Eredetvizsgálat mobilnettel

Vágólapra másolva!
A mobilinternet segítségével számos ipari szolgáltatás lett egyszerűbb és kényelmesebb. HSDPA-n keresztül ma már az autók eredetiségvizsgálata is megoldható.
Vágólapra másolva!

Az IHG Zrt országos szinten 200 autóval végzi el az eredetiségvizsgálatot a HSDPA-hálózata segítségével. A vezetékes internettel ma már versenyképes sebességnek köszönhetően a cég munkatársai egyre többet használják a mobilinternetet nemcsak ipari célra, hanem levelezésre, böngészésre, csevegésre, sőt, videók és zenék letöltésére is. Az ország számos pontján utazó eredetiségvizsgálók nincsenek helyhez vagy hálózati eszközökhöz kötve, hanem egy laptop és egy modem segítségével gyakorlatilag bárhonnan tudnak dolgozni.

Tóth Attila, a cég üzemeltetési vezetője szerint, hiába szállnának ki az ügyfelekhez, ott ADSL-re és optikai kábelekre lenne szükségük, ellenben a központi adatbázis és a mobil mérőállomások között elengedhetetlen az állandó kommunikáció és adatforgalom.

"A mobilinternet még a távközlés egészéhez képest is elképesztő ütemben fejlődik. Annak idején az első mobilállomásaink első generációs GPRS-kapcsolaton keresztül kommunikáltak, ami praktikus volt ugyan, de nagyon lassú. A Pannon mai hálózatán néhány másodperc alatt lezajlik az adatok cseréje a központi adatbázis és a mobil eredetiségvizsgáló állomásaink között" - emlékszik Tóth.

A vizsgálat folyamatát ellátó IHG-Tromf-technológia speciális eszközöket igényel, mint például a mikrokamera és ujjlenyomat-olvasó, melyek működését a saját fejlesztésű eredetiségvizsgáló szoftver támogatja. Az elmúlt években a korábban alkalmazott asztali számítógépek mellett már laptopon is működik a rendszer.