Atlaszok a kibertérhez

Vágólapra másolva!
Számtalan módon lehet ábrázolni a világhálót, némelyik mérés a kontinensek határvonalait rajzolja ki, pontosan jelezve, hol találhatók a fejlett iparral rendelkező államok és hol számít a stabil áramellátás is sikertörténetnek. Más vizualizációkban a fizikai helyek koordinátáit lecserélhetjük az IP-címek számaira, kilométerek helyett számolhatunk milliszekundumokban - tudtuk meg Guszlev Antaltól, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Térinformatika Intézetének adjunktusától. Az eredmény így is térkép lesz, csak más mintákra, más összefüggésekre mutat rá. Cikkünkben az internet különböző atlaszaiból válogattunk.
Vágólapra másolva!

Ingyenesen letölthetővé tették írói a kibertér nyomtatott atlaszát, azt a könyvet, amely a mindennapi felhasználóknak kísérelte meg elmagyarázni a világháló felépítését és az azon zajló forgalom természetét. Bár az adatok 2001 óta jócskán elavultak, ráadásul egyes, a kilencvenes évek végén még divatozó szolgáltatások mára szinte teljesen eltűntek (például a többjátékos szerepjátékok elődjének tekinthető szöveges MUD-ok), az atlasz így is érdemes a letöltésre.

Nem csak a valóban létező levelezőlisták, hírcsoportok vagy a web forgalma által kirajzolt digitális vidékről szól a könyv, külön fejezetet szenteltek a szerzők a tudományos-fantasztikus irodalom és a nagyszabású hollywoodi filmek által megálmodott kibertereknek is. Az 1982-es Tron például kihalt, színes élek és fekete lapok által határolt lelketlen helyként képzelte el a számítógépek közti teret, az 1999-ben megjelenő Mátrixban viszont már a virtuális tér tűnik megnyugtatóbbnak, életszerűbbnek.

A könyv két formátumban - normál és nagy felbontású képes változatban - is letölthető. Érdemes rögtön a nagyobb, 228 megabájtos pdf-fájlt leszedni, így könnyebben bele lehet nagyítani a színes ábrákba, biztos elolvashatók maradnak a legkisebb címkék is.

Közösségi térképészet

A felhasználók gépein képernyőkímélőként futó szoftver által gyűjtött adatokból rajzolná meg az internet térképét a DIMES projekt. A program azt vizsgálja, hogy az egyes számítógépekről milyen úton jutnak el a meghatározott célok felé küldött információcsomagok. Az internetforgalomnak ez a része nem szigorúan szabályozott - tudtuk meg Kalmár Zoltántól, a Budapest Internet Exchange elnökétől - minden köztes gép a legjobb tudása szerint küldi tovább egy olyan hálózati hely felé a hozzá érkező csomagokat, amelyek közelebb vannak a csomag végső céljához. Az egyes csomagok útja ennek az egyszerű szabálynak megfelelően eltérő és egészen kacskaringós lehet. Ezeket az utakat próbálja dokumentálni a DIMES.

Forrás: Chris Harrison
Chris Harrison nettérképe fénypontokból

A projekt nem fukarkodik az adatokkal, honlapjukon még Google Maps-es térkép is van az épp aktív Dimes kliensek által bonyolított forgalomba enged betekintést. A térkép egyes területei a nagy adatmennyiség miatt lassan töltődnek be. Érdemes azonban várni, mert olyan felesleges, ám lenyűgöző információknak, eseményeknek lehetünk tanúi, mint amikor például egy kovásznai felhasználó épp brassói honlapokat böngész.

