális vágyait, szükségleteit és preferenciáit, egyfajta "kollektív intelligencia" elemeiként.