Nem lehet bárhonnan letölteni a Chrome-ot

Vágólapra másolva!
Az amerikai törvények szerint a nyílt forráskódú licenc alatt terjesztett böngészőt nem minden országban tölthetik le.
Vágólapra másolva!

Mostanában egyre gyakrabban állítják pellengérre azokat az amerikai cégeket, amelyek kiszolgálják a polgáraik szabadságát korlátozó kormányokat,. A vádak zöme arról szól, hogy korlátozzák az interneteléréseket, lehallgatják a chatelést, vagy cenzúrázzák a keresések eredményeit. A kritikusok célkeresztjébe most éppen a Google került, amikor a felhasználók felfedezték, hogy a cég új, nyílt forráskódú licenc alatt terjesztett Chrome böngészője nem tölthető le Szíriából - az országból bejelentkező felhasználók a Chrome weboldalára kattintva a "kért oldal nem érhető el" üzenetet kapják.

Vérmérséklettől függően különféle hangvételű kritikák érték a Google-t, mely válaszként a következő nyilatkozatot tette: "Az Egyesült Államok exporttörvényeinek és gazdasági szankciókra vonatkozó szabályozásainak megfelelően nem engedélyezhetjük a Chrome letöltését Szíriából". A Google egyébként nem csupán az arab országban élőket zárja ki a Chrome felhasználók sorából, hiszen a cég nyilatkozata szerint Kuba, Észak-Korea, Irán és Szudán is a korlátozás alá esik.

A megszorítás persze jelképes, hiszen az IP-cím alapú szűrés nagyon könnyen kijátszható, és az is jó kérdés, hogy vajon Észak-Koreát - ahol nincs nyilvános internetelérés, és a teljes forgalom Kínán keresztül zajlik - vajon hogyan zárják ki a Chrome eléréséból.

Egyébként nem ez az egyetlen ingyenes szoftver, amelyet nem lehet akárhonnan letölteni: a Mozilla forráskódjánál is olvasható a figyelmeztető felirat, miszerint a fenti országok felé exportkorlátozás van érvényben. Mindemellett nem vehetik túl komolyan a fejlesztők sem ezeket a korlátozásokat, hiszen a Firefox 3-as verziójának megjelenésekor letöltési rekord dőlt meg, amit a precíz firefoxosok egy térképen is jelöltek: Iránból félmilliónyian, Kubából 5, Szíriából 3 ezren töltötték le a böngészőt.

(PCWorld.hu)