A Dimes által összegyűjtött információkat nem csak a maguk azonnaliságában érdemes vizsgálni. Chris Harrison, a Carnegie Mellon egyetem doktorandusza látványos térképeken ábrázolta a 2007. februári adatbázisban szereplő kapcsolatokat. Harrison képein fehéren világít az USA nyugati fele és a csúcstechnológiai központokkal megrakott keleti part, remekül kirajzolódik Európa, Japán, ezen túl viszont csak egyes városiasabb területek alkotnak nagyobb összefüggő fényfoltokat. A világtérképre természetesen rá lehet ismerni, néhol még országok is beazonosíthatók, csak az ásító feketeségtől lehet néhol megrémülni.

Digitális kontinensek

Vannak olyan internettérképek is, amelyeken a világító pontok vagy a központokat összekötő vonalak végei nem a kontinensek alakját fogják végül kiadni. Randall Munroe, a geekek körében közkedvelt xkcd képregény alkotója rögtön két olyan atlaszt is készített, amelyen saját számítógépünk pozícióját is megkereshetők. Az újabbon csupán az online közösségi oldalak találhatók meg méret és fajta szerint, ráadásul kellemes fantasy játékos hatású világgá összeállítva. Ez az ábra persze elsősorban egy paródia, de érdemes rajta elgondolkodni.

Az xkcd első számú kibertér-térképe viszont valós adatok alapján készült. Munroe az IP-címek első számjegyéhez köthető vállalatokat, kontinenseket jelenítette meg egy furcsa görbe segítségével. A számokat a matematikában rendkívül jártas képregényrajzoló a Hilbert-görbe nevű fraktál mentén helyezte el, ami egyrészt folyamatosan kígyózva kitölti a teret, másrészt az egymást követő számok képezte tartományokat nagy összefüggő területként jeleníti meg.

Forrás: Map-o.net.com
Szerkesztőségünk az xkcd-féle világtérképen

A rajzon szereplő adatokat legegyszerűbben a Domaintools Whois szolgáltatásával lehet ellenőrizni, ez a webalkalmazás az IP-cím alapján megmondja, kihez tartozik az adott tartomány (például a 19.0.0.0 és 19.255.255.255 között csak a Fordot találjuk) és meddig tart. A kultképregényben publikált térképből hamarosan olyan webalkalmazás is készült, amelyen a felhasználók megnézhetik, hol helyezkednek el ők Munroe webtérképén. Az eredmény különösen azok számára lehet érdekes, akik neonomádként használják laptopjukat, mivel az is megeshet, hogy két egymás melletti kávézó hotspotjára kapcsolódva a térkép teljesen eltérő szektoraiba kerülnek - ha a netcafék más szolgáltatónál fizettek elő az internetre.

A Map-o-web oldalán azt is meg lehet nézni, hogy a furcsa kereső 2006 decemberi elindulása óta honnan jöttek látogatók, illetve mire kerestek rá a kíváncsi felhasználók. Az eredmények természetesen a legkevésbé sem reprezentatívak, ám egy mosolyt ettől még megérdemelnek a szinte teljesen fehéren maradó amerikai védelmi minisztérium vagy épp a nagy számítástechnikai vállalatok kockái.

Mindenki térképész egy kicsit

A webes térképek reneszánsza azt is magával hozta, hogy többen fordultak a térképekkel való játék felé. Guszlev Antal szerint a legfontosabb változás, hogy az emberek már nem csak passzívan nézegetik a térképeket, hanem maguk is hozzátesznek a nagy közös földrajzi tudáshoz. Az adjunktus a turistautak.hu-t hozza példaként, amely az internet segítségével pár év alatt egy üres fehér lapból a legjobb ingyenes turistatérképpé vált, amelyet bármelyik okosabb GPS készülékre fel lehet tölteni.

A webtérképek létrehozásához szükséges eszközök is a felhasználók rendelkezésére állnak. Minden operációs rendszer része a saját gépünk és a meghatározott hálózati hely közti utat feltérképező traceroute program (Windowson a parancs tracert), illetve az internet gépeinek milliszekundumban mért távolságát is eláruló ping program. Ezután pedig csak egy jó nagy rajzlapra van szükség, esetleg a Munroe-féle nettérképre.