Megszondázzák a Gmailen levelezőket

Vágólapra másolva!
Alkoholszondát épített levelezőszolgáltatásába a Google, hogy megelőzze a részegen elküldött túlzottan őszinte vagy rendkívül szerelmes leveleket. A buliból hazaérő felhasználónak még a monitorra sem kell rálehelniük, elég pár egyszerű matematikai művelettel bizonyítaniuk józanságukat.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy olyan levelet küldött el egy hosszú kocsmázás után, amit másnap reggel megbánt. A Google programozói által megtervezett Mail Goggle kiegészítés az ilyen üzenetek elküldését nehezítik meg. A funkció aktiválása után máris be lehet állítani, hogy mikor lépjen életbe a digitális alkoholszonda. Alapállapotban csak szombat és vasárnap este gördít matematikai feladatokat a levelezés elé, de egy hirtelen beütő hétközi sörözéshez is hozzá lehet idomítani a Mail Goggle-t. A felhasználó még azt is kiválaszthatja, hogy milyen nehézségű példákkal akadályozzák, az egytől ötig tartó skála felsőbb régióiban már háromjegyű számok összeadása vagy osztása is nehezítheti a hajnali üzengetést.

Az igazán szerelmes - vagy megmondani vágyó - felhasználónak természetesen semmi nem állhat az útjába. A hatvan másodperces időhatár lejárta után a Goggles új feladványokat ad a levelezni vágyónak. Még az is elképzelhető, hogy mostantól a buliból hazaérő Rómeókra a gép előtt fog rátalálni a hajnal.

Forrás: [origo]
Ötös nehézségű számtanpéldák

A Google Labs által ajánlott újdonságokat egyelőre nem érhetőek el a levelező magyar nyelvű felületén. A Mail Goggles kiegészítőt kipróbálni vágyók kénytelenek átállítani amerikai vagy brit angolra a Gmailjüket.

Kényszerpihenő levélfüggőknek

Nem csak a partiarcoknak kínál hasznos funkciókat a Google Labs, a munkamániások is megtalálhatják a nekik tetsző apró kiegészítőket a listában. Az Email Addict funkció például a levelezőfiókjukba beleőrülni készülő felhasználókat próbálja megmenteni. Bekapcsolása esetén negyed órára elérhetetlenné teszi a webes levelezőt, pihenésre, sétára, stresszoldásra kényszerítve a felhasználót.

Forrás: [origo]
Szünetjel

Az Email Addict kitalálója mindenre gondolt, a "Take a break" link lekattintása után a levelezőbe épített Google Talk beszélgetőkliens is láthatatlanra állítja a státuszát, hogy ne várjanak megválaszolatlan chates üzenetek a kipihenten visszaérkező felhasználóra.

Hasznos trükkök a mindennapokra

A Labs apró funkcióinak többsége nem annyira látványos, mint a fenti két életmentő kiegészítő. Az egyik Labs lakó aprósággal testreszabható linkdobozt kapunk, ahova gyorsan elérhető hivatkozásokat készíthetünk. Így egy kattintással az olvasatlan üzeneteinknél vagy az új szűrő létrehozására szolgáló oldalnál teremhetünk.

A fenti linkdoboz alapesetben nagyon lentre kerül a levelező oldalsávjában. Szerencsére egy másik Labs termékkel átrendezhetővé lehet tenni az oldalsó dobozokat, egy harmadikkal pedig a meghívó küldő alkalmazást lehet mindörökre kikapcsolni. Megoldás lehet az is, ha a szélesvásznú monitort használók átteszik a másik oldalra a chatet és a címkéket tartalmazó dobozt.