Teszt: Eee PC luxuskivitelben

Vágólapra másolva!
Rejtőzködő Swarovski kristályok, pengevékony kivitel, igényes anyagokból készült gépház és az átlagos netbookokkal azonos hardveres paraméterek: ezek a jellegzetességei az Asus luxuskivitelű Eee PC-jének, az S101-esnek - kipróbáltuk az új minilaptopot.
Vágólapra másolva!

Nemrég adtunk hírt arról, hogy az első olcsó minilaptopot piacra dobó tajvani gyártó a kissé talán túl sok kopogós műanyagot tartalmazó alap Eee PC-kből egy elegánsabb megjelenésű luxusváltozatot dob piacra S101-es néven. Néhány napra mi is kölcsönkaptunk egy tesztpéldányt az új típusból, amely háromféle változatban lesz kapható, a legolcsóbb változatért 150 ezer forintot, vagyis nagyjából 50 ezer forinttal többet kell majd leszurkolni, mint egy tipikus netbookért.

Hol vannak a kristályok?

A masinát kézbe véve valóban egy igényesen összerakott ketyere benyomását kelti, a kopogós matt plasztikot a hangversenyzongorák lakkfekete külsejére hajazó fényes műanyag váltotta fel, a csuklótámasz környéke pedig fémből készült. Mi ugyan tudtuk, merre keressük, a divatkütyükért rajongó kolleginák viszont hosszú percekig keresték a gépen a Swarovski kristályokat, mire megtalálták őket az LCD két oldalsó zsanérjainak végén. Egy biztos, ezzel a díszítéssel biztosan nem fog senki sem kérkedni, alig lehet észrevenni őket.

Forrás: [origo]
Balra a zsanér végén vannak a kristályok (még több kép)

Meglepő módon a luxus Eee PC-t Windows XP-vel kizárólag a 16 gigabájtos SSD háttértárral szerelt változatot kínálja az Asus, a gyártó által összapakolt Linux rendszerrel viszont 32 és 64 gigabájtos flashmeghajtóval is rendelhető a masina. Persze ez utóbbiakra is lehet utólag Windowst telepíteni, de ez extra macerával jár, mivel USB-s optikai meghajtó, hackelésre hajlandók számára pedig pendrive szükséges hozzá.

Kényelmes billentyűk, szuper tapipad

Az alap Eee PC-kénél kényelmesebb pötyögni az S101-es csillámporral meghintett billentyűin, ezeknek már-már akkora a méretük, mint egy rendes méretű laptopé. Ugyancsak pozitívan nyilatkozhatunk a tapipadról, amelynek mérete sokkal nagyobb lett, és végre a gombjai is nagyon kényelmesek, egyáltalán nem pattognak, mint az olcsó előd esetében. A képernyő az 1000H-s Asushoz hasonlóan 10,2 colos képátlójú, felbontása pedig ugyanúgy 1024x600 pixel, mint az olcsóbb modellnél.

Belül gyakorlatilag teljesen ugyanazok a komponensek találhatók a gépben, mint napjaink bármelyik netbookjában, a rendszer szíve a szokásos 1,6 gigahertzes Intel Atom processzor és 1 vagy 2 gigabájt memória, felszereltségtől függően. Sajnos az integrált webkamera továbbra is csupán 0,3 megapixeles felbontásra képes, van a gépben wifi, Bluetooth, VGA-csatlakozó, három darab USB-port és egy LAN-csatlakozó, fejhallgató és mikrofonbemenet, az energiatakarékos vagy éppen teljesítményoptimalizált üzemmód aktiválására pedig külön billentyű szolgál. Az akkumulátoros üzemidőt ezúttal is a Google Videón elérhető, többórás Feldmár András-előadással teszteltük: a videót wifin keresztül folyamatosan letöltve és lejátszva 3,5 órányi használat után merült le a számítógép.

Forrás: [origo]
Balra egy MSI Wind, jobbra az Asus Eee PC S101 (még több kép)

Csak divatbolondoknak

Összességében kérdésesnek találjuk, hogy megér-e 50 ezer forint extra kiadást az alapváltozathoz képest a luxuskivitel, hiszen a hagyományos műanyag borítással bíró Eee PC-t vagy az itthon nagyon népszerű MSI Wind típusokat már százezer forintért meg lehet venni. Belsejükben gyakorlatilag nem sok eltérés van, egyes típusokban merevlemez, másokban a strapabíróbb SSD-meghajtó található, ezenkívül legfeljebb a két, alig látható Swarovski kristály nyújt többletet bárkinek, aki ezért hajlandó áldozni. Bár a negyvenezer forintos Eee PC-nél megteszi, 150 ezerért már túlságosan fapadosnak találtuk az Asus lebutított Linuxát még gyors indulása ellenére is, nem is értjük, milyen tervei vannak ezzel az operációs rendszerrel az Asusnak.