Mégis lett ingyen internet a VII. kerületben

Vágólapra másolva!
2002-ben még 2003-ra igérték, teljes körű, a kerület összes lakosa által elérhető internetet terveztek, ám végül csak a kerületi közterületeket szórják be, 500 millió helyett csak 25-ért, de végül hat év után lett ingyen internet Erzsébetvárosban.
Vágólapra másolva!

Az eredeti elképzelésekhez képest jóval szerényebb megoldásokkal, de végül elindult a hat év alatt többször eltemetett, majd újraéledt erzsébetvárosi ingyenes internet. Október 1-től négy téren öt végponttal - a Garay, az Almássy, a Klauzál és a Kéthly Anna téren - bárki elérheti a wifis hozzáférést, jövőre pedig további öt közterületen: a Rózsák terén, a Bethlen Gábor téren, a Madách téren, az Erzsébet krt. 6, a polgármesteri hivatali épület előtti téren és több sétálóutcán lesz ingyennet.

A Blahán nem lesz

A kerület három évre 25 millió forintot fizet a UPC-nek és az Albacompnak: az előbbi az internetkapcsolatot, az utóbbi a rendszerfelügyeletet és a karbantartást biztosítja. Mint Hunvald György, a kerület polgármestere érdeklődésünkre elmondta: azt, hogy hol lesz a kerületben internet és hol nem, az dönti el, hogy a kerület mely közterülete van fővárosi és mely kerületi kezelésben. A VII. kerületet átszelő kis- és nagykörút, az Astoria, a Blaha Lujza és Baross terek erzsébetvárosi oldalai például mind a fővároséi, ezért ott a kerület nem tervez wifit, az a polgármester szerint a főváros feladata.

Forrás: MTI
Bábelőadás a Kéthly Anna téren - októbertől akár neten is lehet nézni

A hatéves terv sok fordulatot ért meg. A 2005-ben kiírt közbeszerzési eljárás még a kerület összes lakóját - 35 ezer embert -, továbbá 57 önkormányzati intézményt elérő teljes körű internet-hozzáférést kért az ajánlattevőktől, valamint további 17 önkormányzati intézmény közti magánhálózat létrehozását és kilenc közterületi infoterminál működtetését. A kiírás öt évre szólt, évi százmilliós (összesen tehát ötszázmillió forintnyi) büdzsét írt elő.

Érvénytelen közbeszerzés

Eredményt azonban nem hirdethetett az önkormányzat, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság egy nappal a részvételi határidő - egyébként pontatlanul meghatározott - napja előtt felfüggesztette az eljárást. Az egyik résztvevő, a mostani beruházás egyik nyertese, a UPC támadta meg az eljárást, számos hibát - többek közt az internet-hozzáférés minőségi paramétereinek, így a sávszélességnek a meghatározatlanságát róva fel a kiírónak.

Hunvald utóbb úgy nyilatkozott: a kerület teljes lakosságát internethez juttató terv túl sokak érdekeit sértette, s nem véletlen, hogy amerikai nagyvárosokban sem sikerült hasonló projektet keresztülvinni. Ezért döntöttek végül a korábbinál sokkal visszafogottabb terv mellett.