A britek már megvehetik a Google-mobilt

Vágólapra másolva!
Itthon ugyan még várni kell rá, az Egyesült Királyságban azonban csütörtökön a boltokba került az első Google-szoftvert futtató mobilkészülék, a teljes alfanumerikus billentyűzettel felszerelt T-Mobile G1-es.
Vágólapra másolva!

A tajvani HTC által gyártott, eredetileg a Dream márkanevet viselő készüléket a T-Mobile brit leányvállalata csütörtökön kezde árusítani szigetországbeli üzleteiben, péntektől a helyi Carphone Warehouse boltjaiban és házhozszállítással is megrendelhető lesz a készülék - írja a ZDNet. A brit T-Mobile egyelőre kétféle csomagban kínálja megvételre a Google Android névre hallgató mobiltelefonos szoftverét futtató készüléket: a Combi nevű konstrukció havi negyven fontba, vagyis nagyjából 10-12 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, kvázi korlátlan számú mobilinternetes forgalmat, illetve 800 perc beszélgetést foglal magában. A másik, Flext nevű díjcsomag havidíja ugyancsak 40 font, ez viszont 1250 perc ingyenes hívást, 2500 sms-üzenetet és korlátlan mobilinternezést tartalmaz.

A későbbiekben az operátor üzleti ügyfelei számára is kínálni fogja külön díjcsomaggal a készüléket. Az Amerikában már Európa egyéb országaiban valamikor a jövő év folyamán lesz kapható a G1-es mobil, bevezetésének pontos dátuma azonban még nem ismert.

Forrás: [origo]

Jelenleg T-Mobile G1-es az egyetlen olyan piacon lévő készülék, amely a Google Android nevű szoftverét futtatja: a nyílt forráskódú operációs rendszer többek közt a keresőóriás saját szolgáltatásainak - így például a Gmail vagy a Google Maps - különösebb kompromisszumok nélküli elérését teszi lehetővé. A többek közt az iPhone és a Blackberry készülékek riválisául szánt mobilt jókora, több mint 8 centiméteres átlójú, 480x320 pixeles felbontású érintőképernyővel szerelték fel, bár ez az Apple modelljétől eltérően csupán egy ujjal vezérelhető. A G1-es képernyője alatt egy teljes QWERTY billentyűzet bújik meg, amely az e-mailek vagy chates üzenetek begépelését teszi könnyebbé.

Adatátvitel tekintetében a 3G és a HSDPA technológiák mellett a wifit és a Bluetootht támogatja a mobilt, lejátssza az ismert video-, és zenefájlokat. Beépített kamerája 3 megapixeles fotókat rögzít, továbbá integrált GPS-szel is ellátták, viszont alapból csupán 1 gigabájtos háttértárral bír, melyet külön megvásárolható memóriakártyával további 8 gigabájttal lehet megfejelni. A gyári adatok szerint az első Google-mobil 5 órás beszélgetési, és 130 órás készenléti időt tud biztosítani.