Közel a Blu-ray védelmének feltörése

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél közelebb kerültek hackerek a nagyfelbontású filmeket tartalmazó Blu-ray lemezeken által alkalmazott másolásvédelem megtöréséhez. A Doom9 szájt fórumainak látogatói kifjlesztettek egy ugyanolyan virtuális gépet, mint amilyen a hivatalos lejátszók belsejében dolgozik - adta hírül a Guardian.
Vágólapra másolva!

A BD+ védelem lényege egy virtuális gép, ami az asztali lejátszókban és a Blu-ray-en kiadott filmek lejátszására felkészített számítógépes szoftverek mélyén fut. A gép feladatai közé tartozik a lejátszásra szolgáló rendszer védelmeinek ellenőrzése, a titkosító kulcsok felülvizsgálata, a gyártó által a lemezen mellékelt - például javításra szolgáló - kódok futtatása és végül a másolásvédelmi okokból hibásan felrakott film- és hangrészletek javítása.

A védelemmel együttműködő szoftver nélkül például nem lehet lementeni a lemezeken tárolt filmeket, de a lejátszás is problémákba ütközik. A biztonsági másolatok elkészítéséhez szükség van még az AACS titkosító kulcsokra, ám ezek kinyerése a szakemberek számára eddig sem jelentett komoly kihívást.

A pontos technikai részletek iránt érdeklődőkre a Doom9 fórumai várnak, ahol tizenegy oldalban kifejtve lehet végigkövetni a BD+ megfejtését. A törés még nem teljes, egyelőre megtippelni sem lehet, mikor lehet majd Linuxot futtató számítógépeken is lejátszani Blu-ray-filmeket. Az új generációs optikai lemez védelmét megjelenése óta próbálgatják a hackerek, ám a mostani az első olyan nyílt forrású megkerülési mód, amelyre később mások is építhetnek. Kis szerencsével hamarosan az alternatív lejátszók is minden gond nélkül fogják vinni a Blu-ray-en publikált tartalmakat.

Az optikai lemezek közti formátumháború ugyan eldőlt, de a csaták még zajlanak. A készleten lévő HD DVD lejátszók meg-megelőzik eladásban a nyertes, ám méregdrága Blu-ray-eszközöket, bár az előbbi technológiával már nem fognak új filmeket kiadni. A győztes trónját a rosszabb képminőséget biztosító, ám mindennel együttműködő DVD is veszélyezteti.