A felhasználók módosíthatnak a Google találatain

Vágólapra másolva!
Új funkciót ad a webkereső szolgáltatáshoz a Google: a felhasználók maguk rendezgethetik a keresési találatokat aszerint, hogy mennyire találják azokat hasznosnak.
Vágólapra másolva!

A Google hivatalosan is bemutatta a SearchWiki névre keresztelt alkalmazást, amely a lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját maguk alakítsák át a nekik megjlenő találati listát. A találatok mellett megjelenő ikonok segítségével bárki le-fel mozgasson egy-egy linket, sőt, ha nem tetszik neki, akkor törölheti is azt, és saját hivatkozást adhat hozzá a listához. A felhasználói visszajelzéseket a Search Wiki megjegyzi, így mindenki a saját listáját kapja vissza, ha később ugyanarra keres. Ennek az a feltétele, hogy az újfajta keresőfunkciót csak regisztrált felhasználók használhatják a Google angol nyelvű felületén.

Nem alakítja át a Google működését

"Mindig is úgy tartottuk, hogy a legjobb webkereső az, amelyik megérti, mit akarnak az egyes felhasználók" - nyilatkozta Jürgen Galler, a Google termékmenedzsmentért felelős igazgatója a Telegraph híradása szerint. "A SearchWiki ezt ülteti át a gyakorlatba: ez egy mélyebb szintre helyezi a személyre szabhatóságot, mint amit korábban nyújtottunk, mivel az emberek tudják legjobban, milyen eredményeket keresnek."

Galler azt is kiemelte, hogy a saját módosított listát csak az azt létrehozó felhasználó láthatja, és hogy a felhasználói visszajelzések nem lesznek hatással a PageRankre, vagyis arra, ahogy a Google rangsorolja a weboldalakat. Peresztegi Zoltán, a Google hazai képviseletének vezetője ezzel kapcsolatban megerősítette azt a sejtésünket, hogy a rangsorolásba a SearhWiki azért nem szólhat bele, mert könnyű terepet nyújtana a keresőoptimalizálással foglalkozó szakembereknek a weboldalaik találatainak javításához.

A Google bemutató filmje az új funkcióról

"A wiki (az online közösségek által közösen szerkesztett tartalmakat jelölő kifejezés, amelyet a Wikipédia tett ismertté - a szerk.) elnevezés is jelzi, hogy itt egy közösségi funkcióról van szó." - tudtuk meg tőle. A bejelentkezett felhasználók megnézhetik, hogy mások milyen megjegyzéseket fűztek ugyanahhoz a találati listához, vagy hogyan alakítottak rajta, és saját korábbi módosításaikat is kilistázhatják egy oldalon.

Az internetes vállalat hónapok óta teszteli az új szolgáltatást, a felhasználók egy kis részének korábban elérhetővé téve azt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szolgáltatás mikor lesz magyarítva - Peresztegi Zoltán szerint a termék további sorsa annak fogadtatásától is függ -, de a Google angol nyelvű felületén Magyarországról is ki lehet próbálni. (A Searh Wiki elérhetősége fokozatosan jelenik meg a felhasználók körében, ahogy ez a Google-fiókokon keresztül bevezetett újításokra jellemző.)

Ismerős modell

A Google ezzel a lépéssel egy sor más webes szolgáltatásnak veheti el a kenyerét. Az egyik legismertebb személyes linktár és linkmegosztó funkcióval rendelkező oldal a Yahoo kezében lévő Delicious.com, amely szintén használható keresőként. A Wikipédia üzemeltetői is működtetnek egy közösségileg szerkesztett keresőt, amely leginkább releváns tartalmak felkutatását segíti, ez a Wikia Search, a Mahalo.com pedig egy "emberi erővel" működtetett kereső, amelynek találati oldalait a szerkesztők állítják össze. A linkek le-fel mozgatása a listában ismerős lehet a digg.com felhasználói számára is: a hírkereső-hígyűjtő oldalon így lehet rangsorolni a beküldött anyagokat.