Új verziók a Flash Playerből és a Silverlightból

Vágólapra másolva!
Az Adobe és a Microsoft egyaránt új verzióval rukkolt elő ismert multimédiás böngészőkiegészítőiből: a Flash Player 10 és a Silverlight 2 egyaránt letölthetővé vált.
Vágólapra másolva!

Mint azt korábbi cikkünkben már jeleztük, a 10-es Flash Player számos olyan biztonsági rést orvosol majd, amelyek például lehetővé teszik azt, hogy flashjátékokba ágyazva mindenféle kártékony programokat juttassanak a számítógépre illetéktelenek. A weboldalakba ágyazott videók, játékok megjelenítéséhez szükséges technológia új verziója emellett számos olyan újdonságot - például különböző 3D-s és speciális effekteket, szűrőket - kínál, amelyek segítségével a fejlesztők még komolyabb, látványosabb webalkalmazásokat hozhatnak létre benne. Sajnos az átállást nehezítheti, hogy a 10-es verzió telepítése után találkoztunk olyan weboldalakkal, amelyek egy része pont azért nem jelent meg, mert nem támogatta még a legújabb verziót.

Ugyancsak a Flashhez hasonló feladatokra alkalmas a Microsoft saját, Silverlight nevű technológiája, amely egyelőre kevésbé elterjedt, mint az Adobe platformja, bár a redmondiak azzal érvelnek, hogy már világszerte a felhasználók negyede használja az egy éve elérhető szoftverkörnyezetet. Míg például a YouTube vagy a Videa Flashen alapul, a Silverlightra épül az online Képes Krónika és az alábbi oldalak is. A Silverlight 2-es verziójának újításai ugyancsak elsősorban a fejlesztők számára fontos újításokat tartalmaz, amelyekre a korábbiaknál intelligensebb webalkalmazások készíthetők. A Microsoft sajtóanyaga szerint a 2-es kiadással például a korábbinál szebb minőségben lehet majd műholdképekre zoomolni online térképekben, de az új Silverlightot komoly másolásvédelmi funkciókkal is felvértezték.