Okosabb lett az ingyenes OpenOffice

Vágólapra másolva!
Elkészült és letölthető az ingyenes OpenOffice 3-as verziója: a legújabb kiadást azért érdemes letölteni, mert egy csomó kényelmetlenséget orvosol - például a 2007-es Worddel írt docx fájlokat is zokszó nélkül megnyitja. Sajnos a magyar verzióra még várni kell.
Vágólapra másolva!

Egyelőre várni kell az OpenOffice magyar változatára. Mint Tímár András, a hazai FSF.hu alapítvány munkatársa elmondta: a szoftvercsomag Sun által fejlesztett és most megjelentetett változatát idén először egy másik cég fordította, azonban a magyar változatban annyi hiba volt, hogy a közösség nem járult hozzá annak megjelentetéséhez. Egyelőre a hibákat javítják, ami néhány hétig eltarthat, és bár szeretnének még októberben előrukkolni a magyarított verzióval, a megjelenésre konkrét dátumot nem adott az alapítvány munkatársa.

Fordítása miatt késik a magyar verzió

Tímár - aki például a Firefox magyarításával szerzett nevet a hazai szabadszoftveres közösségben - elmondta, hogy csak egy egyszerű helyesírás-ellenőrzővel 80 hibát talált a fordítási munkafájlban, ezt követően kezdte el tüzetesen is átnézni a megjelenésre javasolt változatot. Miután újabb hibák bukkantak fel a Súgóban is, kezdeményezték, hogy ne jelenhessen meg az Ooo 3-as változata a hibás magyarítással. Egyúttal felvetették azt is: a közösség a jövőben ingyen elkészíti a Sunnak a magyar változatot, de legyen megbízhatóbb a hazai kiadás.

Az otthoni és céges használatra is teljesen ingyenes szoftvercsomag iránt, úgy tűnik, nagy igény mutatkozik, amit az is jelez, hogy az OpenOffice.org honlapja nem volt képes megbirkózni a premier nyomán jelentkező megnövekedett forgalommal. Ilyet legutóbb a Firefox harmadik kiadásának rekordkísérletnek szánt premierjén láttunk utoljára, úgy látszik, a 3.0-s verziószám nem jó ómen a nyílt forráskódú, ingyenes szoftvereknél. E sorok írásakor honlapján egy ideiglenes üzenet fogadja rajta a felhasználókat, akik a bemutatók és segédleteket egyelőre nem, csupán a külföldi verziók telepítőit érhetik el ezen BitTorrenttel, az angol verziót a Szoftverbázisra is feltöltöttük, ehhez nem szükséges extra letöltéskezelő.

Forrás: [origo]



Ha nincs Office, kötelező az OpenOffice

Pedig a legújabb verziót érdemes feltelepíteni, mivel ez a verzió a hétköznapi felhasználók számára is hasznos újításokat tartalmaz. Mint azt legutóbb, az OpenOffice-t és a Microsoft fizetős Office-át összehasonlító cikkünkben már beharangoztuk, az 3-as csomag végre alapból képes lesz megnyitni az Office 2007 által alapból favorizált, XML-alapú dokumentumokat, így például a docx, xlsx vagy pptx fájlokat. Kipróbáltuk, a dolog valóban működik, többé nem kell konverterekkel, WordViewerrel és más hasonló segédprogramokkal bűvészkedni, ha kedvenc ismerősünk mindenáron a legújabb dokumentumformátumban továbbítja mondandóját. Bár működik, a funkció azért nem egészen százszázalékos: előfordult, hogy a formázás nem jelent meg tökéletesen az ingyenes szoftverben, csak a fizetős Office-ban, de ettől még el lehetett olvasni mindent. Ráadásul nyílt forráskódú szoftver csak megnyitni tudja az új formátumokat, menteni csak hagyományos doc-ba és xls-be képes - bár egy mezei internetezőnek valószínűleg ez nem okoz majd álmatlan éjszakákat.

Forrás: [origo]

Nem csak fércelték, néhol át is szabták

A korábbinál tetszetősebbre cserélték a 3.0-ban a felső sorban lévő menüpontok ikonjait, bár a kezelőfelület felépítése nem módosult gyökeresen, bár a telepített alkalmazásokat csokorba gyűjtő indítóképernyővel is ellátták az új kiadást. Hasznos újítás a Writer szövegszerkesztőben a jobb alsó sarokban elhelyezett csúszka, amivel a zoomolás mértékét lehet kényelmesen állítgatni. Ugyancsak a megjelenést érintő újdonság, hogy az új verzió Vista vagy Mac OS X operációs rendszer alatt már képes kihasználni a rendszer által biztosított, tetszetősebb - például üveghez hasonló effekttel bíró - felületét is. 1024-re emelkedett a Calc táblázatkezelőben maximálisan használható oszlopok száma, egy másik újdonság pedig lehetővé teszi, hogy ugyanazon a táblázaton egyszerre akár többen is dolgozhassanak a helyi hálózaton keresztül. Az OpenOffice továbbra is alapból képes PDF formátumba menteni a benne szerkesztett dokumentumokat, bár az Office 2007-et is képessé lehet tenni hasonlókra a Microsoft honlapjáról ingyen letölthető segédprogrammal.

Tagadhatatlan, hogy ingyenessége sokat nyom a latban az OpenOffice mellett, hiszen a legolcsóbb, otthoni felhasználóknak kínált Microsoft Office-ért is 16 ezer forintot kell kifizetni. Egetrengető újdonságot ez a verzió sem hoz, a kezelőfelület terén még mindig toronymagasan vezet a fizetős verzió. Azzal azonban, hogy végre alapból megnyitja például a docx fájlokat a nyílt forráskódú rivális, ugyancsak sokat billent a mérlegen saját irányába. Továbbra is azt mondjuk, átlagfelhasználónak bőven elegendő egy OpenOffice, amely Windowsra, Linuxra és Macre egyaránt elérhető, csak jelenjen meg végre a magyar verziója. Aki nem bír várni ennek a megérkezésére, az angol változatot már most letöltheti a Szoftverbázisról.