Húsz méterről lehallgatható a billentyűzet

Vágólapra másolva!
Biztonsági szakértők új módjait találták meg annak, miként lehet lehallgatni egy számítógép billentyűin pötyögő felhasználó által bevitt információkat: egyik módszerükkel akár húsz méteres távolságból rögzíteni lehetett a begépelt szöveget - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A svájci Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) biztonsági és kriptográfiai laboratóriumának doktorandusz hallgatói négyféle megoldást is kidolgoztak arra, miként lehet lehallgatni azokat az információkat, amiket egy számítógép billentyűin keresztül táplálnak be. Az EPFL hallgatói 11 különböző típusú billentyűzetet használtak eljárásaik teszteléséhez, ezek közt PS2, USB-portra csatlakoztatható típusok, és noteszgépekbe szerelt tasztatúrák is megtalálhatóak voltak: mindegyiküket le tudták hallgatni. A kísérlethez egy akkumulátorról működő laptopot használtak, hogy a lehető legjobban minimalizálni tudják az egyéb források - például monitor, asztali PC - által kibocsátott jelek zavaró hatásait.

A kutatók a billentyűk lenyomásakor keletkező elektromágneses jeleket rádióantennával fogták be, analizálásukkal tudják meghatározni, hogy a PC előtt ülő személy milyen sorrendben nyomkodta a gombokat, azaz mit is pötyögött be a számítógépbe. AZ EPFL szakemberei szerint a hasonló kémkedések végrehajtása relatíve olcsó felszerelést igényel, és tesztjeik során az összes billentyűzet esetében működött, egy esetben még húsz méteres távolságból is sikerrel jártak az információ megszerzésében. Ráadásul a kutatók elmondták, nincs kétségük afelől, hogy az általuk kidolgozott megoldást jelentősen tovább is lehet fejleszteni, hogy még hatékonyabban lehessen azt alkalmazni. Az eddigi eredmények alapján a doktorandusz hallgatók úgy vélik, a hagyományos billentyűzeten történő adatbevitel nem nyújt kellő biztonságot nagy fontosággú, bizalmas információk beviteléhez.